Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Szerdán tavasz lesz - ˝Retroperett˝ a Nagymező utcában

Egy "retroperett" lesz az évad első premierje a Budapesti Operettszínházban. Fényes Szabolcs, Bacsó Péter és G. Dénes György Szerdán tavasz lesz című, 27 éve íródott zenés játékából retró divatbemutató keretében adtak ízelítőt csütörtökön a sajtónak.
Kerényi Miklós Gábor, a színház vezetője felidézte, hogy ő rendezte az 1983-as ősbemutatót. "A főpróba hetében, március közepén született Máté fiam, aki most az új produkció egyik főszereplője" - említette érdekességként a főigazgató.

Az új produkciót, amelyet október 22-én láthat először a közönség, a fiatal Somogyi Szilárd viszi színre, aki a sajtóbemutatón megjegyezte: pont annyi idős, mint amennyi Kerényi Miklós Gábor volt az ősbemutató idején.

Az 1983-ban készült produkció csaknem 90 előadást ért meg, Fényes Szabolcs zenéjét, Bacsó Péter filmszerű szövegkönyvét és G. Dénes György verseit olyan nagyszerű színészek tolmácsolásában láthatta-hallhatta akkor a közönség, mint Dajka Margit, Galambos Erzsi és Kozák András.

Az alkotók legalább ilyen sorozatot várnak a mostani változattól is, amely célzatosan épít a nosztalgiára. Somogyi Szilárd sok nevetést ígér, de - mint fogalmazott - azért nem árt papír zsebkendővel is fölszerelkezni. Egyes jelenetekben hatvanöten lesznek színpadon, több mint 270 jelmez készül a műhelyekben.

"A magány nem magánügy" - állítja a történet főhőse, Kis Flórián, akit Mészáros Árpád Zsolt alakít. Kis Flórián vidékről a fővárosba költözött magyar-történelem szakos tanár, aki nem tud megélni a fizetéséből, nem tud családot alapítani, ám próbál a felszínen maradni. Egy nap azonban elege lesz, és a sok kudarc után elhatározza, változtat az életén. Igyekezetében egy bohém társ, egy fogorvosnő, egy népművelő lány, egy elhízott focista és egy hajdani grófnő, valamint egy nyugalmazott gyárigazgató szegődik mellé.

A tanár úr szerdánként összejövetelt szervez a hozzá hasonló, boldogságukat nem lelő emberek számára. Lehetőséget teremt: csekély tagdíj befizetése után beszélhetnek problémáikról, tévedéseikről, mindennapjaikról. A rendőrségnek gyanússá válik a vidám közösség, Kis Flóriánt csalás vádjával perbe fogják.

Ha a nézőt Túri Erzsébet díszletei a régi Fővárosi Művelődési Házra, Kemenesi Tünde jelmezei pedig a hatvanas-hetvenes évek öltözeteire emlékeztetik, az nem a véletlen műve, bár a "leporolt" cselekmény, a szöveg néhány fordulata inkább a rendszerváltás körüli időt jelzi.

Az előadáson Mészáros Árpád Zsolt és Kerényi Miklós Máté mellett színpadra lép még Janza Kata, Vágó Zsuzsi, Oszvald Marika, illetve Lehoczky Zsuzsa, Faragó András, Dézsy Szabó Gábor, Jantyik Csaba és Németh Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven kilométeres diétát hirdet a Messzelátó Egyesület

Egészségesebb, mérsékli a környezetterhelést és a helyi termelőket is erősíti - a Messzelátó… Tovább olvasom