Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

A liberálisan gondolkodók intelligensebbek

Egy brit tanulmány megállapítása szerint a politikai beállítottság tükröződik az intelligenciahányadosban, legalábbis ami az átlagot illeti.
A hosszú távú, 15 000 amerikait bevonó felmérés alapján a magukat "igen konzervatívnak" valló fiatalok átlagos IQ-ja 95 volt, öt ponttal elmaradva az átlagtól. Ezzel szemben azok a kortársaik, akik magukat "igen liberálisnak" vallották, átlagosan 106 pontot értek a teszten.

Satoshi Kanazawa, a London School of Economics pszichológusa szerint az eredmény logikus. Az ember intelligenciája segítségével képes eltérni azoktól a viselkedésmintáktól, amelyeket az evolúció során elsajátított - érvelt a kutató a Social Psychology Quarterly című szaklapban, amelynek cikkét a Süddetsche Zeitung internetes kiadása (www.sueddeutsche.de) ismertette. - A liberálisokat magasabb szellemi teljesítményük vezeti arra, hogy új megoldásokat keressenek a társas együttélésre: intelligenciájuk révén hajlamosabbak a velük nem rokon emberekre is áldozni, és inkább hajlandók magasabb adót fizetni az állam jólétéért. Kanazawa adatai egybevágnak egy másik hosszú távú brit tanulmánnyal.

A mintegy 6000, 1970 áprilisában született alany közül a magasabb intelligenciahányadossal rendelkezők közül többen szavaztak a zöldekre vagy a liberálisokra, mint a konzervatívokra vagy a munkáspártra. A zöldekre szavazók IQ-ja átlagosan 108, a konzervatívoké 104, a munkáspártiaké 103 volt. Egy szélsőjobb párt hívei mind 100 alatti eredményeket értek el. Csakis intelligenciával lehet hátat fordítani a hagyománynak - értékelte az eredményeket a London School of Economics pszichológusa.

A kutató szerint ide tartozik az a történelmileg új felfogás is, amely szerint nem feltétlenül kell hinni istenben. A megkérdezett amerikaiak közül az "abszolút vallás nélküliek" átlagos intelligenciahányadosa 103, az "igen vallásosaké" pedig 97 volt.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. VJack 2010. március 02. 21:26
  „Nem. Egy csomó ember felteszi a Jobbik kérdéseit, csak a médiának köszönhetően nem tudják, hogy a Jobbik is. Amúgy akár mennyi is, annyi, amennyien szavaznak rá. Tehát ettől demokratikus párt a Jobbik.”
 • 25. miracle 2010. március 01. 17:23
  „Túrabakancs
  Remélem időd engedi. Sok sikert hozzá, kíváncsian várjuk a végeredményt.

  VJack
  "de a parlamentbe kell az új hang. Kell az a hang is, amit a nép már évek óta hallatna, csak nincs rá lehetősége. Kérdések, amikkel a legtöbb embert egyetért, de az elit nem teszi fel őket."
  A legtöbb ember alatt, azt a 12%-ot érted, ami kevesebb, mint a fidesz és kevesebb, mint az MSZP?”
 • 24. vonLichthofen 2010. március 01. 13:57
  „jörg 14,
  őszintén gratulálok hozzászólásodhoz!
  A hírek özönében nagyon nehéz fölismerni a szándékos manipulációt, bár kedvenc lapunk esetében ez legtöbbször nyilvánvaló.”
 • 23. Mankapunka 2010. március 01. 01:06
  „22. VJack 2010.02.28. 23:54

  A zsidók nagyon jó érdekérvényesítők, és rendesen tolják egymást. De ez senkinek sem újdonság. Ha ezt nem zsidó teszi, azt úgy hívják hogy antiszemitizmus és kirekesztés.

