Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Ősi varázslat a babamasszázs

Egészség - Egyre többen sajátítják el a csecsemőmasszázs egyszerű, ám speciális technikáját. Ősi művészet ez, amely Indiában évezredek óta hagyományozódik anyáról lányára. Józsa Erika védőnő tíz éve tanítja a fogásokat a szülőknek.

Józsa Erika védőnő, babamasszázs-oktató tíz évvel ezelőtt sajátította el a csecsemő- és gyermekmasszázs technikáját. Azóta sok meghitt pillanatnak lehetett részese, rendszeres csoportfoglalkozásokon ismerteti meg a szülőkkel a technikát.

– A masszázst legkönnyebben a baba hatodik hete és nyolcadik hónapja között lehet megtanulni – meséli. – Ebben az életkorban szinte minden pici örömmel fogadja anyukája próbálkozó érintését.

A masszírozás szóról a legtöbb ember a mély, izmokat gyúró mozdulatokra gondol. Ezzel ellentétben a csecsemőmasszázs lágy és simogató.

Józsa Erika védőnő, babamasszázs-oktató játék baba segítségével ismerteti meg a technikát a szülőkkel. Fotó: Krizsán Csaba
Józsa Erika védőnő, babamasszázs-oktató játék baba segítségével ismerteti meg a technikát a szülőkkel. Fotó: Krizsán Csaba

– Fontos, hogy a csecsemő számára a legmegfelelőbb időpontban masszírozzunk. Ezt egyre érzékenyebben veszik észre az édesanyák. Míg az egyik baba az ébredés utáni, a másik az elalvás előtti perceket szereti. Bármilyen furcsán hangzik, engedélyt kell kérnünk rá a picitől. Így korán megtanulhatja, hogy ura testének, és csak úgy érhet hozzá bárki, ha ő is megengedi. Ilyenkor izmai elernyednek, elmélyülten várja a következő érintést. Vannak anyukák, akik szertartássá emelik a masszírozást, szólhat halk zene, gyújthatunk gyertyát. Az előkészületekből már a gyermek is tudja, mi következik.

A mellkas az egyik legérzékenyebb terület, érintése megnyugtat, serkenti
A mellkas az egyik legérzékenyebb terület, érintése megnyugtat, serkenti

A masszázs 25–30 percet vesz igénybe, és nyújtó gyakorlattal, a babajógával fejeződik be. Semmi baj, ha egy-egy nap kimarad, vagy ha csak egy-egy mozdulatsort ragadunk ki a teljes folyamatból.

 A csecsemő testi és érzelmi jó létéhez elengedhetetlen az érintés. Sok trópusi országban a babamasszázs része a gyermeknevelésnek. Józsa Erika tíz éve tanítja a fogásokat a szülőknek.
A masszázs általános hatásai: elmélyül a szülő-baba kommunikáció, a kötődés. A babát megnyugtatja, elősegíti a mélyebb alvást, relaxál, jótékonyan befolyásolja a test és az energiaáramok egyensúlyát, élénkíti a légzést, a keringést, az anyagcserét. Oldja az izomzat esetleges görcseit, merevségét. Pozitív hatással van az emésztőrendszerre, ezáltal segíti a baba súlygyarapodását. A masszázs az anyukára is hatással van: jobban figyeli a baba jelzéseit, határozottabban érinti meg a csecsemőt, a ritmikus mozgás őt is relaxálja, így nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. Emellett a prolaktin és az oxytocin képződése is fokozódik, tehát a méh összehúzódása és az anyatej termelődése nő.

A lábujjak sodorgatását követi a lépegetőpárnácskák masszírozása, majd hüvelykujjal sétálunk az egész talpon.
A lábujjak sodorgatását követi a lépegetőpárnácskák masszírozása, majd hüvelykujjal sétálunk az egész talpon.

A masszázs a későbbi életkorokban is alkalmazható. A kisdedkorra jellemző, hogy az örökmozgó gyermeket nehéz megmasszírozni, ilyenkor a részleges masszázs jó megoldásnak bizonyul. A három év körüli és az iskoláskorú gyermekek kimondottan igénylik ezt a bensőséges, meghitt, esti programot. Apukák is bátran megismerkedhetnek a masszázzsal, ők az egész napi munka miatt amúgy is kevés időt töltenek a babával. A masszázsnak ellenjavallata nincs, koraszülött vagy sérült csecsemők masszírozásánál csak előnyös változásokról számolnak be a kutatások.

A csípőtől a bokáig váltott kézzel teljes tenyérfelülettel simítjuk végig a testet.
A csípőtől a bokáig váltott kézzel teljes tenyérfelülettel simítjuk végig a testet.

(Józsa Erika a megújult Bizalmasan melléklet tanácsadója, rendszeresen megjelenő rovatában – A védőnő válaszol – tanácsokat olvashatunk tőle a csecsemőgondozással, a babamasszázzsal és a gyermekneveléssel kapcsolatban. E-mail: erika.jozsa@yahoo.com)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalok szerint nem trendi a Twitter

Egy londoni tinédzser nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a Twitter korántsem olyan trendi, mint… Tovább olvasom