Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Anya ˝levetett˝ ruhái a lányokon

Divatelmélet - Ami anyunak a régi, az a lányának az új, a legdivatosabb – ezt hozta a retró. Akik a nyolcvanas években voltak gimnazisták, és most gyermekük középiskolás, örömmel szemlélhetik, hogy utódaik szinte ugyanazt hordják, mint ők annak idején.

Azt mondják, hogy a divat örök körforgás, azaz időről időre előkerülnek, megújulnak ugyanazok a stílusjegyek, pár évtizednyi idő elteltével megismétlődnek a jellemző korszakok. Azt a tanácsot korábban is megfogadtam, hogy a nagymama szekrényében érdemes kutatni, az ott található, elavultnak tűnő holmikat érdemes félretenni, mert hamar eljöhet az idő, hogy azokban a legtrendibbek és egyben a legegyedibbek lehetünk. Azt viszont az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem igazán gondolhatták a ma negyven körüli anyukák, hogy épp akkor jönnek divatba megint gimis rucijaik, amikor lányuk középiskolás korba ér.

Visszajött a cicanadrág is a divatba, bár ez csak addig meglepő, míg nem gondolunk arra, hogy tulajdonképpen már a Júliáért epedő Rómeó és a hat feleséget elfogyasztó VIII. Henrik is ilyet hordott. Sőt, a csőfarmer is, ami a térd hátsó hajlatában olyan sűrű redőzést kap manapság, hogy tényleg a régi kályhacsövekre emlékeztet. A fizika törvényszerűségeire panaszkodó lányunkat, aki bánatosan hajtogatja, hogy a testhő hatására tágul a farmer, aminek szerinte szinte össze kéne nőnie lába bőrével, azzal a módszerrel vigasztalhatjuk, hogy nekünk még annak idején, ha igazán szűk fazonra vágytunk, a kád vizébe kellett farmerben beülnünk, és utána megvárnunk, míg alakunkra szárad a ruci.


Amikor lányom a boltokban feltűnő széles gumiöv után ácsingózott, egészen meghökkentettem, hogy szekrényemből előráncigáltam neki a rózsamintás, fodros szélű darabot, amiben még annak idején magam jártam bulizni. Spórolva teljesült a tiniálom. Aztán az a tézisem is megdőlt, hogy a buggyos-törökös, csak a térd közelében összeérő, sűrűn redőzött gatyók annyira ódivatúak és praktikátlan darabok, hogy többet nem látjuk őket az utcán. A ma ˝leggings˝-nek hívott, lábszárközépnél végződő, rövid fodros szoknyához viselt színes harisnyák is csak a mai lányoknak számítanak újdonságnak, mi, anyukák tudjuk: ilyenekben már mi is igyekeztünk hódítani.


A denevérujjú és a csónaknyakú felső mutatós, de azért abban még mindig bízom, hogy olyan őrült hóbortok nem térnek vissza, mint az eltúlzott méretű válltömések, amik mostanában a Dallas ismétléseiben láthatók. Az olajvállalkozók feleségeinek még a fürdőköntösei is úgy ki vannak a tévésorozatban tömve, mintha rögbizni vagy hokizni készülnének. Hasonlóképp gondolkodom a nyolcvanas évek fodros zoknijairól, vászon pufidzsekijeiről, melegítőanyagból varrt, egészen bő, bokáig érő, nehéz szoknyáiról. Persze azon is meglepődtem, amikor Madonna kombidresszbe bújva újította fel az ABBA-slágereket, de legalább együtt dúdolhattam lányommal, büszkélkedhettem, hogy én is ismerem azokat. Ez a sztreccses, tornaruhára emlékeztető darab viszont azért az utcai divatban nem jelent meg, de csak nálunk, a franciáknál már igen. Így a répafarmerre se mondhatjuk, hogy soha többet, a divatban minden lehetséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán túl a csúcson!

Nem mindennapi kalandra vállalkozott a Fidesz elnöke. Orbán Viktor (46) ugyanis feleségével,… Tovább olvasom