Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben

A világdöntőre csak a gasztronómiai világszövetség legjobbjai juthattak el a 2017-es kontinentális selejtezőket követően. Óriási bravur, hogy magyar színekben nem csak szakácsok nyertek kvalifikációt a prágai európai döntőről, de magyar cukrászokért is izgulhattunk.

Worldchefs
A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societest (Worldchefs) 1928-ban alapították meg a Sorbonne-on August Escoffier vezetésével. Az MNGSZ 1968 óta tagja a világszervezetnek, ezalatt két világkongresszust (1970,1982) és egy európai konferenciát (2005), valamint négy közép-európai melegkonyhás döntőt (2007, 2009, 2011, 2013) hozott Magyarországra.

Szombaton este a gálavacsorával ért véget a 105 tagország 10 millió gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societes (WorldChefs) világkongresszusa, amelyen a 2017-es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze tudásukat. A megmérettetésen volt kikért szorítani, hiszen a felnőtt szakácsok között Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis (felkészítőjük Volenter István), a cukrászok között pedig Maczák Anna séf és Marosi Mónika commis (trénerük Györgyicsek Péter) képviselték a magyar színeket.

Pénteken Balázs és Mercédesz versenyeztek és készítették el 4 fogásos versenymenüjüket – vegetáriánus előétel, meleg előétel, főétel és desszert – a világszövetség által meghatározott fő alapanyagokra építve, melyben szerepelt a holland borjú nyelv és hátszín, a Kaluga kaviár, a csokoládé és a tea is többek között. A kihívás igen nagy volt, hiszen hús2zan indultak a Global Chef címért, közöttük az igen erős északi országok.
 
Fotó: Csárdás Ferenc

Szombaton Anna és Mónika következett. Nekik nyolc órájuk volt arra, hogy a tányérdesszertet, a tortát és a díszmunkát elkészítsék és tálalják, melynek témája a „Truly Asia" volt. Az 1,2 méter magas csokiszobrukon így ázsiai motívumok kaptak helyet: elefántormány, ázsiai márványkő, kínai templom, indiai Buddha, maláj oroszlánfej és egy japán legyező. Az ő feladatuk sem volt könnyű, hiszen itt a tíz döntősből közel a fele ázsiai volt, akik hihetetlenül formálják a cukrász artisztikát az elmúlt években, és váltak igazi vezérekké a világban.
 
Fotó: Csárdás Ferenc


Az eredményeket a gálavacsorán hirdette ki a zsűri a kongresszus közel 1000 delegáltja előtt.
A cukrászok versenyét Szingapúr nyerte Malajzia és Olaszország előtt, a szakácsok között pedig taroltak a skandinávok: Svédország győzött Finnország és Norvégia előtt. Mindkét kategóriában kiválóan szerepeltek a magyar versenyzők, hiszen szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan listában, ahol a 6-12. helyezett között csak minimális különbségek voltak.

Maczák Anna és Marosi Mónika cukrászok pedig a 7. helyén végeztek, ami igazán kiemelkedő látva az ázsiaiak túlsúlyát a döntőben. A versenyt és a gálavacsorát is megtisztelte jelenlétével Malajzia magyar nagykövete, aki a helyszínen szurkolt a magyar versenyzőkért, és csatlakozott az eredményhirdetésen is a hazai csapathoz.
 
Fotó: Csárdás Ferenc

A csapattagok és trénereik is rengeteget dolgoztak a felkészülés során, a versenyen pedig fantasztikus munkát végeztek, jogosan jár nekik a köszönet és az elismerés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készen állnak az emberek, hogy együttműködjenek a robotokkal a munkájukban is, derítette ki egy kutatás

Készen állnak az emberek, hogy együttműködjenek a robotokkal a munkájukban is, derítette ki egy kutatás
A magánéletben már az emberek 70 százaléka használ valamilyen AI technológiát. Tovább olvasom