Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kell a szülői pofon - állítja egy amerikai tanulmány

A szülői pofonnal helyretett gyerekek későbbi életükben boldogabbak és sikeresebbek, mint akiket sohasem bántottak - állítja egy amerikai tanulmány.
Az amerikai kutatás - amelyről a minap számolt be a telegraph.co.uk - arra az eredményre jutott, hogy azok a gyerekek, akik hatéves korukig kaptak néhány szülői pofont, jobban teljesítettek az iskolában és optimistábban néztek a jövőjük elé, mint azok, akiket egyszer sem bántottak. Ráadásul sokkal szívesebben végeztek önkéntes munkát, és nagyobb arányban kívánkoztak egyetemre is.

A brit lap online cikke felvetette, hogy a tanulmány nyilván kihívja a gyermekjogi aktivisták haragját, akik mindeddig sikertelenül küzdöttek azért, hogy Nagy-Britanniában betiltsák a pofozást. A jelenlegi jogszabályok szerint a szigetországban a szülők fel vannak hatalmazva az "ésszerű fenyítésre", tehát lekenhetnek egy akkorát gyermeküknek, aminek nem marad nyoma, illetve nem okoz sérülést.

A gyermekjogi csoportok és parlamenti képviselők viszont azzal érvelnek, hogy a verés a büntetés elmaradott formája, és hosszú távon lelki betegségeket válthat ki a bántalmazott gyermekben.

A kutatást végző michigani Majorie Gunnoe pszichológiaprofesszor úgy fogalmazott, hogy miközben a verés nyilvánvalóan "veszélyes eszköz" a szülő kezében, vannak olyan esetek, amikor veszélyes eszközökhöz kell nyúlni. A lényeg, hogy ne minden esetben az legyen a megoldás. A kutatás során 179 kamaszt kérdeztek meg arról, milyen gyakran ütötték meg őket gyermekkorukban, és hány évesek voltak, amikor legutóbb kikaptak. A kapott eredményt aztán összevetetették azzal, hogy a viselkedésüket szerintük hogyan befolyásolta a verés. A válaszokban szerepelt - a negatív kategóriába sorolt - antiszociális viselkedés, korai szexuális élet, erőszak és depresszió, de a pozitív kategóriában előtűnt többek között a tanulmányi siker és az ambíció.

Azok, akiket hatéves koruk előtt fenekeltek el néha, szinte minden pozitív kategóriában jól teljesítettek, és eredményeik a negatív kategóriákban sem lettek rosszabbak, mint azoké, akiket sohasem bántottak a szüleik.

A 7-11 éves koruk között eltángált gyerekek szintén jobban haladtak az iskolában, és például kevesebbet verekedtek, mint akikhez egy ujjal sem nyúltak.

Azok a fiatalok, akik viszont azt mondták, hogy - kamasz létükre - a mai napig verik őket, minden más csoportnál rosszabb eredményeket mutattak az egyes kategóriákban.

