Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Továbbra is kevés a kisebbségi és a női rendező is

A nők és a kisebbségekhez tartozók továbbra is ritkán jutnak tévérendezői munkához - ezt állapította meg az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) frissen közzétett tanulmánya.
A jelentés szerint az utóbbi négy évben a tévérendezők alkalmazásában nem történt előrelépés ebben a tekintetben. A 2013-14-es szezonban a nézőkhöz különböző csatornákon - kábeltévén, közvetítéssel vagy online - eljutott több mint 3500 tévéepizód túlnyomó többségét fehér férfiak rendezték.

Paris Barclay, a DGA elnökének közleménye szerint "megdöbbentően nehéz" meggyőzni az ágazat illetékeseit a legkisebb előrelépésről is.

"Mint a kultúra és az ágazat résztvevőinek és mint rendezőknek, ez a kérdés egyikünknek sem lehet mindegy" - hangsúlyozta, és arra szólította fel a stúdiókat, tévécsatornákat, produkciós cégeket és producereket, hogy fejezzék be a kivételezést és biztosítsanak "igazán egyenlő lehetőségeket".

A "legrosszabbak" hosszú listáján, amelyre olyan produkciók kerültek fel, amelyek egyáltalán nem vagy csak elvétve alkalmaztak női rendezőket, többek között az HBO Gengszterkorzó, az NBS Hannibal és a CBS Agymenők című sorozata is szerepel. A "legjobbak" listájára viszont a BET The Game című sorozata, valamint a CBS Mike és Molly és a Lifetime Haláli testcsere című vígjátékszériája is felkerült.

Az ABC, a Fox és az HBO egyelőre nem kommentálta a közleményt, az NBC pedig nem volt hajlandó véleménynyilvánításra. A CBS viszont közölte, hogy számos alkalommal bizonyította már elkötelezettségét az ágazat minden aspektusát érintő sokszínűség elősegítésében. A csatorna hozzáfűzte, hogy a jelentés adatai az előző szezonról szóltak és a 2014-15-ös szezonban máris további előrelépések történtek.

Az elmúlt évadban az összes sorozatepizód 69 százalékát rendezték fehér férfiak, 17 százalékát kisebbségekhez tartozó férfiak és 12 százalékát fehér nők. Az előző évihez képest nem történt előremozdulás a női rendezők alkalmazása terén - sorolta a jelentés.

Tyler Perry
Tyler Perry


A tanulmányból kiderül, hogy a kisebbségi férfi rendezők számának 3 százalékos emelkedése főleg annak tudható be, hogy Tyler Perry három sorozatot is készített.

A jelentés arra is kitért, hogy a kisebbségi női rendezők voltak tavaly a leginkább alulreprezentáltak a televízióban: a sorozatrendezők mindössze 2 százalékát alkották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végre jönnek Zámbó Jimmy új albumai

Perek sorozata, viták, megegyezések után a Király 34 dala hamarosan az üzletekbe kerül. Tovább olvasom