Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Milyen péntek 13. a valóságban? Utánajártunk ambulancián...

Győr – A babonás emberek többsége tán leginkább péntek 13.-tól tart. Hogy ez a baljós hiedelem mennyire van köszönőviszonyban a valós élettel – megpróbáltunk utánakérdezni a megyeszékhelyen.
A Petz-kórház baleseti osztályán szerencsére egyelőre csend honol.

"Ma hozzánk érkező nagyobb tömegekről, súlyosabb esetről nem tudok beszámolni, igaz, még messze a nap vége" – kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Dr. Burkus László ortopéd főorvos, a baleseti sebészet jelenlegi ügyeletese.

"Szerencsére az átlagosnál nyugodtabb volt"

"Ha emlékeim nem csalnak, néhány éve is ügyeltem péntek 13.-án, s az a nap szerencsére a szokottnál nyugodtabb volt.

Ettől függetlenül az osztályon mi is beszélünk péntek 13.-ról, s mindig bizakodunk a mindenki számára remek napzártában" – folytatta Burkus doktor.


Figyelem, felvételünkön a "Péntek 13." c. horrorfilmből is láthatóak jelenetek. Videó: Cseh Róbert.A péntek többnyire húzós

"Általánosságban, számok nélkül nem könnyű beszélni baleseti statisztikákról, de azt kijelenthetem, hogy a pénteki napjaink többnyire nehezebbek, mint a többi hétköznap.

Véleményem szerint ez legfőképpen annak a számlájára írható, miszerint hétvége felé mindig nagyobb a forgalom az éttermekben, szórakozóhelyeken.

A frontváltozásokon szintén sok múlik; a hidegfront kevésbé hat az emberekre, mint a meleg. Ebből a szempontból tehát jó az időzítése a péntek 13.-nak" – zárta szavait az ortopéd főorvos.

Csúcsforgalom nélkül a lottózóban

Hogy az élet más területén mennyire foglalkoztatja az embereket péntek 13. – nem tudni.

Az Aradi Vértanú úti lottózó előtt nem vettünk észre különösebb csúcsforgalmat délelőtt, igaz, valószínűleg ez nem péntek 13.-nak, hanem a jelenlegi kisebb nyereményeknek, s persze a munkaidőnek szól.

Nem péntek 13.-án vesztette el az állását

Győr belvárosában pár járókelőt is megszólaltattunk a népi babonáról.

Fórián Imre például péntek 13.-án született 1964 novemberében, s mint elmondta: "mindig jókedvű születésnapjaim vannak".

Arra a kérdésünkre, hogy érte-e bármi rossz péntek 13.-án, Fórián úr úgy felelt: "eddig nekem nem okozott gondot ez a nap. Különben is nem ilyenkor vesztettem el az állásomat".

Ledó Judit szintén semmi rosszról nem tudott beszámolni, hozzátette: "egyáltalán nem hiszek a babonákban".

"Pedig vannak nálunk sokkal szegényebb népek, ők mégsem búslakodnak annyit" 

Borza Ferencné elmondása szerint mindennapot boldogan próbál kezdeni, s békében zárni.

"Van egy beteg fiam, 36 éve ápolom, de mégis igyekszem az élet szebbik oldalát nézni. Sajnos, Magyarországon az emberek többsége nem szeret élni, állandóan letargiába esik. Pedig vannak nálunk sokkal szegényebb, sokkal balszerencsésebb népek, ők mégsem búslakodnak annyit, mint mi. Indiában például az emberek reggelente mosolyognak a másikra, s mindig kedvesek tudnak maradni" – mesélt életfilozófiájáról a kedves győri hölgy.

Akinek nem inge, ne vegye magára, de azért akadnak pár (ezren), akik elgondolkodhatnának tanácsán.


Péntek 13., a baljós dátum és a történelmi múlt

Bár a 21. század hajnalán a népi babonák egy része eltűnőben van, még mindig akadnak olyanok, akik aggodalmaskodva tekintenek a naptárra, ha közeleg ez a dátum. Összeállításunkban áttekintjük, milyen gyökerei vannak a szerencsétlen napnak.

Akik triskaidekafóbiások

A 13-as számtól való pánikszerű félelemnek tudományos neve is van, aki ilyesmiben szenved, arra azt mondják, hogy triskaidekafóbiás. Aki emellett ráadásul a péntek 13-i naptól is hidegrázást kap, paraskevidekatriafóbia áldozata.

Vajon miért alakulhatott ki ez a hiedelem, hogy létezik egy nap, amikor a balszerencse minden sarkon ott les az emberre, s csak az alkalomra vár, amikor támadhat. A magyarázat elveszett az idők ködében, azonban a babona erős szálakkal kötődik a keresztény valláshoz.

A hiedelem szerint valamilyen jelentős esemény történt pénteken, amely lehet Jézus keresztre feszítése, Éva és az alma esete Ádámmal, a nagy özönvíz kezdete, vagy a bábeli torony leomlása.

Chaucer a Canterbury mesék-ben is megénekelte, hogy a pénteki napon rossz, szerencsétlen dolgok szoktak történni. A hét utolsó munkanapjával kapcsolatos hiedelmek a 17. század közepétől gyakran feltűntek a nyugati irodalomban. A különféle forrásokban rögzített sorok számos tanácsot adnak, hogy milyen tevékenységet miért érdemes elkerülni a 13-ára eső pénteken. Legfőképpen azonban attól óvták az embereket, hogy bármilyen új vállalkozásba ezen a napon vágjanak bele.

