Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Számítógépes program segít a tökéletes smink elkészítésében

Egy speciális szoftvernek köszönhetőn a nők ezentúl személyre szabott sminkelési tanácsokat kaphatnak a saját számítógépüktől.

A hannoveri CeBIT, a világ legnagyobb számítástechnikai vásárán bemutatkozó új technológia lényege, hogy háromdimenziós képet készít a nők arcáról és megméri annak színárnyalatát, árnyékoltságát és vonalait. A bevitt képet ezután összeveti azzal a hatvan modellel, amelyeket már előre beprogramoztak a rendszerbe. Majd az egyes arcmintákra készített professzionális sminkekre támaszkodva pontos útbaigazítást ad arról, hogy az arc bizonyos részeire milyen mennyiségű sminket kell felvinni.
A speciális program azt is képes megmondani, hogy a már kipróbált sminkkombinációk közül melyik illik legjobban az archoz - büszkélkedett Kristina Scherbaum, aki a berlini Max Planck Intézet falai között dolgozta ki a programot. "Az arc sajátos karakterjegyeit, így például a szeplőket és az anyajegyeket is számításba vettük. A szoftver azt is megtudja állapítani, hogy az aktuálisan használt smink illik-e a használójának arcához" - tette hozzá.

A kutatási fázisban lévő szoftvernek egyelőre csak a női változata készült el. A fejlesztők szerint egy kis átalakítással kereskedelmi célú használatra is könnyen alkalmassá tehető - hangoztatta Himangsho Saikia, a program alkalmazási felületének tervezője. "A professzionális smink nagyon drága, de ennek a programnak köszönhetően, elég reggel odafordulni a képernyőhöz és egy webkamera segítségével bárki könnyedén kifestheti magát".

A program különböző eseményekhez illő sminkelési tanácsokat is ad, a könnyed esti szórakozástól kezdve, egészen a komolyabb és visszafogottabb megjelenést igénylő munkahelyig. A technológiai vívmányokat felvonultató CeBIT-en idén 4200 kiállító mutatta be újdonságait ezen a héten.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvére után fürdött a kádban, teherbe esett a 14 éves lány

Egy Iaşi megyei település iskolájának tanárai vették észre az egyik diáklányon, hogy egyre nagyobb a… Tovább olvasom