Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Japán és a természet csatája - beszélgetés dr. Hidasi Judit japanológussal

Közel hat magyarországi megye nagyságú területet sújtott a cunami. A hét méter magas gát sem segített. A föld még most is nyugtalan, és a sugárveszély is fenyegető. Hogyan tovább? A helyzetről szakértő véleményét kérdeztük.


Lassan két hete, hogy Japán egyes területeit földrengés, ezt követően pedig hatalmas cunami sújtotta.

Portálunk dr. Hidasi Judittal, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának dékánjával beszélgetett arról, milyen hatást gyakorolt a katasztrófa Japán társadalmára, kultúrájára és mindennapi életére.

Japánban nem kuriózum a földrengés, utóbbi mégis hatalmas károkat okozott. Mennyire felkészült az ország egy ilyen mértékű természeti csapásra?

Elmondható, hogy Japán általánosságban abszolút fel van készülve ezekre a természeti csapásokra. Erre a földrengésre is készültek.

Japánt ugyanis körülbelül 100 évente éri jelentős erősségű földrengés. A legutóbbi 1923-ban történt, amikor fél Tokio leégett és közel kétszázezer ember vesztette életét.

Ugyanakkor a mostani, 2011-es katasztrófához hasonló nagyságú, ezer évente csupán egyszer fordul elő.

Ezer évente egyszer fordul elő ekkora katasztrófa.
Ezer évente egyszer fordul elő ekkora katasztrófa.

Összegezve: a japánok tehát fel vannak készülve a kisebb nagyobb katasztrófákra, meglehetősen jól is kezelik ezeket. Ám most még a hét méteres védőgát is kevésnek bizonyult, hiszen tíz méteres hullámok érkeztek az óceánból.

A probléma összetett, hiszen az árhullám megrongált egy atomerőművet is.

Beszélgetésünk kapcsán említette, hogy Japán energiaellátásának egyharmadát adja az atomenergia. Hogyan befolyásolhatják a történtek a társadalom hozzáállását az atomerőművekhez?

Japánban, a sérült erőművet nem számítva, 54 atomerőmű üzemel. Kezdetekben, a kiépülésük idején, a japán társadalom meglehetősen bizalmatlan volt az atomenergiával szemben.

Kultúrájuk viszont rendkívül tekintélyelvű. Tudományos tényekkel és számadatokkal a magas beosztású vezetőik biztosították őket, hogy az atomerőművek nem veszélyesek. Ez egyébként igaz is volt, hiszen nem történt náluk semmilyen baleset. A tények igazolták, hogy valóban nincs mitől tartani a megfelelő biztonsági intézkedések mellett.

A társadalom, lojális vérmérséklete révén elfogadta vezetői szavát. Meg kell jegyeznünk: ez a társadalmi hozzáállás egyrészről nagyon előnyös, másrészről persze nem árt, ha néha kicsit szkeptikusak is vagyunk.

A lényeg, hogy Japánnak most sokmindent át kell értékelnie. Az atomenergia termelés természetesen nem áll le. Az ország szegény ásványkincsekben, nem teheti meg, hogy atomiparát korlátozza.

Az események ugyanakkor szorgalmazzák, hogy legyen egy technikai fejlődés, amely a biztonságot erősíti.


Anyagi és jelentős kultúrális értékek is egyaránt elpusztultak. Hogyan pótolhatók ezek? Milyen hatással lesz a lakosság életére?

Vannak területek, melyek teljesen elpusztultak. Itt a nulláról kell elindulni és újraépíteni mindent. Az egyik érintett városban egyetem működik, ahol fontos szerepet kap a kutatás, a fejlesztés. Ennek infrastruktúrája is sérült és veszteségeket szenvedett.

Továbbá a városok rangos, világhírű fesztiváloknak is otthont adnak, melyek hagyományőrző jellegűek. Nem tudni, hogy a jelen állapotok miatt most mi lesz ezekkel a kulturális rendezvényekkel.


Kultúrájukat és lelki világukat tekintve hogyan emésztik meg a japánok a sok megpróbáltatást?

A japán ember befelé forduló típus. Nem mutatják ki érzelmeiket. Jellemző rájuk az is, hogy a problémáikkal nem terhelik a másikat, mely nagyon nemes viselkedés.

A szörnyűségeket látva nehéz elhinni, mégis: minden rosszban van valami jó. Mi lehet a katasztrófa pozitív hozadéka Japánra nézve?

A folyamat még nem zárult le. A földmozgások sem maradtak még teljesen abba. Amint megszűnik a fenyegetettség, hónapok, sőt hetek alatt elkezdődik az újjáépítés.

A helyzet előnye az, hogy megvalósíthatók olyan városrendezési elvek, olyan új technológia, amelyet eddig nem lehetett a már meglévő helyszíneken létrehozni. Tiszta lappal indulnak a lerombolt területek.

Hatalmas beruházások készülnek Japánban, melyek még a világgazdaságra is hatással lehetnek.

Olvasóink írták

 • 4. MotorosPista 2011. március 24. 19:57
  „Drukkolok nekik.”
 • 3. fióka 2011. március 24. 09:37
  „újságírók itt a kisalföldbe???????? igen régen voltak most már csak Ctrl+c és Ctrl+v ennyi az újságírás.”
 • 2. Bo9903 2011. március 24. 09:36
  „Japán előbb felépül mint Devecser és Kolontár.”
 • 1. demeter 2011. március 24. 06:06
  „kedves Takács Zsolt! annyi szép szakma van. miért pont az újságírást választotta, ha nem tud helyesen írni? sújtotta a helyes alak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törölték a homoszexualitást ˝gyógyító˝ iPhone-alkalmazást

Törölte az Apple online áruházából a Gay Cure nevű iPhone-alkalmazást, amelyet a homoszexualitás… Tovább olvasom