Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

A Szcientológia Egyház működése sérti a német alkotmányt?

Németország - Állami vizsgálat indult a Szcientológiai Egyház ellen, amelyet egyébként sem ismernek el egyháznak Németországban. A felvetés szerint a szervezet működése sérti az alkotmányt. Az egyházat több országban is figyelik a titkosszolgálatok, de a Wall Street Journal szerint az amerikai adóhatóság sem bírt velük.
Míg Spanyolországban január elején egyházként ismerték el a szcientológusokat, Németországban heves támadás indult ellenük.

A német szövetségi titkosszolgálatok arra figyelmeztetnek, hogy balul sülhet el a kormány elképzelése, hogy állami szinten tiltsák be a német szcientológiai egyház működését. A szövetségi belügyminiszter szerint L. Ron Hubbard követői több esetben alkotmányellenes módszereket is bevetettek hitük terjesztésére és nézeteik közzétételére. Ezért most az Alkotmányvédelmi Hivatalt – ami a magyarországi Nemzetbiztonsági Hivatalnak felel meg – adatgyűjtésre kérte fel, melynek azonban várthatóan csak egy év múlva lesz eredménye.

A döntésre reagálva a titkosszolgálatok közölték, nincs elég bizonyíték a vitatott megítélésű szervezet betiltásához – írja a Spiegel internetes kiadása. Az eredetileg Hamburg város vezetése által indított kezdeményezés célja, hogy az összegyűjtött információk nyomán betilthassák az Egyesült Államokban vallásként, Németországban azonban csak profitorientált szervezetként elismert közösség működését. Bajorországban tavaly a nemzetbiztonságiak szerint az állami felvilágosításnak hála nem nőtt tovább követőik száma, s ezt a módszert javasolják az egész országban.

Alkotmánysértő szervezet?

Wolfgang Schäuble, a kereszténydemokrata szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi bulvárlapnak adott nyilatkozatában „alkotmánysértő szervezetként" emlegette a szcientológusokat. Schäuble egy belügyminisztériumi belső anyagból idéz az általa szektaként titulált szervezettől, mely szerint „Berlin, mint Németország fővárosa a legfontosabb hely a szcientológia számára fennmaradásunk szempontjából. Bolygómentő kezdeményezésünk kivitelezéséhez a berlini kormányzat legmagasabb szintjeit kell elérnünk".

Az egyház központja Clearwaterben, az Egyesült Államokban.
Az egyház központja Clearwaterben, az Egyesült Államokban.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a szervezet 2007 elején nyitotta meg új, hatemeletes, négyezer négyzetméteres templomát, mely egy óriási üvegpalota Berlin legnagyobb közparkja, a Tiergarten mögött.

A szervezetről közismert, hogy sehol a világon nem kap állami támogatást, kivéve az egyházaknak nyújtott adókedvezményeket, melyeket azonban Németországban szintén nem élvezhetnek. Hubbard követői kizárólag a tagok adományaiból és az általuk auditálásnak nevezett beszélgetésekért elkért gyakran borsos összegekből tartják fenn magukat. Számos internetes forrás állítása szerint is az egyházalapító élete folyamán többször (először 1940-ben) nyilatkozott úgy, hogy a legjobb üzlet saját vallást alapítani: „Szavanként egy pennyért írni nevetséges. Ha valaki igazán szeretne egymillió dollárt keresni, annak a legjobb módja, hogy alapítsa meg a saját vallását."

Évekig nem fizetett adót az Egyesült Államokban

Egy, a baden-württembergi Alkotmányvédelmi Hivatal által jegyzett tanulmány szerint az Egyesült Államok szövetségi adóhatósága (IRS) 1957-ben adta meg a Szcientológiai Szervezeteknek az egyházaknak járó adómentességet, melyet azonban 1967-ben a következő indoklással meg is szüntetett: „A szcientológiai egyház vezetősége profitál annak közhasznú státuszából, miközben tevékenységük kereskedelmi, és az egyházalapító L. Ron Hubbard anyagi érdekeit szolgálja."

Az „egyház" erre válaszul nyilvánosan közölte, hogy nem ért egyet a döntéssel és nem szándékozik figyelembe venni azt. A következő 26 évben így egyáltalán nem fizetett adót a szervezet amerikai szárnya. A német Alkotmányvédelmi Hivatal 1997-ben kikutatta, hogy a szervezet – egy részleteiben ma sem teljesen ismert, az USA adóhatóságaival kötött megegyezés nyomán – 1993-ban visszakapta a közhasznú státuszát.

A rákövetkező években a nemzetbiztonságiak főként internetes forrásokból rájöttek, hogy a Szcientológiai Egyház óriási nyomást gyakorolt az Egyesült Államok adóhatóságaira, melynek nyomán az megváltoztatta a döntést.

