Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Jelentkezz! - Ott a helyed az X-Faktorban

Az RTL Klub szerdától várja a jelölteket a világ legnépszerűbb tehetségkutatójába, az X-Faktorba. Tudj meg mindent a játékról.

SMS SZÁM: +36-30-5555-571 (normál díjas szám)
Ügyfélszolgálat: 06-1-371-4820
A legújabb kor televíziós sikersztorija: X-Factor

Az X-Factor az Egyesült Királyságban a sok évadot megélt Pop Idol tehetségkutatót váltotta. A világhírű producer Simon Cowell azonban régóta olyan saját műsor indítását tervezte, amely még inkább a szórakoztatást, az interaktivitást és a legújabb kor igényeinek megfelelő shoműsor készítését tűzte ki célul. Az X-Factor jelenleg Európa legnagyobb és legnépszerűbb televíziós tehetségkutató műsora.

A műsor sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy rendkívüli nézettségre tett szert az évek során Angliában és egyre több országban vásárolják meg a formátumot.

Simon Cowell jelenleg azon dolgozik, hogy sikerüljön egy szuperdöntőt tető alá hozni Las Vegasban, ahol a több országban is sugárzott X Factor győztesei mérnék össze a tudásukat. Ilyen lehetőséggel egyetlen tehetségkutató műsor sem kecsegtet, a tét tehát óriási.
Az X-Faktor, mint fogalom

Az X-Faktor nem más, mint az a bizonyos megmagyarázhatatlan plusz, amitől valaki/valami több, jobb, sikeresebb, ismertebb és elismertebb lesz, mint mások. Gondoljunk csak arra, hogy bár számos gyorsétterem hálózat működik évtizedek óta, mégis a McDonald’s az, amelyik a legismertebb márkanév. Vagy jó példa lehet a Take That együttes, ahonnan Robbie Williams, a csapat rosszfiúja lett az egyetlen, aki világsztár tudott maradni az együttes felbomlása után, míg a többiek eltűntek a süllyesztőben. Számos tehetséges ember van, aki végül mégsem fut be, mert nincs meg bennük az a képesség, hogy a közönség figyelmét és szeretetét megszerezzék, fenntartsák, hogy egyéniségükkel és személyiségükkel kiegészítsék tehetségüket.

Fotó: rtl/sajtoklub
Fotók: rtl/sajtoklub


Az angol műsor

Az angoloknál a műsor 2009 őszén már a hatodik szériával jelentkezett, melyet hihetetlen érdeklődés kísért mind a nézők, mind a sajtó részéről. A szereplők pillanatok alatt váltak sztárokká, szerepeltek az internetes keresési listák élén.

A versenyzők külön kategóriákba sorolódnak. Minden csoport egy-egy zsűritaghoz kerül, akik mentorként segítik a műsor végéig a hozzájuk tartozó versenyzők felkészülését. (A 6. széria zsűritagjai: Simon Cowell, a műsor producere, Louis Walsh, popmenedzser, Dannii Minogue, énekesnő, valamint Cheryl Cole, a Girls Aloud együttes tagja.) Az első öt évad során az előválogatót követően először csak a mentorok előtt kellett énekelni a jelentkezőknek, a hatodik évad során azonban már közönség is részt vett a felvételeken. Azok, akik ebben a körben a legjobbnak bizonyultak, részt vesznek a felkészítő táborban, ahol a számuk drasztikusan redukálódik, majd mentoruk kiválasztja a kategória 3 legjobb versenyzőjét.. Ezután következnek az élő show-k, ahol hétről-hétre búcsút vesznek egy énekestől; a kiesőről a nézők szavazhatnak.

A műsorban minden alkalommal megjelenik két vendégszereplő világsztár is. Az első adásban tavaly az ötödik széria győztese Alexandra Burke és Robbie Williams, míg a második showban Whitney Houston és Cheryl Cole zsűritag lépett fel. Michael Bublé és a Westlife a harmadik adásban, a negyedikben Bon Jovi és a JLS, az ötödikben Leona Lewis és a Black Eyed Peas, a hatodikban Shakira lépett fel. A Britain's Got Talent 2009 második helyezettje, Susan Boyle és Mariah Carey a hetedik, Rihanna és Alicia Keys pedig a nyolcadik, Lady Gaga és Janet Jackson a kilencedik héten léptek a színpadra. A végső döntő hetén nem kisebb világsztárok léptek fel, mint Robbie Williams, Paul McCartney, Leona Lewis, George Michael, Alexandra Burke, Michael Bublé és a JLS.

Az eddigi hat évad nyertesei Angliában: Steve Brookstein, Shayne Ward, Leona Lewis, Leon Jackson, Alexandra Burke és a legutóbbi győztes, a 18 éves középiskolás, Joe McElderry.A kiválasztás menete és kategóriák Magyarországon

Nálunk három kategóriában indulhatnak a jelentkezők: külön lesz egy kategória a 16 és 24 év közöttieknek, egy a 24 év felettieknek (ide tartozna például a Csillag születik nyertese, Tabáni István), egy pedig a duóknak, trióknak, csoportoknak, tehát a két vagy annál több emberrel felálló énekes produkcióknak. (fontos, hogy nem zenekarok, hanem vokális formációk jelentkezését várjuk)

A műsorfolyam első fele nagyjából a castingokról és a felkészülés folyamatáról szól, arról, hogy egy-egy mentor a saját csoportját miként neveli, készíti fel, majd szűkíti le három főre. Az élő szakaszban - vagyis a műsornak azon részében, amely a leginkább hasonlít a többi tehetségkutatóra - tehát csak háromszor három jelölt versenyez egymással, közülük kerül ki egyetlen, a végső győztes.

