Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Károly herceg, a trónörökös-rekorder

Rekordot döntött szerdán Károly walesi herceg: az angol-brit monarchia történetében még senki nem várt annyi ideig a trónra, mint ő.
Károly Fülöp Artúr György, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia 1948. november 14-én látta meg a holdvilágot - érkeztének időpontját ugyanis a Windsor-ház évkönyvei 21:14 órában jelölik meg. Ennek alapján Károly már három éve megdöntött egy rekordot: 2008-ban ő lett az első walesi herceg, aki nem uralkodóként érte meg 60. születésnapját. Ez is komoly rekord volt: azt a hagyományt ugyanis, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd király honosította meg a XIV. század elején.

Szerdán azonban újabb rekord dőlt meg, mégpedig a trónra várási időé. Ezt Károly ükapja, VII. Eduárd tartotta eddig 59 évvel, két hónappal és 13 nappal.

Károly herceg attól a pillanattól számít trónörökösnek, hogy édesanyja, II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án trónra lépett. Az eddigi rekordernek, VII. Eduárdnak, Viktória királynő legidősebb fiának kilenc év jutott a trónon, amelyen 82 évesen, 1901-ben elhunyt édesanyja 64 évet töltött.

A csaknem hat évtizede uralkodó II. Erzsébet királynő csütörtökön ünnepli 85. születésnapját, ám kiváló egészségnek örvend, azzal együtt is, hogy most már ő az angol-brit monarchia történetének legidősebb uralkodója. Nyugdíjba vonulásáról azonban egyelőre szó sincs.

Életbiztosítási szakértők II. Erzsébetnek már a 70. születésnapján is még legalább negyedszázadnyi további, egészségben leélt életévet valószínűsítettek. A jelenlegi uralkodó édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, mindenki néhai "Queen Mum"-ja - a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja - 101 éves korában hunyt el.

Ha a jelenlegi uralkodó is jó egészségben megéri ezt a kort, Károly már a 80-as évei küszöbén járna trónra lépése idején.

Ezeket a statisztikai adatokat természetesen ismerik az alattvalók is, akiknek körében folyamatosak a találgatások arról, hogy ha majd elérkezik ennek az ideje, Károly vagy a walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, a jövő héten nősülő Vilmos herceg foglalja-e el a brit trónt.

A 29 esztendős Vilmos mindig is jóval népszerűbb volt apjánál, és közkedveltsége csak tovább nőtt azóta, hogy tavaly novemberben hivatalosan bejelentették eljegyzését polgári származású kedvesével, Kate Middletonnal.

Károly herceg trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Néhai felesége, Diana hercegnő - akit a trónörökös bevallottan megcsalt jelenlegi nejével, Kamilla cornwalli hercegnővel - már 1995-ben, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a walesi herceg uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes lenne-e alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A generációs ugrást brit alkotmánytudorok és történészek jelenleg mindazonáltal nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak, mivel kifejezett törvényi ok vagy precedens nincs arra, hogy korától függetlenül miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó, és lapértesülések szerint fia, Vilmos is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Olivér ismét Anikó karjaiban köt ki?

VV Olivér szerelmét, nem lehetett elérni. Vélhetően nem véletlen, hogy Enikő hallgat, ugyanis… Tovább olvasom