Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Számítógépek a XXI. században: Intelligens jövő?

Okos telefonok és e-book-ok a zsebekben, vezeték nélküli világ, érintőképernyők mindenütt. Hová tart a rohamos technológiai fejlődés? Milyen hatásai vannak a gyors innovációs folyamatoknak?


Az első személyi számítógépek a ’80-as években jelentek meg. A legelső mobiltelefon 1988-ban két kilogrammot nyomott, a következő évtől pedig akár laptopot is használhattunk. Az új technológiai eszközöknek köszönhetően a mobil távközlés rohamos fejlődésnek indult. Az első generációs analóg adatátvitellel csak gyenge minőségű hangot lehetett továbbítani, a digitális átvitelnek köszönhetően 1993 óta küldhetünk sms-t is. Hamarosan megjelentek a mobilokon az e-mail, mms, wap és gprs funkciók, napjaink negyedik generációs telefonjain a nagy sebességű, szélessávú forgalomnak köszönhetően pedig nincs határ, akár televíziót is nézhetünk. A szórakoztató elektronika hasonlóképpen előre szaladt, gondoljunk csak a walkman-re és a jelenkor kedvelt Ipod-jaira- kezdte némi történelmi áttekintéssel előadását Varjasi Norbert tanársegéd a Széchenyi István Egyetemen megrendezett JUNIor egyetem rendezvénysorozat csütörtöki programján.

- Az ezredfordulóra a különböző technológiai irányzatok összekapcsolódtak. Kedvenc játékunkat játszhatjuk számítógépről, telefonról vagy PDA-ról. A világhálón található összes információ elérhető bárhonnan, bármilyen eszközről. Hogy milyen is pontosan ez az információ rengeteg? Bizonyára sokaknak ismerős a manapság gyakran használt WEB 2 fogalom. Az új alkalmazások lehetővé tették a különböző kép és videó megosztó portálok, webblogok, RRS hírolvasók, szociális hálok, azaz közösségi oldalak létrehozását. Ezek pedig a szélessávú internetkapcsolattal rendelkező legmodernebb elektronikai eszközökkel kiválóan böngészhetők. A színes, nagy felbontású kijelzők, a nagy kapacitású memória, a fejlett akkumulátor és vezeték nélküli technikák tökéletessé teszik az élményt- magyarázta a szoftverfejlesztéssel és objektumorientált programozással foglalkozó szakember.

- A jövőben a személyi számítógépek visszaszorulása várható. Helyette előtérbe kerülnek a notebook-ok, a még kisebb, könnyebb és egyszerűbb netbook-ok és az e-book, mely a zsebünkben is elfér, mégis rengeteg információ tárolására és továbbítására alkalmas. A jövő pc-je pedig kicsi, esetleg csak az érintőképernyő méretes igény szerint. A multi-toch technológia fejlődésének köszönhetően létrejöttek új elgondolású számítógépek is, mint a Reactable szintetizátor. A dj-k a speciális felületen kis zajkeltő dobozkák ide-oda pakolgatásával fűzik zenévé a hanghatásokat.  A legújabb fejlesztések azonban nemcsak a szórakoztatóiparban hasznosak. A közúti közlekedést segítve hamarosan elterjednek olyan technikák, melyek a repülőgépekéhez hasonlók. A számítógép például nem engedi elhagyni a járműnek a sávot, ha elalszik a sofőr, vagy akár öt kilométerrel előbb jelzi az előttünk feltorlódott dugót. Napjainkban már az is lehetséges, hogy házunknak mobiltelefonon keresztül adjunk parancsot, hogy főzzön teát, vagy kapcsolja be a fűtést.

Reactable szintetizátor
A legújabb internetes fejlesztés a mashup technológia. Ez az alkalmazás az internetem meglévő adatokból állít elő újat. A kedvenc együttesünk nevének begépelése után például megmutatja a portál, hogy melyek a hozzá hasonló előadók. Olyan oldal is létezik, melyen műholdas élőképen nézhetők az Európát átszelő repülőgépek vagy a Párizsban közlekedő vonatok. Az egyes objektumokra kattintva pedig adatokhoz is jutunk, például, hogy milyen magasan száll a gép.

A technológia fejlődésének hátránya is van. A rengeteg számítógépből idővel szemét lesz. Magyarországon 130 ezer tonna veszélyes elektronikai hulladék keletkezik évente. Felvetődik a személyes adatok védelmének problémája is. A negatív pszichológia hatások sem hagyhatók említés nélkül. Bizonyos,hogy az ember, nincs felkészülve ilyen mértékű tömeges információ áramlásra. Kialakulhat internet-, mobil- vagy játékfüggőség is, míg az idősebb generáció nem tud lépést tartani a technológiákkal. Az ember kiszolgáltatottá válik. Ha például hibás az internetkapcsolat, nem kapjuk meg leveleink, esetleg dolgozni sem tudunk.

A negatív hatások ellenére a fejlődő technológia az ember javát, kényelmét szolgálja. A tudást azonban meg kell különböztetni az információtól. Azt sem árt észben tartani, hogy ha nem vagyok online, akkor is létezem- mondta zárszóként az előadó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre súlyosabb probléma Magyarországon a szegénység

Nagyon súlyos, és egyre súlyosbodó probléma a szegénység Magyarországon, a lakosság 14, a gyermekek… Tovább olvasom