Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szabad az interneten kontaktlencsét árulni

Az EU tagállamai nem tilthatják meg a kontaktlencse internetes forgalmazását - áll az Európai Unió Bíróságának sajtóközleményében.

A határozat szövege szerint: "A magyar szabályozás értelmében a kontaktlencse forgalmazásához legalább 18 m2 alapterületű szaküzlet vagy a műhelytől elkülönített helyiség szükséges. Ezenfelül e termékek eladása keretében a kiszolgáláshoz optometrista képesítésű személy vagy a kontaktlencsék területén képzett szemész szakorvos foglalkoztatása szükséges.

A Ker-Optika nevű magyar társaság kontaktlencséket forgalmaz az internetes oldalán. A magyar egészségügyi hatóságok megtiltották számára e tevékenység folytatását, mivel Magyarországon e termékek interneten nem értékesíthetők.

A Ker-Optika e tiltó határozatot bírósági úton megtámadta, és az ügyet elbíráló Baranya Megyei Bíróság azt kérdezi a Bíróságtól, hogy az uniós joggal ellentétes-e a magyar szabályozás, amely szerint kontaktlencsét kizárólag gyógyászatisegédeszköz-szaküzletben lehet forgalmazni, és amely következésképpen tiltja a kontaktlencse interneten történő forgalmazását.

A Bíróság a ma hozott ítéletében megállapítja, hogy a kontaktlencse interneten történő eladására vonatkozóan a magyar szabályozás által előírt tilalom alkalmazandó a más tagállamból származó, csomagküldés útján értékesített, és Magyarországon lakóhellyel rendelkező fogyasztók lakóhelyére kiszállított kontaktlencsékre. E tekintetben a Bíróság megjegyzi, hogy e tilalom megfosztja a más tagállambeli gazdasági szereplőket e termék forgalmazásának egy különösen hatékony módjától, és így jelentős mértékben megnehezíti e gazdasági szereplőknek az érintett tagállam piacához való hozzáférését. Következésképpen e szabályozás az áruknak az Európai Unión belül történő szabad mozgása tekintetében akadályt képez.

E korlátozás igazolását illetően a Bíróság megállapítja, hogy a tagállamok megkövetelhetik, hogy a kontaktlencsét olyan képzett személyzet adja ki, aki az ügyfélnek információkat adhat e termékek helyes használatára és ápolására, valamint a kontaktlencse-viseléshez kapcsolódó kockázatokra vonatkozóan. A magyar szabályozás tehát, azáltal hogy a kontaktlencse kiadását a szemészeti szaküzletekre korlátozza, amelyek képzett optikus szolgáltatásait kínálják, alkalmas a fogyasztók egészségére vonatkozó védelem biztosítását érintő cél megvalósítására.

A Bíróság azonban emlékeztet arra, hogy e szolgáltatásokat a szemész szakorvosok szemészeti szaküzleten kívül is nyújthatják. Ezenfelül a Bíróság megállapítja, hogy e szolgáltatások főszabály szerint csak a kontaktlencse első értékesítéskor szükségesek. A későbbi értékesítések alkalmával ugyanis elég, ha az ügyfél jelzi az eladónak az első alkalommal számára értékesített lencsetípust, valamint a látásának a szemész szakorvos által megállapított esetleges változásait. Ezenfelül a kontaktlencsék hosszú távú használata esetében szükséges kiegészítő információk és tanácsok az értékesítő internetes oldalán található interaktív eszközök útján is biztosíthatók az ügyfeleknek, vagy olyan szakképzett optikus útján, akit az értékesítő jelölt ki arra, hogy a távolból információkat nyújtson.

E körülmények között a Bíróság megállapítja, hogy a kontaktlencse-használók egészsége védelmének a biztosítására irányuló cél elérhető a magyar szabályozásból következőktől kevésbé korlátozó intézkedésekkel is. Következésképpen a kontaktlencsék interneten történő eladásának a tilalma nem tekinthető arányosnak a közegészség védelme céljának tekintetében, és ezért azt az áruk szabad mozgására vonatkozó szabályokkal ellentétesnek kell tekinteni - szól a közlemény.

 Az előzetes döntéshozatali eljárás lehetővé teszi a tagállami bíróságok számára, hogy az előttük folyamatban lévő jogvita keretében az uniós jog értelmezésére vagy valamely uniós jogi aktus érvényességére vonatkozó kérdést terjesszenek a Bíróság elé. A Bíróság nem dönti el a tagállami bíróság előtti jogvitát. A nemzeti bíróság feladata, hogy az ügyet a Bíróság határozata alapján elbírálja. E határozat a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más nemzeti bíróságokat is köti."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonyítottan veszélyesek az energiatakarékos izzók

Új bizonyítékot tárt fel a német környezetvédelmi hivatal (UBA) az energiatakarékos izzók… Tovább olvasom