A professzor szerint a kutatás nem mutatott eltérést a fiúk és lányok, valamint a különböző etnikai csoportok tekintetében. A témában publikált korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a gyerekek bántalmazása később viselkedési problémákhoz, például nagyobb agresszivitáshoz vezethet - írta a telegraph.co.uk.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. meir 2010. január 07. 17:45
  „20-as!! tudsz te olvasni???
  -en a pap szep nagyszemu dio-jarol irtam es nem az egyhazarol!!!
  mellesleg -(amire en meg elenken emlekszem 1035-36 bol)-karacsonyonkent igen kedves volt a pap es "nem minden hatso gondolat nelkul" adott nekunk zsido gyerekeknek is ajandekot,kis jezuskaval!!!
  gondolhatta majd az unnepek utan mi visszamegyunk hozza akar meg hittanra is!!!?
  csakhogy a "yiddisher gasse" elegge messzire volt a templomtol!!! no meg a ket vegenel palank keritessel es kapuval le is volt zarva!!”
 • 20. Mankapunka 2010. január 06. 18:12
  „meir ne nebeszélj katolikus egyházról,ugye modi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4”
 • 19. meir 2010. január 06. 16:53
  „Hat hiszitek vagy sem,de az en gyerek koromban-(mert volt olyanom is)-a Nadpalcas nevelo az oskolaban tudott rendet tartani,no meg fegyelmet is!!!
  aztan a yeshiva-ban a mi nevelo Rabbink tudott olyan pofont is adni hogy a fal adta a masikat!!!
  Nem mondom most se hogy artott volna valamelyik is!! megtanitottak hogy hol a helyunk,es hogy mit szabad es mit nem!!
  -(igaze az is hogy ellenere mindennek,a katholikus pap diojat elonyben reszesitettem a mienkkel szemben!!a tiltott gyumolcs finomabb alapon!!)-”
 • 18. Mankapunka 2010. január 06. 12:43
  „club_hajó jót röhög a végén rajta a szobában,aztán minden meg a tovább!!!!!”
 • 17. Club_Hajó 2010. január 06. 10:15
  „Persze......alkalmazzunk inkább "LELKI TERROR"t, több napig tartó hegyi beszédet meg fejmosást és ezzel tartsuk állandóan sakkban a gyereket.
  ....na ettől lesz igazán depis meg feszült az a gyerek.
  Kell néha az a tasli.”
 • 16. Szilágyi_Zsolt 2010. január 06. 09:26
  „AranyKözépút: verés és verés között óriási a különbség. Nem lehet összehasonlítani egy jó időben, okkal (hogy a gyerek pontosan tisztában legyen vele, mivel "harcolta ki") elhelyezett, visszafogott mértékű pofont vagy popsira ütést azzal a viselkedéssel, amiről te beszélsz. Persze, van, amikor valaki a saját sérelmei miatt vesz úgymond "elégtételt" a gyereken ("na, ma lecseszett a főnök, keresztbe tett nekem egy kolléga, leüvöltötte a fejemet egy autós barom, most hazamegyek, és úgy megverem a kölyköket, hogy pislogni sem tudnak"), bár az ilyen ember már általában a feleségét is kiosztja, szóval az már egy más kategória. Azt mondom, hogy a nevelésben a legfontosabb a jó példa mutatása, tehát amiben a szülő maga is élen jár, azt joggal várhatja el a gyermekétől is, míg mondjuk a "Kisfiam, ne dohányozz, mert megbetegszel!" című apai intelem nem lesz túl hatásos egy staubbal a szája sarkában. De nekem is mutatták mindenben a jó példát, szintén példaértékűen szerettek is a szüleim, hálás is vagyok érte, ennek ellenére, mondom, én is csináltam egy csomó rosszaságot, még nagyobb koromban is, amikor pedig már pontosan tudtam, hogy azt nem szabad, és hogy megérdemelten fogok kikapni érte - de mégsem bírtam nyugodni. A gyerek ilyen, és ilyenkor, jó példa ide, jó példa oda, rászolgál a verésre. A jó szülő pedig az, aki tudja, hogy milyen "bűnre" milyen mértékű büntetés jár, és csak annyit ad a gyerekének, amennyi után már látja, hogy használt a lecke. A "nem nyúlok a gyerekhez, nehogy megsérüljön a kis lelke" nevelési elv szerintem nem vezet sehová.

