Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

SMS-ben spameltek, börtön vár rájuk

Az elmúlt hónap során több mint másfélezer embert vettek őrizetbe a hatóságok Kínában mobiltelefonos spam-üzenetek terjesztése miatt - írja a Hszinhua hírügynökség.
A februárban indított országos kampány során a hatóságok kifejezetten olyan illegális mobilállomásokra csaptak le, melyek SMS-szemétnek számító csaló spam-üzenetek tízezreinek küldésére szakosodtak. A rajtaütések során több ezer darabból álló felszereléseket koboztak el a közös akciót végrehajtó kormányzati szervek és rendőrök, s több mint 1 500 embert vettek őrizetbe.

A spam-üzenetek célja többnyire az azt megkapó mobilozók becsapása, bankkártyájuk adatainak, jelszavaiknak ellopása, pénzátutalások hamis információk közlésével való kikényszerítése. A modern technológia lehetővé teszi, hogy a csalók hivatalos számokról - így a mobilszolgáltatók vagy a nagybankok központi számáról - küldjenek üzenetet, legálisnak feltüntetve így az adatkérést. Az is gyakori, hogy a csalóka üzenetek egy "régi jó baráttól" vagy éppen a "főbérlőtől" érkeznek, akik kölcsönkérnek, illetve a lakbér új bankszámlaszámra való utalását kérik.


A becslések szerint az 1,2 milliárd kínai mobilozó évente több száz milliárd spam-üzenetet kap telefonjára. A Sogou internetes keresőportál egy korábbi tanulmánya szerint ezek csaknem kétharmada reklám, melyből átlagosan naponta legalább egy érkezik a felhasználók készülékeire. A csaló üzenetek az összes alig két százalékát teszik ki, ugyanakkor 2013 első hat hónapja során több mint 30 millió jüan (1,1 milliárd forint) anyagi kárt okoztak a hiszékeny telefonálóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

L´Wren Scott mindenét Jaggerre hagyta

A "minden" értéke mintegy 9 millió dollárra becsülhető. Tovább olvasom