Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Lakj a saját színedben!

Elárulod milyen színű a lakásod, s én megmondom, ki vagy, mi vagy, milyen vagy! Nem hiszed? Tégy próbára!

Egyáltalán nem mindegy milyen színek vesznek körül bennünket lakásunkban, házunkban, otthonunkban. Egyrészt mert jó az, ha a fészkünk visszatükrözve színeiben is egyéniségünket, már a hazaérkezés pillanatában azzal a jól eső érzéssel tölt el, mintha ölelő karjaiban megnyugvásra találnánk. Milyen jól is jön az egy stresszes, fárasztó, idegölő nap után. Másrészt hangulatunkat, lelki állapotunkat, tettrekészségünket jelentősen befolyásolja az otthon töltött idő, az ott nyert feltöltődés. Ez bizony a bennünket körülvevő színektől is függ - a színpszichológia tudománya sokat mesélhetne erről. Harmadrészt pedig: legyen a lakás olyan színekben pompázó, ami nekünk tetszik. Színezzük magunkra, hogy a maga módján boldoggá tegyen.

Azt nem árt tudni, hogy a színek változtatják a teret, s nemcsak hangulatteremtő hatásúak, bár e kettő természetesen együtt hat.
A világos színek tágítják a teret, a sötétek viszont kisebbnek mutatják azt. Érdemes mindenképpen jól átgondolni, milyen enteriőrt szeretnénk.Fehér
A fehér alapszín, ezért szinte minden jól mutat mellette. Ezen kívül tudvalevő, hogy a tisztaság szimbóluma, plusz tágasságot sugall, azaz teret növel, s a nyugalom is árad belőle. Párosítva egy-egy meghatározó színnel nagyon harmónikus kis otthont varázsolhatunk általa. A fekete-fehér kombináció viszont kemény, csak fanatikusoknak ajánlott, erős kontrasztossága miatt. A távolságtartó, szigorú, fegyelmezett, kevésbé érzékeny emberek pedig különösen kedvelik a fehér-fehér kombinációt.

Fekete
Csínján bánjunk vele, igazi egyéniségeknek való. De nagyon szép lehet, s a mediterrán otthonok alapeleme, meleg színekkel kombinálva. Ha lecseréljük vengére, azaz nagyon sötét barnára, kicsit oldható a fekete végletessége. Világos színekkel együtt különösen határozott, céltudatos egyéniségű emberek, üzletemberek választása lehet, önállóan is kemény színekkel együtt, például a piros, a bátor, talpraesett, karrierista, küzdőtérre termett személyiségek kedvelik.

Barna
A földszínek harmóniát és melegséget sugároznak. A barna középponti e családban, árnyalatai sokfélék, változatossága kombinációival válik teljessé. A barna nyugalma más színnel nem pótolható. Keveseknek nem tetsző szín, igen gyakori a lakásokban. Minél kontrasztosabb összeállításban válaszjuk: például: törtfehérrel, annál elegánsab hatású, nagystílűbb a lakás, s minél melegebb színnel párosítjuk, például sárga, bordó, annál játékosabb, bensőségesebb a szoba összhatása. Romantikusok színe.Sárga
A Nap színe, vidámságot sugall. Árnyalatai sokfélék. Fontos, hogy tisztában legyünk vele: e változatok, így például a citrom-, narancs-, arany-, pasztellsárga, vajkrém, bézs stb. mind-mind más- és más otthont teremtenek, nagyon távol állnak egymástól. Ezt könnyen érthetjük, ha egy jó erős karakteres szín mellett képzeljük el valamennyit. Ugye micsoda különbség! Nyitottságot, bátorságot, őszinteséget hordoz (ön)magában.


 
Kék
Hideg szín alapvetően, mégis szeretjük, és szívesen festjük ki vele a fürdőszobát vagy a gyerekszobát. Mindez nem véletlen, az ég kékje szívünkbe oltottan lággyá teszi. Sokféle kombinációban elképzelhető, de minél lágyabb színnel párosítjuk, annál melegebbé válik otthonunk vele. Különösen szép példa erre barackrózsaszínnel párosítva: elegáns, fegyelmezett és mégis otthonosan hívogató a környezet e társításban.Piros
A piros az élet, a vitalitás, a forróság, a szerelem, a dinamizmus, a pörgés, a lobogás, a hevesség színe. Természetesen kellően vörös árnyalataival. Minél több színnel kevert, annál inkább veszít hatásából. Nagy divat manapság egy falfelületre felvinni, míg a szoba másik három falán csak kiegészítőként jelenik meg, ahogy a szobatárgyakban is csak visszaköszön. Sok lakberendező mereven elutasítja hálószobai alkalmazását, pedig, a vágy felkeltéséhez, egyfajta léha paráznaság felvillantásával járulhat hozzá. Persze csak a hangulatkeltés eszköze, de arra kitűnő, s a hálószobánk színéhez senkinek semmi köze. Ugyebár.
Lila
Fejedelmi színcsalád, cseppnyi egzotikummal. Különleges egyéniségek, egyedi dolgokat kedvelők szeretik, akik mereven elutasítják a konformizmust, s saját világukat teremtik meg minden téren.Zöld
A természet betörése a lakásba, dinamizmus, tisztaság, élet, vitalitás árad belőle, ergo naturális. Sokféle árnyalata sokféle otthont teremthet. De ne felejtsük el, hogy hideg szín, így lágyítani kell és lehet is: nagyon szép kivitelezések léteznek. Környezetvédők, vadászok, mérnökök, orvosok szeretik különösen - talán nem véletlenül. És persze nem elhanyagolható, hogy elegáns szín is, a mohazöld például királyi, cári, fejedelmi udvarokban nagyon közkedvelt volt.

Képek: lakberendezes.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépítették a világ leghosszabb legóhajóját

Több mint ötszázezer legókocka felhasználásával német gyerekek felépítették a világ leghosszabb… Tovább olvasom