  Lézerman: 60 éves kor felett gyakorlatilag nem találsz nálunk senkit, akit gyerekkorában legalább egyszer ne gatyáztak volna el - főleg a régi falusi, paraszti világban, ahol nemcsak a szülőtől kaptak a csemeték (egyformán mind, hogy ne legyen köztük irigység, pedig akkor egy családban nem volt ritka a 8-10 gyerek sem), de az iskolában a tanító úr is megegyengette őket. És láss csodát, ezekből a gyerekekből tisztességes, dolgos emberek lettek (nem volt köztük több bűnöző, mint máshol), akik egy pusztító háború után újjáépítették az országot, és kineveltek egy olyan nemzedéket, amelyik még maga is tudott nevelni. Aztán hogy ezután mi lesz, azt már nem tudom, de én mindenesetre a szükség esetén megengedhető testi fenyítés mellett teszem le a voksomat.”
 • 15. AranyKözépút 2010. január 06. 07:30
  „Én is azt mondom, hogy a verések nagy része nem a gyereknevelésről, hanem a SAJÁT indulatunk kezeléséről szól. Ugyhogy ez az elmélet is ugy szar ahogy van. Ha higgadt az ember és akkor is úgy mérlegeli, hogy ez az egy a megfelelő megoldás a gyereknevelésben, hát üssön felőlem, de tessék kipróbálni, hogy higgadtan mennyire más, én higgadtan nem ütnék meg gyereket. Aki csak így tud tekintélyt teremteni, ott szerintem baj van.”
 • 14. Lézerman 2010. január 06. 06:29
  „Isten nyugosztalja szegény fatert,ezek szerint jó párszor elkenhetett volna és akkor nem egy hétköznapi szürke senki lennék.Ha többször elkalapál talán még egy pár diplomát is összeszedek,és akkor a felső tizezerhez tartoznék most.Biztos polititkus is lehettem volna,és akkor dőőőől a lééééééé:))))))))))
  Ha most anyám felpofoz hetente, akkor lehetek én a miniszterelnök???????????

  Viccet félretéve,felröppent már korábban olyan megállapitás is,hogy a gyereket nem szabad verni,mert annak nagyobb az esélye,hogy az agressziót tapasztalva,bűnöző lesz.Egyébként a börtönviselt emberek nyolcvan százaléka arra hivatkozik,hogy verték gyermek korában....”
 • 13. maradando 2010. január 06. 02:17
  „A haszontalan szerkesztő gyereknek is egy taslit kellene adni .Mert duplikálva lett a cikk !. :-(”
 • 12. maradando 2010. január 06. 02:11
  „Fordult a világ kérem alásan .Most a gyerekek teszik helyre az öregeket pofonnal rugással:ahogy az aktuális illem diktálja. A tanáraink,nevelöink is ízelitőtt kapnak a "Bolognai"pofonok módszertanából. "Diákcsinektől" hangos a magyar sajtó . (Ha ezt a jó öreg Rákosi Pajtás megérhette volna.)”
 • 11. Diák 2010. január 06. 02:05
  „Én is el voltam seggelve. Mindig direkt és azonnal, hogy tudjam, miért kaptam. A talán negyedik után többre nem volt szükség. Megtanultam a leckét. A Magyar Bálint féle beteg lelkületü narcista önimádók rontották el a gyerekek oktatását. A 68-as "nyald ki a seggem" generáció is szülö lett, kapott az alkalmon, maga is "nyald ki" gyerekeket nevelt. Amig a határok nincsenek kitüzve, nem is változik semmi. Ez nem jelent szijjal verést, de belefér egy kellö idöben lekevert Makarenko-i nevelö pofon.”
 • 10. Ibrox 2010. január 06. 00:33
  „Isten áldja Édes Jó Apám kezét ! Megcsókolnám , ha élne ! De jól tette,amikor elsült a keze!Ember lettem. Köszönöm.”
 • 9. reszegenisjozan 2010. január 05. 23:36
  „Értelmes pofonnakvan helye, amely nem lehet feszültség levezető verés.
  A sok elkényeztetett kölök azt sem tudja hova szarjon a nagy szabadságában. Nincs nekik se isten, se tisztelet, se korlát, határ, semmi.Kilépnek anagybetűs életbe és azthiszik, hogy ott is megtehetnek mindent, mint anyucival,apucival
  De nem kell a nagybetűs életről beszélni. Elég az óvónőkkel elbeszélgetni, hogy milyenek a lurkók, akik odakerülnek. A sok individum többsége otthon semmilyen nevelést nem kap a TV-n és számítógépen kívül. Na persze, ez már nem a verés kategória.”
 • 8. VJack 2010. január 05. 22:57
  „"A gyermekjogi csoportok és parlamenti képviselők viszont azzal érvelnek, hogy a verés a büntetés elmaradott formája, és hosszú távon lelki betegségeket válthat ki a bántalmazott gyermekben."