Az eltelt 26 év alatt a szcientológusok az IRS-t és munkatársait 126 millió dollárra perelték, 2600 bírói eljárást kezdeményezve, miközben magándetektívekkel figyeltették az adóhatóságok alkalmazottait és vezetőit, emberi gyengeségeik után kutatva, a „Freedom" nevű újságjukban pedig az „IRS szenzációs bűncselekményeiről" számoltak be – derül ki szintén a fent idézett nemzetbiztonsági jelentésből.

Olvasóink írták

 • 9. akinemfél 2009. február 12. 08:30
  „Hát igen. Bármelyik uzletlánc kérhetne adomentességet ilyen alapon. En Tesco vallású vagyok.”
 • 8. Arkeon 2009. január 31. 22:25
  „A helyzet ez:

  A bajorországi Szcientológia Egyház pert nyert az ansbach-i közigazgatási bíróságon, amely elismerte vallásos és idealista célkitűzéseit.

  Az ügy 1993-ban kezdődött - a bíróság 1996 óta foglalkozott vele - abban kérdésben, hogy a Bajor Szcientológia Egyház (Furth városában) valóban jogszerűen bejegyzett egyesület-e, amely vallásos és idealista célokat követ. Furth városa és Közép-Frankföld kormányzata 1995-ben és 1996 levelekben kérdőjelezte meg ezt, állítólagos üzleti célokkal vádolva az Egyházat. Ennek eredményeképpen az egyesületi státuszt visszavonták, mire az egyház pert indított.

  Bár azóta már számos alapvető bírósági döntés született a témában, amelyek mind a Szcientológia közösség javára, (a Szövetségi Alkotmánybíróság 1997-ben, a mannheim-i közigazgatási bíróság Baden-Würtenbergben 2004-ben és a münchen-i közigazgatási bíróság Bajorországban 2005-ben) Furth városa ennek ellenére nem mutatott hajlandóságot bíróságon kívül rendezni a kérdést. Így ez a legutóbbi német eljárás is bíróság előtt kellet eldőljön. Az ansbach-i közigazgatási bíróság döntése tehát követi a fenti pozitív bírósági határozatokat.

  A Bajor Szcientológia Egyház tehát most is és a jövőben is egy idealista egyesülés, vallásos célokkal, ahogy azt immár közel 50 németországi bírósági határozat erősíti meg az alkotmány 4 cikkelyére hivatkozva (vallásszabadság).

  Jurg Stettler, a németországi Szcientológia Egyház sajtószóvivője úgy nyilatkozott: ,,Nagyon örülünk a döntésnek. Ez a döntés a vallásunkat érintő 25 éves vita végkövetkeztetéseit vonja le. Ennek eredményeképpen a Szcientológiával kapcsolatos fejtegetések már egyre inkább a tényeken alapulnak. Évtizedek óta független teológusok és vallástudósok, a világ minden részén újra és újra megerősítették a Szcientológia valódi vallásos elveit, ráadásul elismerték a Szcientológia értékét a társadalom számára, annak társadalmi tevékenységei alapján. A drogmegelőzés és az emberi jogok területén még rengeteg teendő van a világban. Ez a határozat lehetővé teszi, hogy erősítsük társadalomjobbító projektjeinket Bajorországban is."

  Az első Szcientológia Egyházat 1954-ben alapították az Egyesült Államokban. Ma a Szcientológia vallás 7.500 egyházat, missziót és csoportot foglal magában, és hozzávetőleg 10 millió hívője van 163 országban. Németországban 1969 óta van jelen, ma 19 egyházzal és misszióval.

