Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Kimcsi kalbival

A világ ételei - Ahogy a házastárs, egy-egy vidék is lakva mutatja meg igazi arcát, ezért legjobb a tájakat a helyi étkeket kóstolva megismerni. Itthon is kipróbálhatjuk egy-egy távoli régió szokatlan receptjeit, ebben segít ízvilági kalandozásunk, ami ezúttal Koreába vezet.

Korábban katonaként hét évet szolgált Koreában amerikai olvasónk, Szabó Antal és feleséget is ott választott magának, így jól ismeri a koreai főzést. Arra legfőképp a méregerős paprikák, a rengeteg fokhagyma jellemző, olyan sok, hogy a helyieknek a japánok a fokhagymaevők csúfnevet adták. És mindenhez eszik a kínai káposztát és a hasonló zöldségeket meglehetősen sajátos elkészítésben. Mivel Korea egy félsziget, hús az asztalra leginkább a tengerből kerül, halak és minden más tengeri állatok tabuk nélkül.


A legdrágább hús

Fő ételük a kimcsi, ezt mindenhez fogyasztják. Leginkább kínai káposztából, novemberben nagy adagot készítenek belőle, ez a C-vitamin-forrásuk. A friss káposztafejeket megmossák és tengeri sóval, rengeteg méregerős paprikával és fokhagymával összekeverik. Majd nagy, 50–100 literes agyagedényekben a földbe elássák, 4–5 hétig ott hagyják – meg kell várni az első fagyást. Még reggelihez is eszik, a gazdagabb családok száraz halat is hozzáadnak. Ez igen beszagosítja a lélegzetüket, hiába mosnak fogat; ha valaki zsúfolt autóbuszon utazik, azonnal megérzi.



Erős paprika liszteszsákban

De Koreában az erős őrölt paprikát sem 10 dekánként veszik, hanem nagy liszteszsákokban és a szárított vörös paprikák minden házban fölakasztva lógnak, eszik csutkával együtt. Leveseik is igen erősek és persze a rizs a fő ételük, de sok tészta is van náluk.


Kalbi oldalbordából

Jellegzetes koreai étel a kalbi, alapanyaga a marha oldalbordája. Felszeletelik és egy nappal a sütés előtt bepácolják. A pác erős őrölt paprika, darált fokhagyma, zöldhagyma, só, ecet keveréke egy kis cukorral, borssal és vörösborral. Ettől a hús igen megpuhul, ezért csak mintegy 10 percig kell grillen sütni faszén felett. Sütőben vigyázni kell, mert a hús könnyen elég. Gőzölt rizzsel eszik és kimcsivel a legdrágább éttermekben is.


Túlzott fűszerezés

Az uborkasalátát a koreaiak néha kicsavarják, néha nem, de azt is egy vagy két nappal evés előtt elkészítik, hogy jól összeérjen. Teleteszik méregerős paprikával és azt is tudni kell, hogy Koreában nincs édes paprika, csak méregerős. Ha van zöldhagyma, azt is használnak az uborkasalátába, ha nincs, akkor nagy vöröshagymát és rengeteg fokhagymát, meg szezámmagot tesznek bele. Persze sót is, aztán összekeverik és lehűtik. Az európaiak számára hihetetlenül eltúlzott fűszerezés és fiatalabb marha húsának hívei a koreaiak, szerintük a grillen sütött hús, ha egy öreg marhától származik, nem ízlik olyan jól.



Kutyahús

Koreában azokon a helyeken, ahol kutyahúst is felszolgálnak, ki kell tenni egy kutyafejet az ajtó fölé. A koreaiak a kiskutyákat cukros rizzsel fölhizlalják és főleg időseknek főzik levesbe vagy sütik, mert azt gondolják, olyan a hatása, mint a Viagrának.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogász lesz a Nemzeti Vágta legjobb női zsokéja

Suták Vanda, a Nemzeti Vágta tavalyi nyertese és idei második helyezettje jogászként minisztériumban akar dolgozni. Tovább olvasom