A mentorok és a műsorvezetők Magyarországon

Ahogy Herman Péter, a műsor kreatív producere az Origo-nak adott interjújában elmondta: “Ördög Nóra és Stohl András nagyon jól bevált az ilyen típusú műsorok vezetésében - pláne most a Csillag születik-ben, ahol a megújulási képességüket is bőven bizonyították. Én azt gondolom, hogy az X-Faktor-nál is ők lesznek a műsorvezetők, bár váratlan dolgok ezen a téren is történhetnek.

A leendő zsűritagokat tulajdonképpen csak megszokásból nevezzük zsűrinek, valójában ennél többről van szó, hiszen ők itt mentorok lesznek, egy-egy csoport élén állnak majd. Ha úgy tetszik, az ő neveltjeikből áll össze az adott csoport: egyikük tehát csak a 16 és 24 év közöttiekkel foglalkozik, másikuk a 24 év felettiekkel, a harmadik pedig az együttesekkel. A három zsűritag így nemcsak értékeli a produkciókat, de kicsit egymás ellen is harcol, vagyis a versenynek nemcsak a jelöltek, de a zsűri is a részese. Három nagyon ismert, kiemelkedő minőséget képviselő előadót, illetve zenei producert kell találnunk - természetesen számtalan elképzelésünk van, több művésszel is tárgyalásokat folytatunk, de a zsűri kilétét csak később fogjuk nyilvánosságra hozni." – nyilatkozta a kreatív producer.Egyéb érdekességek

• A harmadik évad győztese, Leona Lewis már két lemezt is kiadott és ő énekelte az Avatar című film végefőcímdalát, melyet Golden Globe-díjra is jelöltek.

• A hatodik széria első néhány adásán Walsh nem vett részt, Stephen Gately a Boyzone énekesének hirtelen halála miatt (Louis Walsh az együttes menedzsere volt).

• Az ötödik évad győztese, Alexandra Burke 1 millió fontot (több, mint 300 millió forintot) érő lemezszerződést kapott a Syco Music kiadótól. Debütáló kislemeze a "Hallelujah", melyet eredetileg Leonard Cohen írt, 2008. december 14-én 00:01 perckor jelent meg. A korongot az eddigi leggyorsabban fogyó kislemeznek minősítették.

• Az ötödik évad kezdete előtt nagy port kavart, hogy hat nappal a londoni meghallgatások kezdete előtt a műsort sugárzó ITV csatorna bejelentette, hogy Sharon Osbourne távozott a zsűriből. A média azonnal találgatásokba kezdett, mely szerint Osbourne és Minogue rivalizálása váltotta ki Ozzy nejének távozást. Sharon elmondása szerint "ideje volt váltani" ám később elismerte, hogy Dannii volt az oka annak, hogy otthagyta a műsort.

• A műsor a hatodik évad második adásában az X Factor történetében először hangzott el olyan dal, amely még meg sem jelent: Simon Cowell külön engedélyt szerzett Whitney Houston-tól, hogy Danyl Johnson elénekelhesse az "I Didn't Know My Own Strength" című dalt.

• Magyarországon, az USA-t megelőzve indul a műsor első évada. Simon Cowell a napokban bejelentette, hogy szívesen látná az amerikai zsűri soraiban az extrém popénekesnőt, Lady Gaga-t. A producer az X Factor miatt egyúttal kiszállt az American Idol-ból, így lemondva a százmillió dolláros gázsijáról.

• A hatodik évadban egy huszonegy éves magyar lány, Nagy Kriszta is szerencsét próbált. Shakira egyik dalával próbálkozott és általános döbbenetet váltott ki a zsűri tagjaiból, sajnos nem pozitív értelemben.

• Idén februárban a legnagyobb sztárok fogtak össze a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére. Az énekeseket Simon Cowell hozta össze Helping Haiti (Segítség Haitinek) címmel. Az Everybody Hurts (Mindenkinek fáj) című dal az REM együttes egyik korábbi slágerének feldolgozása. A csaknem hatperces klipben a sztárok mellett láthatóak a január 12-i természeti pusztítás megdöbbentő képei. A dalt 21 sztár énekelte fel Los Angelesben és Londonban: köztük van Cheryl Cole, Mika, Gary Barlow, Robbie Williams, Jon Bon Jovi, James Morrison, James Blunt, Michael Bublé és Susan Boyle is.

• Az X Factor hatalmas népszerűségnek örvend a világ számos országában. Az énekes tehetségkutató több szériát megélt már többek között Kolumbiában, Belgiumban, Dániában, Marokkóban, Hollandiában és Spanyolországban.

• A magyarországi indulással egyidőben kerül először képernyőre a műsor Lengyelországban, Németországban, Finnországban és Bulgáriában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon, és nyerjen jegyet a ˝Szinglik éjszakája˝ című filmre!

Nyerjen mozijegyet a ˝Szinglik éjszakája˝ című film közönségtalálkozójára! Tovább olvasom