Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Új gyógyszert fejlesztettek ki a kanyaró ellen

Az amerikai ktuatók által kifejlesztett szer hatásosnak bizonyult az állatkísérleteken, ezért valószínűsítik: a beoltatlan embereket is megvédheti a fertőzéstől.
A teszteken a gyógyszer az összes vadászgörényt megvédte a kutyákra veszélyes, az emberi kanyarót okozó vírussal rokon CDV (canine distemper virus) kórokozótól. Az ERDRP-0519 jelű hatóanyaggal kezelt állatok túlélték az általában halálos vírust. A kórokozó mennyisége jelentősen csökkent a szervezetükben, amelyben immunitás alakult ki a kórral szemben - olvasható a Science Translational Medicine című szaklapban ismertetett kutatásban.

A WHO eredetileg 2010-re tervezte, hogy Európából kiirtja a kanyarót, sok ország alacsony átoltottsági aránya miatt azonban a cél elérésének idejét 2015-re módosították.
"A gyógyszerrel kezelt állatoknál tapasztalt erős immunitás reménykeltő, mert arra utal, hogy nemcsak a fertőzötteket óvhatja meg a tünetek fellépésétől, hanem a kórokozó terjedését is fékezheti, ezzel pedig megvédheti a népesség beoltatlan részét is a kanyarótól" - írta közleményében Richard Plemper, a Georgiai Állami Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője, aki az Emory Gyógyszerkutatási Intézet és a németországi Paul Ehrlich Intézet tudósaival együtt az új szer fejlesztésén dolgozott.

A gyógyszer a vírus szaporodását akadályozza meg és célzottan a kanyaró ellen dolgozták ki. Plemper elmondta: nem lehetett azonnal a kanyaró vírusán tesztelni, mert állatoknál nem idézhető elő az emberi kanyaró. Szövettenyésztéseken végzett kísérletekből azonban az derült ki, hogy a kanyaró vírusa ötször erősebben reagált az új gyógyszerre, mint a CDV - hangsúlyozta a kutató.

Évek kellenek azonban, hogy további kutatásokkal eldöntsék, alkalmazható-e az ERDRP-0519 az emberi kanyaró ellen. Először majmokon kell tesztelni a hatását, majd kis számú résztvevővel a mellékhatásokat vizsgálják, csak ezután következnek a nagy léptékű klinikai tesztek.

Plemper szerint a gyógyszer ideális felhasználója a beoltatlan serdülő, aki kanyarófertőzésnek volt kitéve és nagy az esélye annak, hogy terjesztheti a vírust. Azt is elmondta azonban, hogy a betegség elleni legjobb védekezés a védőoltás. Az igen ragályos vírus évente mintegy 150 ezer ember halálát okozza a világon.

Az 1980-as években indított tömeges vakcináció előtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint globálisan évente 2,6 millióan haltak bele a kanyaróba. A fejlődő országokban jelenleg az oltóanyag beszerzése jelent gondot, a fejlett világban, mindenekelőtt Európában pedig az oltás esetleges mellékhatásaitól való félelem tart vissza egyes szülőket a vakcinációtól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bill és Hillary Clinton nagyszülők lesznek

Chelsea Clinton csütörtökön bejelentette, hogy még idén világra fogja hozni leső gyermekét, Bill… Tovább olvasom