Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Földönkívüli élet a déli sarkvidéki meteoritokban?

Röntgenmikroszkóppal készült meteoritfelvételeken látható rostszálak és zárványok valóban úgy néznek ki, mintha baktériumok lennének - állítják azok a szakértők, akik óvatosságra intenek a Journal of Cosmology című tudományos lap online kiadásában megjelent tanulmánnyal kapcsolatban.

A heves vitát kiváltó, múlt hét pénteken nyilvánosságra hozott cikk szerint a NASA egyik kutatója a déli sarkvidékről származó meteoritokban vélte fölfedezni a Földön kívüli élet nyomait. Richard Hoover felfedezéséről képeket is közölt, amelyek szinte vírusként terjedtek az interneten. Az amerikai űrkutatási hivatal vezető tudósai viszont visszautasítják a cikkben közölt állításokat, mondván a vizsgálati módszerek és az így kapott eredmények is megtévesztők.

Biológusok véleménye szerint a baktériumok vájta üregek még nem jelentik azt, hogy azok idegen eredetű mikrobák lenyomatai lennének. Az internetes publikációban Hoover kizártnak tartotta, hogy az általa vizsgált kőzetminták szennyezettek lennének. A NASA szakemberei azonban rámutattak arra, hogy még a földi élővilágtól hermetikusan elzárt Holdról származó kőzetminták is szennyeződtek a földi mikroorganizmusokkal, így az igencsak rossz körülmények között tárolt évszázados meteoritokkal is hasonló történhetett.

Hoover egy 1806-ban és 1864-ben Franciaországban, illetve 1938-ban Tanzániában talált meteoritot vizsgált. Az ezek felületéről ötven évvel ezelőtt és most készült felvételek is változásokat mutatnak, azaz nem kizárt, hogy az újonnan fölfedezett felszíni sérülések is a földi tárolás során keletkeztek.

A szakemberek azonban még így is óvatosak, és a publikáció szakszerűségének megkérdőjelezésén kívül még senki sem merte egyértelműen kijelenteni, hogy valótlanok a szerző állításai.

A tudományos élet azt álláspontot képviseli, hogy minden hibalehetőséget ki kell zárni, mielőtt bárki a szakma nevében ilyen jelentős bejelentést tenne. Úgy tűnik ebben az esetben is csak annyi történt, hogy valaki állított valamit, amit aztán a hozzáértők rendre meg is cáfoltak.

Ennek ellenére nem zárható ki az a lehetőség, hogy az élet nem csupán földi eredetű, és akár az élet kialakulásában is szerepet játszhattak a meteoritok. Erre viszont még senki sem talált egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot.

Olvasóink írták

 • 4. Mr.Celofán 2011. március 08. 18:50
  „Én biztosan tudom, hogy léteznek...(létezünk)
  ÉN IS AZ VAGYOK! ÜDV FÖLDLAKÓK!
  :-D”
 • 3. arrabonem 2011. március 08. 16:55
  „Úgy látom, vannak akiket még mindig foglalkoztat "Az Élet, A Világmindenség Meg Minden" kérdése.”
 • 2. kingtomi 2011. március 08. 16:29
  „énis ebben hiszek!!!! csak az idegesít már nagyon,hogy mindig próbálják tagadni,hogy vannak még más eredetű lények is!! pedig vannak,higgyétek már el!!! egyszer erre tuti ráfázunk!!”
 • 1. rommel 2011. március 08. 14:46
  „Nem vagyunk egyedül.Biztos hogy vannak a VILÁGEGYETEMBEN még értelmes lények (nálunk biztos hogy értelmesebbek!) rajtunk kivül.De "az igazság odaát van" és még várat magára.Talán majd egyszer......................................................?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Gabi Alekosznak szurkol és megérti, hogy Gigiék nem mernek szexelni

Az énekesnő teljesen megérti, hogy Gigi nem szeretné, ha csengőhang lenne a nyögése. Tovább olvasom