  Spanyolországban a nemzeti közigazgatási bíróság, hivatalos határozattal 2007 októberében ismerte el a Szcientológiát. A határozat hivatkozott arra az alapvető döntésre, melyet az Európai Emberjogi Bíróság hozott Oroszországgal szemben 2007. április 5-én, amelyben elismerték a Szcientológia jogát a vallásszabadsághoz, ahogy azt az európai emberjogi egyezmény is garantálja.”
 • 7. TancsKaszabell 2009. január 12. 20:16
  „Érdekes,itthon jól elvannak,már politizálnak is.Egy pozitívumuk mindenképpen van az az ,hogy a saját tagjaik pénzéből tartják fenn magukat.Nem nyújtogatják a markukat a közösség felé. Persze nálunk vallásszabadság van !
  És bizony jól élnek!Ők is!”
 • 6. ideals 2009. január 12. 17:45
  „.. mondjuk, ez a templom gyönyörű, az kétségtelen.
  Ha saját kasszából élnek, semmi állami támogatás? akkor a többieknek is követni kellene a példát - mármint az egyházaknak és politikai pártoknak.
  A jehovistákkal, katolikusokkal, hit-gyülekezetiekkel, stb. - vagy a hozzájuk hasonlókkal mi van???
  A neonáci gyülekezetek és társaik azok nem alkotmányellenesek???
  Egyébként meg hol van a vallásszabadság???”
 • 5. Emerald 2009. január 12. 16:12
  „Ez a cikk annyi hazugságot és csúsztatást tartalmaz, hogy egy napba kerülne mind felsorolni. Menjünk azért sorban! Hamburgban egy korruptságáról ismert városi tisztviselő (Ursula Caberta) által vezetett Hamburgi Belügyi Hivatal olyan szabályt vezetett be, amely szerint magánszemélyeknek - ahhoz, hogy állást kapjanak, illetve vállalkozóként üzleti szerződést kössenek -, nyilatkozniuk kellett arról, hogy nem tartoznak egyes kisegyházakhoz tartozó (például a Szcientológia egyházhoz). Ez alkotmányellenes. A Hamburgi Felsőfokú Országos Bíróság behatóan foglalkozott a Szcientológia vallásos gondolataival, és 2004-ben (tehát már 5 évvel ezelőtt!) úgy döntött, hogy a Szcientológia vallásos védelmet élvez, az alkotmány 4. Cikke értelmében, és hogy a nyilatkozat ajánlása és terjesztése sérti a vallásszabadság jogát. 2005-ben a lipcsei Szövetségi Közigazgatási Bíróság is megerősítette ugyanezt. Németországban egyébként számos más bírósági ítélet született a elmúlt 10 évben, amely elismeri a Szcientológia vallás mivoltát. Ezek azonban nem lennének "hálás" bulvárcikk témák. Az Európai Emberi Jogi Bíróság 2007-ben az Európa Tanács mind a negyvenhat országában megerősítette a Szcientológia Egyház és a szcientológusok vallásszabadsághoz fűződő jogát.
  Más: az amerikai adóhatóság (IRS) történetének legalaposabb és leghosszabb vizsgálatát folytatta a Szcientológia Egyház ellen, hogy kiderítse, szolgálnak-e az egyháznak adott adományok magáncélokat. 1993-ban lezárták a vizsgálatot, és kijelentették, hogy nem. A vizsgálat eredményét elküldték az összes olyan ország adóhivatalának, ahol Szcientológia Egyház működik, hogy tájékoztassák őket erről. Tehát a német kormány magától az amerikai adóhatóságtól kapott erről értesítést 1993-ban, semmit nem kellett erről "kikutatnia".
  Harmadik: L. Ron Hubbard sosem tett ilyen kijelentést; ezt az ellenségei próbálják évek óta neki tulajdonítani.
  Az a része a cikknek, hogy a Szcientológia Egyház személyükben fenyegette az amerikai adóhivatal munkatársait, illetve nyomást gyakorolt rájuk, pusztán bulvár ferdítés. Senki reálisan gondolkodva nem hiheti, hogy egy kisegyháznak ereje és hatalma lenne ehhez. Ha a magyar APEH-et vizsgálja az ember, akkor látja, hogy a kormányon lévő politikai erő az egyetlen, amely befolyásolni tudja az adóhivatal döntéseit. Minden kormány a politikai (és egyéb) ellenfelei ellen használja az adóhivatalát. Ha el akarták kapni a Szcientológia Egyházat - márpedig akarták-, és nem tudták, az amiatt van, mert nem volt mi miatt elkapni. Ugyanezt kellett Schröder kancellárnak a német parlamentben néhány évvel ezelőtt beismernie: a német Szcientológia Egyház elleni titkosszolgálati eszközökkel végzett vizsgálatok az adófizetők hatalmas pénzeit emésztették fel, és SEMMI terhelőt nem találtak. De, ugye, ebből sem lesz bulvárhír :).”
 • 4. SC24 2009. január 12. 13:33
  „Hát ez durva... nagyon durva...”
 • 3. SAmu 2009. január 12. 12:47
  „Tessék mán megmondani, melyik (civilizált !) ország alkotmányát nem sérti a "Szc. E. működési"??
  Nálunk is vígan lébecolnak <moderálva> anyagilag sem olyan rossz a borsos árakkal párosult garantált(!)adómentesség!”
 • 2. 1olvasó 2009. január 12. 12:38
  „Egyetértek, de az is hozzá tartozik, hogy ezek a szekták sajnos csak bajt hoznak. Teljesen elveszti minden tag a józan eszét, meghülyülnek, szörnyű nézetek vallanak. Ezekből kerül ki sok gyilkos, elmebeteg.
  A cikk címe ellenben megint "hibátlan"! Miért nem nézik meg mielőtt nyomdába kerül! Emellett érdekelne, hogy ez mikori cikk a FigyelőNet-en.”
 • 1. Muaddib 2009. január 12. 11:29
  „Nekem mindig az volt a véleményem,hogy legyen bármilyen egyház,szekta,gyülekezet ezeknél minden esetben a hatalom és a pénz a lényeg,többi az rizsa.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázfüggők: Megépítjük Bős-Nagymarost?

A hazai villamosenergia-termelésben és -szolgáltatásban jelentős és szinte azonnali változások… Tovább olvasom