Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Tanév közben kényszerülnek Linuxra váltani az iskolák

Az NFM nem finanszírozza tovább a Microsoft szoftvereinek bérlését az oktatásban, azok helyett nyílt forrású megoldások használatát javasolja.
Jövő tavasszal megszűnik a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító Tisztaszoftver program. Az oktatási licencprogram weboldalán a napokban megjelent: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakmai álláspontja szerint az intézmények igényeit – néhány speciális esettől eltekintve – az ingyenesen elérhető, nyílt forrású alternatívák is ki tudják elégíteni, ezért nincs szükség egy adott gyártó által készített szoftverkör bérlésének állami támogatására.

A tárca közleménye szerint „a versenysemlegesség szem előtt tartásával, a piaci verseny elősegítése érdekében" szüntetik meg a Microsoft licenceinek központi finanszírozását. „A jövő évi költségvetés költségalapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket" – írják.

A Tisztaszoftver program elindításáról még az előző Orbán-kabinet egyezett meg annak idején az amerikai szoftvervállalattal, majd 2005-ben a szabad demokrata vezetésű egykori informatikai tárca, aztán 2008-ban a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központ (EKK) is meghosszabbította a szerződést. A legutóbbi hosszabbítás hosszas egyezkedés után jöhetett csak létre és csak korlátozott időre szólt - számol be az előzményekről az itcafe.hu.

Most már biztos, hogy az iskolák számára egy korszak véget ér: március 1-től már nem használhatják legálisan sem a Windows upgrade verziókat, sem az Office csomagot, amelyeket eddig a Tisztaszoftver program keretében használtak. Ha továbbra is a Word programmal tervezik például a szövegszerkesztés tanítását, akkor a szoftver beszerzéséről az iskoláknak maguknak kell gondoskodni - ez azonban nem olyan egyszerű, ismerve az oktatási intézmények financiális helyzetét.

A bitpont.hu egy másik fontos kérdésre is rávilágít: a vizsgáztatásra. "Az informatika tárgy gyakorlati érettségi vizsgáján használható szoftverek körét a vizsga lebonyolítása előtt két évvel rögzíteni kell, a szoftververziókat pedig a vizsga lebonyolítása előtt egy évvel meg kell adni. Ez tavasszal, a Microsoft-licencek lejártával érdekes helyzeteket eredményezhet" - írják.

Olvasóink írták

 • 6. petersoft 2011. december 31. 15:57
  „Az iskolaban csak elenyeszo helyen tanitjak a telepitest. Az erettsegi sem errol szo, meg az emelt sem. Altalaban a szoftverek hasznalatarol szol. A diakok vedelmeben kell 2 evre elore meg mondani, hogy min erettsegizhet, azert hogy azon a programon gyakorlohasson. Heti 1 ora informatika ora igen keves ido erre, lenyeges, hogy olyan programot ismerjen meg, amin vizsgazni fog. Ennek semmi koze ahhoz, hogy a windows vagy a linux vagy melyik office a jobb.
  Az informatika tanarnak nem feladata a rendszer telepitese. mint ahogy a fizika tanarnak sem feladata a villanyszereles az iskolaban, vagy nem feladata a biologia tnarnak az iskola oruli termeszet "karbantartasa". Iszonyatos csusztatas, ha valaki ugy gondolja, hogy igen. Ha nem lenne vilagos, akkor azert letezik a rendszergazda szakma, mert rendszergazda<>informatika tanar.”
 • 5. pamutzokni 2011. december 31. 03:54
  „Mit kell utánképezni??? Egyik szövszerkesztő hajaz a másikra (OO-->MS)
  Telepítés? Mind2nél egyszerű, asztal is állítható windowsosra. Linuxnál van négy asztal is, vagy amennyit akarsz (ezt a jó ötletet linuxéktól átvették androidék is, igaz utóbbi is linux alapú)
  Sok rencergizda kel?. Hát elméletileg az Informatika tanárnak gyakorlatban kellene ismerni a linuxot.
  Speckó szoftverek tényleg vannak amit nem adtak ki linuxra elismerem, de az alőzőekben felsoroltakra ne hivatkozzon senki!”
 • 4. Láng_Vince 2011. december 30. 23:15
  „Én használtam Linuxot, Windows-t. Dolgoztam MS Office szoftverrel és OpenOffice-el is. ÉG ÉS FÖLD a különbség! Ez nem olyan, hogy átülök egyik autóból a másikba és (majdnem) minden ugyanott van, ugyanúgy működik. Márciusban átállnak, jó lesz májusban érettségizni szegény diákoknak.
  De itt egy újabb probléma: műszaki iskolákban a tervezőprogramokkal mi lesz??? Az oké, hogy van Windows emulátor Linuxra, de sok esetben ez nem működik megfelelően! Vagy: ha eddig az iskola és a diák is egy szoftvert használt, de ezután az iskola vált, akkor egy órai munkát hogy fog a diák otthon átnézni, esetleg beadandót elkészíteni?
  Ennél agyatlanabb döntést nem hozhattak volna!”
 • 3. Uomo 2011. december 30. 22:06
  „Ezzel a lépéssel nem spórolni fog a kormány hanem nagyon magas további költségei lesznek. Ilyenek pl. azok a bizonyos speciális szoftverek, pl. a digitális táblákhoz, órai anyagokhoz - egyik sem lesz használható. Vagy a végzett diákoknak az utánképzése, hiszen amikor alkalmazni kezdenek, akkor ott windows lesz. Aztán ezután a diák nem fog tudni otthon gyakorolni hiszen a gépen ingyenes progi (linux alapú) nem fut. Felesleges folytatni - a döntés úgy rossz ahogy van, milliárdokba fog ismét kerülni. Ráadásul az érettségin központilag alkotott törvénytelenség, mert a diákokat nem erre készítettük fel, ahogy írta a cikk. Aztán hol az a pár ezer hozzáértő rendszergazda, aki át tudja állítani a szervereket, gépeket? Hogy fogják használni a tanárok? eszméletlen .. és buta döntés. Remélem hogy Győrben lelnek rá megoldást.”
 • 2. Freehill 2011. december 30. 19:21
  „Hát nem tudom... lehet szidni a Microsoftot, én is szoktam mérgelődni a termékeiken, de ettől még tény, hogy a felhasználói piacon talán a legelterjedtebb, felhasználói szemmel a legkiforrottabb rendszerekről, egyfajta "szabványról" van szó. Biztos vannak sokkal jobb, ráadásul ingyenes alternatív megoldások, de ezek még nem tudtak igazán áttörni, nem terjedtek el olyan egységesen, mint a Microsoft az egész világon. Persze lehet, hogy az ilyen intézkedések éppen ezen fognak segíteni, és a versenysemlegesség is szép gondolat, de a diákok érdekeit nézve nem biztos, hogy szerencsés elvenni tőlük azt a tudást, amit a leendő munkahelyükön jó eséllyel közvetlenül fel tudnak használni (ez kivételesen pont ilyen tananyag volt). Persze gondolom, a lényeg a spórolás :(”
 • 1. háté 2011. december 30. 19:17
  „az ingyenesen elérhető, nyílt forrású alternatívák is ki tudják elégíteni, ezért nincs szükség egy adott gyártó által készített szoftverkör bérlésének állami támogatására.
  Kik szerződtek a céggel? - annak idején a fityesz O.V.-vel az élen.-mert kellett a haveroknak a lé, milliárdokat tapsoltak el így.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medvék korcsolyáznak egy tavon Romániában

A jégen szórakozó medvéket kaptak lencsevégre a Brassó megyei Zernyesten. Tovább olvasom