Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Soproni vendégek az Európai Unió parlamentjében

Brüsszel - A tagországok rendőrségeinek együttműködéséről, a bevándorlók gyermekeinek oktatásáról hallhattak felszólalásokat azok a soproni diákok és kísérőik, akik Szájer József EU-képviselő meghívására érkeztek a brüsszeli EU-parlamentbe.
A dugókkal teli brüsszeli reggeli csúcsforgalom átvészelése után a tervezettnél háromnegyed órával később lépett be a soproni küldöttség az EU-parlament impozáns épületébe. A repülőtéri kontrollnak megfelelő, szigorú biztonsági előírások szerint végzett ellenőrzések után foglalhatták el helyüket a diákok és kísérőik a 785 tagot számláló parlament karzatán.

Szinkrontolmács várta őket

A francia, német és más nemzetek látogatócsoportjainak társaságában a soproniak fejhallgatón, magyar szinkrontolmács közreműködésével követhették nyomon a törvényhozás felettébb pörgős munkáját. A fél óra alatt szó esett a tagállamok hatékonyabb bűnüldözéséről, valamint a bevándorlók gyermekeinek oktatási kérdéseiről is. Az EU-parlamentben – a függetlenek kicsiny csoportja mellett – további nyolc politikai tömörülésben tevékenykednek a képviselők. A legnagyobb platform az „Európai Néppárt (kereszténydemokraták) és Európai Demokraták", amelyet 278-an alkotnak. A „Szocialisták" a második legjelentősebb csoport 216 képviselővel.


A fogyatékosok jogaiért

– A parlament aznap az állampolgári esélyegyenlőség támogatásáról is határozott. Ezen túlmenően, öt évvel ezelőtti kezdeményezésemre, most először született európai szintű elítélő határozat a kommunizmus gaztetteiről – mondta a soproni csoporttal közösen eltöltött vacsorán Szájer József. A képviselő az új EP-választásokról is szólt: hazai pártlistájukon siketnéma jogászt is indítanak, aki remélik, be is kerül. Így az összes tagország nyelve mellé hivatalosan a jelbeszédet is fel kell vegyék. Mindezzel a fogyatékosok jogainak és lehetőségeinek fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A brüsszeli mellett Strasbourgban is működik egy EU-parlament, ahol a plenáris üléseket tartják. Az ingázások óriási többletterhet rónak a képviselőkre és az asszisztenciára, ezért „sokan küzdenek a két helyszínes parlament ellen".
Szájer József
Szájer József

Más szemmel nézik az uniót

A soproni diákok nagyon hasznosnak nevezték a parlamenti látogatást, amely által jobban átlátják az EU-parlament, az EU Tanácsa és az Európai Bizottság munkáját. Meglátogatták hazánk állandó brüsszeli EU-misszióját is, amely az uniós fórumokon a kormányt képviselve gondoskodik a hivatalos magyar álláspont és érdekek érvényesítéséről.

– A brüsszeli látogatás új impulzust adott a tanuláshoz, elsősorban az idegen nyelvekhez – mondta a Kisalföldnek Korozmán Klaudia, az Eötvös-gimnázium tanulója. – Élőben láthattuk, hallhattuk, milyen fontos a tudás, s az összes tagországra kiható közösségi munka.

A soproni diákok számára óriási élményt jelentett a brüsszeli meghívás, amelyet Szájer Józseftől kaptak.
A soproni diákok számára óriási élményt jelentett a brüsszeli meghívás, amelyet Szájer Józseftől kaptak.

– Egészen más szemmel nézem már az uniót. Európa tényleg egy nagy családdá vált – összegezte élményeit Horváth Péter, a Roth-szakközépiskola diákja. Tóth Zoltán szerint, aki a Fáy-szakközépiskolába jár, a parlament modern épülete jól szimbolizálja a XXI. századi korszerű
közösségépítést.

Rózsa Katalin és Gnám Andrea Gerda handleros diákok úgy fogalmaztak: ezentúl még jobban érdeklődnek az unió történései iránt. Pethő Saroltának, a Berzsenyi Líceum növendékének a parlament jól szervezett, hatékony munkája tetszett. Az, hogy Brüsszelben minden értünk, Európáért, életünk színterének jobbításáért történik, s ezt egy kicsit nyomon is követhettük...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 tuti tavaszi kikapcsolódás - Útra fel! Irány a természet!

Összegyűjtöttünk 4 tuti tippet, ami nem kerül egy fityingbe se, mégis kikapcsol! Irány a természet! Tovább olvasom