Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Haszonbérlői lettek egymásnak a Telekom és a Telenor

A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország közösen üzemelteti és fejleszti 800 MHz-es 4G mobilhálózatát Budapest kivételével az egész országban.
A Telenor és a Telekom közleményében kiemeli: a hálózatmegosztás révén az érintett ügyfelek kétszer nagyobb kínált sebességű mobilinternet szolgáltatást vehetnek igénybe, illetve a kevésbé ellátott területeken élők is előbb juthatnak gyors mobilinternethez. A sebesség emelkedése és a lefedettség növekedése a következő hónapokban fokozatosan történik majd meg.

Az együttműködésnek köszönhetően a Magyar Telekom 2015 végére a korábban bejelentett 93 helyett várhatóan 97 százalékra, a Telenor pedig 95 százalékra növeli az országos kültéri lakossági 4G lefedettségét.

A hálózat közös üzemeltetése a szolgáltatók és előfizetőik közötti kapcsolatot nem érinti, a szolgáltatás folytonosságát nem befolyásolja, az ügyfeleknek teendője ezzel kapcsolatban nincs a közlemény szerint.

A Magyar Telekom és a Telenor Magyarország megállapodásának köszönhetően az érintett vidéki lakosok hónapokkal, vagy akár egy évvel korábban élvezhetik a 4G technológia és a jobb lefedettség előnyeit, így a nagyobb le- és feltöltési sebességet, vagy a szakadozásmentes videolejátszást. A közösen üzemeltetett 4G hálózaton a mobilinternet szolgáltatás az érintett régiókban mindkét szolgáltató ügyfelei számára egyszerre elérhető lesz, akik így több szolgáltató ajánlatai közül választhatnak, mint korábban - olvasható a közleményben.

A megállapodás értelmében a közösen kialakított kiépítési terv alapján a Telenor a Dunántúlon, a Telekom az ország fennmaradó részén fokozatosan építi ki és üzemelteti a 800 MHz-es 4G hálózatot, így 2015 végéig 800-800, vagyis összesen 1600 bázisállomást telepítenek, illetve működtetnek. A megállapodás részeként a szolgáltatók a 800 MHz-es sávban használt frekvenciablokkjaikat a másik szolgáltató által lefedett országrészben a másik szolgáltató részére bérbe adják. A frekvenciák bérbeadásáról szóló szerződést az NMHH a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jóváhagyta. A két vállalat a közöttük létrejövő együttműködési megállapodásokról tájékoztatta a Gazdasági Versenyhivatalt.

A két cég kifejti, hogy a 800 MHz-es frekvenciatartomány különösen alkalmas a kisebb települések, ritkán lakott területek 4G hálózati ellátottságának növelésére. A kapacitások jobb kihasználása mellett a hálózatmegosztás a működési hatékonyságra is pozitív hatással van. Jelentős megtakarítás érhető el a hálózat működtetési és üzemeltetési költségeiben, ami élénkítheti a beruházásokat és az innovációt, és ezzel előmozdítja a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességének javítását - hangsúlyozzák.

Kitérnek arra is, hogy a hálózat-megosztási megállapodás kizárólag technológiai együttműködés, amely a szolgáltatók kiskereskedelmi piaci tevékenységét semmilyen módon nem befolyásolja. "A szolgáltatók továbbra is versenyhelyzetben lesznek egymással az általuk kínált szolgáltatások és ügyfélkiszolgálás terén, ugyanakkor a 4G lefedettség a vidéki régióban a megállapodásnak köszönhetően már a közeljövőben természetes lesz a 800MHz-es tartományban" - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kályhával a hátán jár horgászni a szerb férfi

A szénnel teli kályhával nemcsak kevésbé fázik munka közben, hanem egyből meg is sütheti a kifogott… Tovább olvasom