Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Utóélet - Játékfilmet forgatnak az ország több városában

Február 4-én kezdődött meg Zomborácz Virág első játékfilmjének, az Utóéletnek a forgatása.
A stáb többek között Pécsett, Siklóson, Bokodon, Dunakeszin és a fővárosi Jahn Ferenc kórházban (XX. kerület) dolgozik. A forgatás összesen 33 napig tart és március 16-án ér véget.

A főszerepeket a fiatal Kristóf Marci és a lelkészt alakító Gálffi László játssza. Az Utóéletben emellett olyan nagyszerű művészek szerepelnek, mint Csákányi Eszter, Anger Zsolt, Gyabronka József, Thúróczy Szabolcs, Kovács Zsolt, Petrik Andrea és Kocsis Gergely. A film operatőre a nemzetközileg jegyzett Pohárnok Gergely.

A Pusztai Ferenc vezette KMH Filmben készülő alkotás filmterve 2011-ben elnyerte az Európai Unió Media programjának díját. Magyar projekt még sosem végzett az élen az évente beadott több száz uniós filmterv rangsorolásakor. Zomborácz Virág egy svéd projekttel megosztva érdemelte ki a Media European Talent Prize-t, amit a cannes-i filmfesztiválon adott át Androulla Vassiliou, az Európai Unió kulturális biztosa.

Az Utóélet a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos gyártási támogatásával készül. Zomborácz Virág a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott és több sikeres és díjnyertes rövidfilm (Nyomtávváltás, Valami kék, A macska szerepe a francia irodalomban) után készíti el első játékfilmjét. Az Utóélet előreláthatóan 2014 első felében kerül a magyar mozikba.

A film tartalmának összefoglalója

Az Utóélet középpontjában egy apa-fiú kapcsolat áll, amely rendhagyó módon az apa halála után bontakozik ki. Főhőse Mózes, egy huszonéves fiú, aki szorongásban szenved: szinte minden esemény vagy tevékenység nagyfokú aggodalmat vált ki belőle. Képtelen megfelelni apja, a lelkész elvárásának, hogy aktív, kezdeményező, bátor fiatalember legyen, és a sorozatos kudarcok csak tovább mélyítik frusztrációját.

Amikor a lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, Mózes szinte megkönnyebbül: elhárult a veszély, hogy kezdenie kelljen valamit az életével. Csakhogy a halotti toron látja - és csak ő látja -, hogy a lelkész a gyászolók között bolyong. Úgy néz ki, mintha élne, azzal a különbséggel, hogy enyhén áttetsző és át tud menni a tárgyakon. A lelkész szelleme öntudatlanul kísérti Mózest, aki ettől pánikba esik.

Mózes kétségbeesésében segítséget kér a spiritiszta autószerelőtől, akinek az útmutatásait követve hozzálát, hogy felszabadítsa a kísértetet - ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljon tőle. A lelkészi feladatok megoldásában (ökomenikus futballmeccs, a karácsonyi darab próbái, mentálhigiénés jegyesoktatás, stb.) a lelkész asszisztensnője segít neki.

Miközben sorra befejezi apja elvégzetlen feladatait, a passzív hős lassan legyőzi szorongását, leszámol énvédő mechanizmusaival. Végül, amikor az öntudatra ébredő kísértet újra elkezd dominanciát gyakorolni, a megerősödött Mózes életében először nyíltan fellázad apja akarata ellen. Mózes végül megkapja apjától az óhajtott elismerést, a kísértet pedig - fia bocsánatát elnyerve - feloldódik a levegőben.

Ez a sajátos gyászmunka áttételesen hatással van az egész család életére: Janka néni, a nagynéni elhagyja a családot; a nyomás alól felszabadult anya, Teréz a lelkész örökbefogadott és elhanyagolt lánya, Ramóna felé fordul; Ramóna pedig barátra lel a kísértet hátrahagyott asztrálkedvencében. A diszfunkcionális család működni kezd és Mózes számára is megteremtődik az új élet kezdés lehetősége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy éve nem evett egy mélytengeri ászkarák Japánban

Több mint négyéves böjtöléssel lepte meg gondozóit egy Japán akvárium mélytengeri ászkarákja,… Tovább olvasom