Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Ezer méter mélyen érte baleset a tapasztalt barlangászt

Az 52 esztendős tapasztalt német barlangász ezer méternyi mélységben vasárnap egy sziklaomlás során sérült meg. Az első orvos szerdán este jutott le a férfihez.
Két orvos is lejutott a német-osztrák határon húzódó Riesending-barlangrendszerben ezer méter mélyen a hétvégén súlyosan megsérült német barlangászhoz; a szakemberek szerint azonban további napokat vehet igénybe, amíg a felszínre tudják hozni.

Az 52 éves tapasztalt barlangász, Johann Westhauser vasárnap a fején és a felső testén sérült meg, amikor egy szikla ráomlott a Berchtesgarden melletti, rendkívül nehezen járható barlangban, amelynek felfedezésében és feltérképezésében ő is részt vett pár évvel ezelőtt.

A nemzetközi - német, osztrák, svájci és olasz - közreműködéssel folyó nagyszabású mentőakció hétfőn kezdődött azt követően, hogy a sérült barlangász egyik társa 12 órás mászás után kijutott a barlangból és riadóztatta a mentőket - idézte fel a történteket a BBC News csütörtökön.

Az első orvos szerdán este jutott le a barlang bejáratától mintegy hatezer méternyi távolságra, ezer méter mélységben lévő férfihez, akivel a baleset után egy másik társa lent maradt. A svájci barlangi mentőkkel érkező orvoshoz német sajtójelentések szerint éjszaka egy olasz mentőcsoporttal lejutott újabb orvos csatlakozott. Az orvosok a sérült ellátása után speciális ruhát adnak rá a szállításhoz, és ha mozgathatónak ítélik, elkezdődhet a kijuttatása.

A szűk függőleges és vízszintes járatokban éjjel-nappal dolgozó négyfős mentőegységek közben több állomást építettek ki, ahol a kiút során megpihenhetnek a sérülttel. A szakemberek azonban úgy vélik, további napokba telhet, mire a felszínre érkeznek vele.

A berchtesgadeni Alpokban, az osztrák határ közelében található, 19,2 kilométer hosszú és 1148 méter mély, labirintusszerű barlangrendszer a leghosszabb és a legmélyebb Németországban, és az egyik legnehezebben bejárható egész Európában.

ElőzményekA szakértők szerint napokig eltarthat a Németország legmélyebb barlangjában balesetet szenvedett német barlangász kimentése. Hétfő óta mintegy kétszázan dolgoznak a férfi felszínre hozásán.

Az 52 esztendős tapasztalt német barlangász, aki néhány éve a Salzburgtól 30 kilométerre délre, Berchtesgarden mellett fekvő Riesending barlangrendszer felfedezői között volt, két társával szállt le a rendkívül nehezen járható barlangba. Ezer méternyi mélységben vasárnap egy sziklaomlás során sérült meg a felső testén és a fején is, bár védősisakot viselt. Egyik társa 12 órás mászással ért ki a barlangból, hogy segítséget hozzon, míg másik társa vele maradt.

Az első mentőcsapat hétfőn érte el a baleset helyszínét, de mivel a járatok nagyon szűkek, csak vékony testalkatú barlangász fér át rajtuk, és van olyan függőleges folyosó, amely 350 méter mély, ami nagyon megnehezíti a mentést.

A barlangász körülbelül hat kilométerre van a barlang bejáratától. A hírek szerint az állapota stabil. A négytagú csoportokban dolgozó német, osztrák és svájci mentők között egy orvos is leszállt a barlangba, ám az nem derült ki a híradásokból, hogy sikerült-e elérnie a sérültet.

A mentők több száz méter mélységig telefonvonalat is kihúztak, hogy segítsék a kapcsolattartást.

"Megállás nélkül folyik a mentés, de néhány napig letarthat" - közölte Stefan Schneider, a német hegyi mentők egy illetékese. "Ezer méter, csaknem függőleges mélységet kell elképzelni, ahol csak kötéllel és hágóvasakkal lehet feljutni" - fűzte hozzá.

Nyitóképünk illusztráció.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belgiumi éttermet választottak Európa legjobbjának

A száz legjobb európai éttermet felsorakoztató listát évről évre a gasztrobloggerek és gourmet-k… Tovább olvasom