  Ki más írhat ekkora <moderálva>, mint parlamenti képviselő... Egyébként a .... a szaporodás, az evés meg az energiabevitel elmaradott formája... Ökrök.

  Pontosan a pszichés büntetések váltanak inkább ki lelki sérülést, nem pedig az egy-két, jó időben adott pofon.”
 • 7. Mankapunka 2010. január 05. 22:41
  „Csatlakozok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!44”
 • 6. nafnaf2 2010. január 05. 22:38
  „...így van, kell az a pofon -jókor jóidőben-, én is kaptam egyet, emlékezetes is marad. Aranközépút nincs, a sok ejnyebejnyétől csak elkényezteted, s a fejedre nől...”
 • 5. Flexum 2010. január 05. 22:34
  „Kell az a pofon. Tessék odacsapni, nem fog belehalni a gyerek és később úgy is megérti majd miért kapta.”
 • 4. AranyKözépút 2010. január 05. 22:17
  „Az, hogy én adok-e vagy nem adok a gyerekemnek pofont, azt nem az amerikai tudósok fogják eldönteni.
  Fontos a higgadtság, hogy ne indulatból üssön az ember, ha meg sikerül higgadtnak maradni, akkor már nincs is kedve ütni.”
 • 3. lolita 2010. január 05. 22:04
  „Teljes mertekben egyetertek az elhangzottakkal.”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2010. január 05. 21:21
  „Szeretem, amikor ezek a nyugatiak rendre feltalálják a spanyolviaszt...
  Akárhogy nevelik is előzőleg, gyakorlatilag minden gyerek életében elérkezik az az időszak (dackorszak, vagy hogy nevezik ezt az írástudók), amikor elkezdi feszegetni az őt körülölelő világ határait; ebbe természetesen az is beletartozik, hogy a saját szüleinél is megnézi, "mit bírnak". Ilyenkor jönnek a rettenetes hisztizések, toporzékolások, ilyenkor hülyézi le, üti meg őket vagy rúg beléjük. Na, itt van az a pont, amikor általában először kiharcolja magának az eget rengető pofont vagy alapos elnadrágolást, és ez - magamról tudom, nem volt még olyan régen... - kell is neki, ettől tanulja meg, hogy hol van az a határ, amelyet már nem szabad átlépnie. Azok a szülők, akik ilyenkor nem rendezik le egyértelműen az erőviszonyokat, később még nagyobb, még látványosabb jelenetekre számíthatnak, mert a gyerek úgy érzi, hogy büntetlenül mindent megtehet, és ezzel nyakló nélkül vissza is fog élni. Bár nem vitatom, hogy vannak olyan gyerekek, akik ezen az időszakon fizikai erőszak nélkül is túllépnek, illetőleg olyan szülők, akik a maguk gyerekét éppen verés nélkül is át tudják segíteni ezen, de az esetek 90-95%-ában bizony szükség van az ARÁNYOS testi fenyítésre. Ez a sok félrenevelt, burokban tartott, elkényeztetett, szemtelen kölyök, akik ma az utcákon lófrálnak, ékes bizonyítékot szolgáltatnak erre, ugyanis a jogaikkal piszkosul tisztában vannak, de a kötelességeiket sajnos elfelejtették beléjük verni - tisztelet a kivétel szülőknek és gyermekeiknek.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barackpálinka-teszt - Nem jött be a papírforma!

A nagyvállalatok barackpálinkái jobban szerepeltek a Teszt plussz tesztjén, mint a kisebb pálinkafőzdék termékei. Tovább olvasom