Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Határmenti ökoturizmus

Burgenland, a napos régió! Ezzel a szlogennel hirdeti magát Ausztria legkeletibb tartománya.

˝Messzi síkságok, szelíd dombok, szőlős- és gyümölcsöskertek, a Fertő tó, füves puszta, folyóvölgyek, szántóföldek, várak és kastélyok, bájos kisvárosok és kecses, egyutcás falvak...˝ Összességében ezt kínálja a tőlünk egy ugrásra lévő tartomány.

Megkérdezhetnék: mi olyan különleges ebben az ajánlatban? Semmi nincs benne, amit ne találnánk meg itthon is. Igazuk van. Burgenland ugyanazt nyújthatja a turistáknak, amivel mi is rendelkezünk: szőlő, bor, puszta, finom ételek, barátságos vendéglátás. Ennek ellenére azt javaslom, kukkantsunk át a határ túloldalára. Megéri. Két dolog miatt is: a pénzünkért valóban jó minőségű terméket és szolgáltatást kapunk, másrészt tanulhatunk is tőlük.


Természet, gasztronómia és kulturális értékek

A Burgenlandturizmus a közelmúltban egy túrát szervezett magyar újságíróknak, hogy ízelítőt adjanak természeti, gasztronómiai és kulturális értékeikből. A programok az évtizedekig elzárt Fertőzugra koncentrálódtak. Azt igyekeztek megláttatni, hogyan tud a védett természeti környezetben úgy élni és gazdálkodni az ember, hogy az értékeket a jövő nemzedék számára is megőrizze. Mind több szálloda, vendéglő és termelő helyezi a környezettudatosságot filozófiája középpontjába. Ettől válik egyedivé, így idegenforgalmi célpontként is érdekessé a tartomány.


Támogatják a biogazdálkodást

A természettel való együttélés, a biogazdálkodás és a modern szemlélet jó példája a mosonszentandrási (St. Andra) Leeb család almáskertje és feldolgozóüzeme. Vera és Albert Leeb a szüleiktől vették át a gazdaságot, a fejlesztés azonban saját érdemük. Az út mentén lévő, gyümölcsösládára emlékeztető épület már messziről hirdeti tulajdonosainak szemléletét. A feldolgozóüzemként és árusítóhelyként is működő csarnok tervezése és kivitelezése során a család az ökológiai és fenntarthatósági szempontokat tartotta szem előtt. Így előnyben részesítették az újrahasznosítható és az újratermelődő alapanyagokat. Az épület energiarendszere az úgynevezett passzív ház elvén működik. A Leeb családhoz hasonlóan Burgenlandban egyre többen ismerik fel a közvetlen termelői értékesítésben rejlő lehetőségeket. Friss és megbízható minőségű biotermékeket kínálnak a környék lakóinak és a turistáknak. Üzemükből különböző fajtájú natúr almalevek, almalekvár, aszalt alma, párlatok és sok más finomság kerül ki. A fiatal tulajdonosok azokra a vásárlókra építenek, akik figyelnek az élelmiszerek származási helyére és az övékhez hasonló, környezettudatos szemlélettel rendelkeznek.

A Beck család 13 hektáron gazdálkodik Gols környékén, évente 80–100 ezer palack bort értékesítenek. Az egyszerű kékfrankosuk 7,5, a különleges Judith cuvée 28 euróba kerül.
A Beck család 13 hektáron gazdálkodik Gols környékén, évente 80–100 ezer palack bort értékesítenek. Az egyszerű kékfrankosuk 7,5, a különleges Judith cuvée 28 euróba kerül.

Bioszőlőből biobor

Ilyen gazdát a közeli Golsban is találunk szép számmal. Judith Beck egy azok közül a feltörekvő, fiatal borászok közül, akik a biobortermelés hívei. Borászatát éppen most állítja át erre a technológiára. Mint mondja, azért, mert fontosabb számára a minőség, mint a mennyiség. A szőlőben és a borászatban is kizárólag természetes anyagokat használnak.

Vegyszer helyett például különféle gyógynövényekből készített teafőzettel permeteznek. Emellett fontos szerepe van a terméskorlátozásnak is. Az újfajta szemlélet tehát terjedőben van Burgenland-szerte. A tartomány azonban nem bízza a véletlenre a sikert. A biogazdálkodók hektáronként évi ezer euró támogatást kapnak.

Pomogyban (Pamhagen) Michael Andert az egyik legelszántabb képviselője a biodinamikus gazdálkodásnak és a Slow Food mozgalomnak. Szőlőskertje az avatatlan szemlélő számára egyszerűen gazos, gondozatlan. A gaz ellen nem is tiltakozik, hiszen, mint mondja, minden növénynek, rovarnak dolga és szerepe van a természet körforgásában. A tájon őshonos gazoknak éppúgy, mint a gilisztáknak, bogaraknak. Éppen ezért nem kapál és a sorok közötti részt sem szántatja fel. Magyar segítői és kollégái is akadnak, akikkel együtt próbálják megtalálni azt az egyensúlyt, amelyben az ember és a természet egyaránt ˝jól érzi magát˝.

A Leeb család feldolgozóüzemként és árusítóhelyként is működő csarnoka.
A Leeb család feldolgozóüzemként és árusítóhelyként is működő csarnoka.

Paradicsomból is készül ecet

A mönchhofi Braunschmidt és Schmidt családot is felvehetjük a ˝csodabogarakat˝ bemutató listánkra. Ingrid Schmidt pár éve hosszas unszolásra engedte meg gyermekeinek, hogy hazavigyenek egy kecskét. Mára három állat adja az alapanyagot a finomabbnál finomabb házi készítésű kecskesajtokhoz. Először ˝muszájból˝ dolgozta fel a tejet (kiönteni mégsem akarta), mára hobbijává vált a sajtkészítés, amit az utolsó kockáig helyben el is tud adni. Braunschmidték ecetmanufaktúrát alakítottak ki csinos portájukon, ahonnan olyan különlegességek is kikerülnek, mint a paradicsomból vagy jégborból készült balzsamecet. A családi vállalkozás kicsi, különleges termékeik mégis megtalálhatók a környék valamennyi magára adó vendéglőjében, konyhájában.

Olvasóink írták

  • 2. modernsopron 2010. január 15. 10:05
    „Itt megint lehet látni, Sopron és Burgenland olyan mint az ég és a föld !
    Mi hol tartjuk? Kb. 20 éve le vagyunk maradva...”
  • 1. omm 2010. január 09. 13:54
    „Hagyják az embert élni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brad Pitt egy szerep miatt növeszti szakállát

Furcsa szakállat növeszt Brad Pitt. Tovább olvasom