Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Repülőtereken kockázatos a wifi használata

Kockázatos a wifi használata a repülőtereken, ugyanis kémkedők hamis internetállomásokon keresztül ellenőrizhetik az internetezők kommunikációját.
Kockázatos a wifi használata a repülőtereken, ugyanis kémkedők hamis internetállomásokon keresztül ellenőrizhetik az internetezők kommunikációját - hívja fel a figyelmet a svéd honvédelem kutatóintézetének (FOI) informatikai szakembere.

A kémkedők főként az európai repülőtereken, így a stockholmi Arlanda repülőtéren is ráláthatnak az internetes forgalomra - mondta az informatikus a Svenska Dagbladet című napilapnak.

Igen egyszerű a módszerük. A nyilvános helyeken természetesnek számító wifit, a vezeték nélküli internetes hálózatot elsősorban az üzletemberek használják szorgalmasan. Azt hiszik, hogy a repülőtéri hivatalos wifire kapcsolódnak rá, miközben egy a közelben felállított, hamis wifi állomáshelyhez kapcsolódnak, amelyet a "lehallgatók" állítottak fel.

Az okos telefonok és a laptopok vezeték nélküli forgalmának lehallgatása egyre jobban burjánzik - fejezte ki aggodalmát a FOI biztonságtechnikai szakembere. Többnyire szervezett bűnügyi kapcsolatrendszer és külföldi titkosszolgálat áll a lehallgatások mögött.

A repülőterek az ipari kémkedés nagy kockázati zónái, mivel az utazó üzletemberek sms-ek és emailek küldésére sűrűn használják a wifit. Egy hamis állomáshely pici helyen elfér, például egy hátizsákban, illetve a repülőtér parkolójában lévő személygépkocsiban.

Az elrejtett szerverről hitelesnek tűnő wifi névvel kreálnak hálózatot, mint például az Arlanda repülőtér esetében az "arlandaterminal5"-t, amire a felhasználó üzletember semmit sem sejtve rákapcsolódik, és levelezését megnyitja. Amikor a 3G mobiltelefonját használja, akkor a mobilkapcsolatot a hamis szerverállomás a régi gms-rendszerre, a 2G-re "nyomja le", és így könnyen elérhetővé válik az információ.

A lap emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a Gripen vadászgépekről szóló svájci üzleti tárgyalásokkal kapcsolatosan a Saab cég svéd vezérigazgatóját is lehallgatták, ezért kénytelen volt egy éven belül háromszor mobiltelefont cserélni. Német forrásra hivatkozva pedig megjegyzi a lap, hogy Németországban ezzel a módszerrel évente "többmilliárd euró értékben" lopnak el ipari titkokat.

A stockholmi Arlanda repülőtér átmenő utasforgalma naponta több mint 50 ezer ember. 2012-ben 19,6 millió volt a be- és kiutazók száma, közülük 14,8 millió ember utazott külföldre.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2013. március 04. 22:35
  „a bud:free wifi és a bud:skycourt free névre keresztelt hálózatokon ingyenes szolgáltatást nyújt a Budapest Airport az utasok számára. http://tinyurl.com/d4ko3lz”
 • 3. elemér 2013. március 03. 14:21
  „Ezeket is használom. A WOT honlapminősítő Véd a veszélyes weboldalak ellen egy új ingyenes böngésző-bővítés.
  A homokverem (sandbox) ingyenes software a biztonságos futtatókörnyezetek létrehozását lehetővé tevő technológia, amelynek lényege, hogy egy a külvilágtól gyakorlatilag teljesen elválasztott saját kis "világot" hoz létre. (pc forum) Amit a világ tud az amit az angolbol leforditanak a net-n. Nemkell nékem a 4g-t magyarázni, mert én a szabványokat angolul ismerem.”
 • 2. elemér 2013. március 03. 09:15
  „A hamis internetállomások ellen van egyszerü és kizárolagos megoldás. Megkell kérdezni a nevét az állomásnak ott egy megbizható forrásbol. Én ilyen helyen chrome böngészöt használom, mert ez müxik legjobban. Normálissan a firefox-t használom, ami tul komplikált ilyen helyen. Magyar reptereken ugyanez a helyzet.”
 • 1. AnnaMeri 2013. március 03. 08:06
  „igen, köszönöm az infót! de mi a helyzet magyar reptereken?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvíznek néztek whiskyt: 180 hektót öntöttek a csatornába

Szennyvíznek néztek whiskyt egy skót palackozóüzemben, emiatt 180 hektoliternyit öntöttek a… Tovább olvasom