Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megnyitják a kutatók előtt a japán királyi sírokat

Első alkalommal nyitják meg kutatók számára a japán királyi sírokat. Ezzel ismét felpezsdülhetnek az ország történelmével foglalkozó kutatások, melyek eddig főleg legendákon és mítoszokon alapultak.
A szabályokban bekövetkező ilyetén változás azonban nem teszi lehetővé az ásatásokat vagy az emberi maradványok vizsgálatát. Ennélfogva olyan nagyobb rejtélyeket továbbra sem lehet megoldani, mint például melyik uralkodó, melyik sírban nyugszik, illetve azt, hogy az uralkodói család vérvonalába keveredett-e koreai vagy kínai vér, ahogy azt néhányan sejtik.

Az Imperial Household Agency, mely szigorúan vigyázza a királyi család magánéletét, tavaly decemberben hozta meg a döntést, miután 15 akadémiai szervezet 2005-ben petíciót nyújtott be ennek érdekében. A régészek, zoológusok és botanikusok akkor azt szerették volna elérni, hogy legalább 11 királyi sírt nyissanak meg.

Japánban több száz királyi sír van, ám az ügynökség nem engedte, hogy a nyilvánosság hozzáférjen a sírokhoz annak érdekében, hogy megvédje a holtak nyugalmát. A sírok nagy része úgy néz ki, mint egy hatalmas kulcslyuk, körvonalukat kőhalmok és árkok adják. A kutatók szerint ezek a 4. és 6. században hatalmon lévő uralkodók sírjai, amikor a hatalmas síremlékek a hatalom szimbólumaiként funkcionáltak.

A birodalmi ügynökségnek is megvannak saját kutatói, akik a sírokat vizsgálják. Ám a régészeknek csak azt engedték eddig meg, hogy feltérképezzék az adott helyszín legkülső részét, és még azt is csak akkor, amikor az ügynökség saját kutatói javítómunkát végeztek a síron, vagy speciális alkalmakkor. A kutatók nem választhatták meg, mely sírt néznék meg, és nem végezhettek részletes megfigyeléseket.

Az új szabályrendszer alapján, szervezetenként egy kutató juthat be a sír külső részére és vizsgálhatja meg azon jellegzetességeket, melyek ezen pontról részletesen megfigyelhetőek. Az ügynökség még nem döntötte el, hány sírt nyit meg. Tetsuo Hishida japán régész szerint ez egy nagy előrelépést.

Az egyik sír, mely leginkább érdekli a kutatókat, Japán 16. uralkodójának, Nintokunak sírja. Az uralkodó a 4-5. században élt. A 486 méter hosszú sír a világ legnagyobbja. Nintoku sírjáról az iskolai tankönyvek is írnak, ám kutatók még nem látták. Ez szégyen - mondja Hishida.

Hishida és más régészek emellett szeretnék közelebbről megvizsgálni a rituális agyagfigurákat is - hanivák - , melyek a külső részt övezik. Ezen megfigyelések reményeik szerint elősegítik a sírok korának pontosabb meghatározását, emellett többet megtudhatnak az akkoriban élt emberek életstílusáról - mondja Fumiaki Imao kutató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csilivel elpusztíthatóak a ráksejtek?

Brit kutatók rájöttek, hogy a csili egyik összetevője képes lehet bármilyen ráksejt elpusztítására,… Tovább olvasom