Íme, néhány példa:

"Ismertem egy öreg hölgyet, aki ha csütörtökön befejezhetett volna egy hímzést, mindig félretette másnapra, hogy ne egy új kézimunkával kelljen kezdenie a napot péntek 13-án." (ismeretlen szerző - 1883)

"Apám egyszer elhatározta, hogy pénteken kezd aratni, ám csütörtök este néhány ember fizetséget sem kérve learatta a szántóföldjének egyik felét, hogy elejét vegyék a pénteki kezdéssel járó balszerencsének." (ismeretlen szerző – 1933)

"A matrózok között sok van, aki babonás… egy pénteken megkezdett utazás pedig csak szerencsétlen lehet." (ismeretlen szerző - 1823)

"A pénteken születő gyermek balszerencsére van kárhoztatva." (ismeretlen szerző - 1846)

"Aki pénteken házasodik, küzdelmes életnek néz elébe." (ismeretlen szerző - 1879)

"Ha bármi újdonságot hallasz pénteken, egy újabb ránc lesz tőle az arcodon és egy évvel idősebbnek fogsz kinézni." (ismeretlen szerző -1883)

Egyedül a húsvétot megelőző nagypéntek számított kivételnek, amely nap szentsége ellensúlyozta a péntek szerencsétlen voltát.

Kimaradt a 13. emelet

A balszerencse és a tizenhármas szám közötti kapcsolat hasonlóan homályba vész. A leggyakoribb értelmezés szintén a keresztény hagyományból ered, amely szerint a Jézust eláruló Júdás volt az utolsó vacsoránál a tizenharmadik, aki helyet foglalt az asztalnál. A kialakult nyugati babona szerint, ha tizenhárom ember étkezik együtt, az egyikük egy éven belül meghal.

"A régi történet szerint az utolsó személynek – aki leül az asztal mellé – van a legnagyobb esélye arra, hogy ő legyen az elátkozott." (ismeretlen szerző -1839)

A babona azonban nem csak szorosan a vacsorához kötődik, egy tizenhárom fős társaság minden esetben rosszat jelentett. A XIX. század végére pedig annyira általánossá vált a 13-as számtól való félelem, hogy az emberek nagyon ügyeltek rá, hogy kerüljék a baljóslatú számjegyeket, legyen szó akár hotelszobáról, éttermi asztalról vagy autókról.

Egy kis csalás a babonások nyugijáért

A számhoz kapcsolódó babonákat általában kegyes csalásokkal oldották meg, átszámozták a szállodai szobákat, hogy ne legyen tizenhármas, sőt volt példa olyanra is, hogy egy épület tizenkettedik emelete után a tizennegyedik következett.

Látható tehát, hogy az emberiség külön-külön is ódzkodott péntektől és a tizenhármastól. Ha pedig a kettő egybeesett, kifejezetten nagynak találták az esélyt, hogy valakivel szerencsétlenség történjen. Ez a kombináció azonban – a snopes.com munkatársai szerint – a 20. században alakult ki. Bár egy hiedelem szerint a Templomos lovagok nagymestere, Jacques Demolay letartóztatásának a napjához – 1307. október 13-a – kötődik a babona kialakulása, ez csupán egy a napjainkban kialakult ferdítés.

Az angol folklórral foglalkozó könyvek általában a 1913-as Notes & Queries-re hivatkoznak, mint az első hiteles forrásra, amelyben péntek 13.-át a balszerencse napjaként említi. Ezzel összhangban vannak a New York Times és a Los Angeles Times kutatásai.

Forrás: www.hvg.hu 


Olvasóink írták

 • 7. Szilágyi_Zsolt 2009. február 14. 20:48
  „Judytka, neked is köszönöm. :)”
 • 6. Judytka 2009. február 14. 19:26
  „"1"Sz Zs
  "2"H G
  Boldog szülinapot!!!
  Szerintem semmi rendkívüli nincs a péntek 13 ban.Sokat foglalkozunk vele,és mindent(jót.rosszat)bele tudunk magyarázni! :)”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2009. február 13. 19:04
  „Soproni, köszönöm szépen! :-)”
 • 4. soproni 2009. február 13. 18:06
  „Ez csak babona! Talán csak azokat éri ilyenkor balszerencse,akik nagyon rettegnek tőle és így még jobban vonzák magukhoz a bajt.


  Szilágyi_Zsolt,H.Gabi! Nagyon boldog szülinapot kívánok! :)))”
 • 3. Szilágyi_Zsolt 2009. február 13. 14:09
  „Köszönöm, viszont kívánom! :)”
 • 2. H.Gabi 2009. február 13. 13:54
  „Sz.Zs, nem várható semmi:) Boldog születésnapot:) Nekem 2 nap múlva lesz:)”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. február 13. 13:26
  „Nekem ma van a születésnapom. Ilyenkor mi várható?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexuális szolgáltatás közben lopta meg a prosti

Kistelek - Elfogták a rendőrök azt a 19 éves kisteleki nőt, aki még hétfőn 2 ezer eurót lopott el… Tovább olvasom