Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Irány a konyhakert! - A nagy vetőmag teszt

A saláta és a petrezselyem kiskerti vetőmagok feléből nem, vagy alig kelt ki. A megvizsgált magok fele nem felelt meg az előírásoknak.

A saláta és a petrezselyem kiskerti vetőmagok feléből nem, vagy alig kelt ki valami azon a vetőmag teszten, amelyet a Teszt plussz fogyasztóvédelmi magazin végzett.

A magazin a nagy bevásárlóközpontok és a szakárudák által kínált termékeket vizsgált, arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a kerti magok kínálata, s a termesztés szempontjából legfontosabb minőségi mutatót, a csírázóképességet vizsgáltatták meg a Magyar Szabványnak megfelelő módszerekkel, az arra illetékes laboratóriummal.

Az apró magvas zöldségféléknél a kapott eredmény elszomorító, a megvizsgált magminták fele nem felelt meg az előírásoknak - áll a közleményben. A teszten kiderült, hogy a salátánál nulla és egy százalékos, míg a petrezselyemnél 1 százalékos csírázóképességet mutató minta is akadt, a jogszabályban meghatározott 75, illetve 65 százalékos csírázóképességi érték helyett. Jobb volt a helyzet a szintén apró magvas sárgarépánál, és kifejezetten jó a nagy magvúaknál, a babnál és a borsónál, bár ezeknél is előfordult egy-két gyengébb tétel.

A szakemberek és a Teszt plussz vizsgálata szerint is érdemes a hazai cégek kerti magjait előnyben részesíteni, mert még a korábbi magyar szabályozáshoz viszonyítottan lényegesen lazább uniós előírásokat figyelembe véve is megbízható és jól ellenőrzött a magyarországi vetőmag előállítás.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy a kertészkedők kerüljék a már több éve az üzletek polcain hányódó kerti magokat. A mag élő anyag, s ezért a tárolás körülményei nagyban befolyásolják a csírázóképességet, így szakszerűtlen tárolás után a tasakon megtalálható érvényességi idő lejárata előtt álló magvak is okozhatnak kellemetlen meglepetést.

Olvasóink írták

  • 2. Diák 2010. március 23. 21:04
    „Vegye a magokat Ausztriában!”
  • 1. macskaszem 2010. március 23. 16:10
    „Ez azért elkeserítő hogy már a vetőmagok sem a régi minőségűek.
    Én is jártam már úgy hogy alig kelt ki az elvetett magból”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palya Bea táncdalokat énekel

Az 1960–70-es évek táncdalai olyanok, mint a népdalok: mindenki ismeri őket és megtalálja… Tovább olvasom