  ÍGY VAN,ÍGY VAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 22. VJack 2010. február 28. 23:54
  „A zsidók nagyon jó érdekérvényesítők, és rendesen tolják egymást. De ez senkinek sem újdonság. Ha ezt nem zsidó teszi, azt úgy hívják hogy antiszemitizmus és kirekesztés.”
 • 21. Túrabakancs 2010. február 28. 23:01
  „miracle!
  Múltkor a Schobert Norbival kapcsolatban írtam, hogy
  zsidó származása végett segítik őt a "társai", valamint a
  média, akik tudvalevőleg nagy részük szintén kisebbségi származású. Többen mondták Hogy Norbi biztosan nem az,
  és bizonyítsam be. Akkor lássuk csak: /nem Kurucinfós cikk/
  Ő maga írja magáról a könyvében, egyébként friss a cikk, most
  is olvasható a Hírstart oldalán. http://hetivalasz.hu/itthon/a-norbi-titok-27482 Majd ha időm engedi, akkor a mostani cikkhez kapcsolódóan is be fogom bizonyítani, hogy kik is állnak az ilyen jellegű cikkek megírásai mögött. Amúgy meg
  inkább leszek /leszünk/ alacsony IQ-val rendelkező ember , mint aljas, számító,és pénzéshes!”
 • 20. VJack 2010. február 28. 22:21
  „Miracle, azért butaság a felmérés, mert a politikai nézet az élet során változik. Most ne számoljuk az érdekből szélkakas emberekkel. Az IQ viszont nagyjából állandó az egyén élete alatt. Nyilván leszámítva a szélsőséges okokat.”
 • 19. VJack 2010. február 28. 22:19
  „Miracle, azt gondolom, te tényleg beetted a Jobbik "náciságát". Nem hinném, hogy ennyire leegyszerűsített sémákban lehetne gondolkodni. Nem gondolom, hogy a Jobbik képes az országot kiszedni a szarból, de a parlamentbe kell az új hang. Kell az a hang is, amit a nép már évek óta hallatna, csak nincs rá lehetősége. Kérdések, amikkel a legtöbb embert egyetért, de az elit nem teszi fel őket.

  Pár éve olvastam egy felmérést, hogy a zsidók rendelkeznek a legmagasabb IQ-val. Azért kíváncsi lennék, ha valaki kihozná, hogy mondjuk az árják... :) Mert azért a zsidó az, aki a legrasszistább és a leginkább védi a vérvonalát, ez tagadhatatlan.”
 • 18. miracle 2010. február 28. 22:14
  „Túrabakancs.
  Ez nagyon egyszerű: bizonyítsd be. Nem én állítottam valamit, hanem ti.
  Gondolom számodra csak akkor lenne hiteles a felmérés, ha kurutyinfós elvtársaid mérnék fel.”
 • 17. VJack 2010. február 28. 22:12
  „Miracle, manapság az a (kamaszkori) lázadás, ha a ballib értékrendszer ellen lázad a gyerek.”
 • 16. miracle 2010. február 28. 22:12
  „varpeter és jörg
  Csak éppen azt felejtitek el, mi lenne ha igazán hozzánemértők kerülnének hatalomra, akik azt se tudják eszik-e vagy isszák a gazdaságot. Pl. a Jobbik. 2 éven belül lenne itt olyan nyomor, meg cenzúra, meg bebörtönzések, hogy ihaj. Aztán 3 év múlva már bírálni sem szabadna őket, 4 év múlva meg fegyverek mellett mennénk szavazni.
  Szóval a felmérés stimmel.”
 • 15. Túrabakancs 2010. február 28. 22:08
  „miracle! /4/
  Pedig igaz: az ilyen jellegű tanulmányokat szinte kivétel nélkül
  zsidó származású elemzők szokták elvégezni, és hangoztatni.
  Ez a megállapítás ami most itt olvasható, már nem egyedi, olvastam jó pár évvel ezelőtt is, és bizony aki beszélt ezekről a dolgokról, nem titkoltan az egyik kisebbség tagja volt. Ezek az intelligenciával kapcsolatos megállapítások kirekesztőek,
  tehát könnyen megállnák a rasszizmus jelzőt. Burkoltan a
  liberális eszmék istenítő írásának tartok, amivel szerencsére
  nem fognak eredményt elérni.”
 • 14. jörg 2010. február 28. 21:56
  „Ez egy végtelenül aljas kis írás... ostoba és manipulatív......az időzítés sem véletlen...... szóval akkor szavazzunk csak megint a szocialistákra, akik a liberális eszme hordozói?!? Mert mindenki más hülyébb?!?
  Hülye, hülyébb, leghülyébb? A konzervatívok, a zöldek, az igazi balosok, a radikális jobbosok, a "maradék ?????
  Pláne itt Magyarországon, ahol tudjuk, hogy minden bajunk forrása pont ebből a " liberális " eszméből fogant rablógazdaság, egészségügynek nevezett nemzetirtás és oktatásnak nevezett intézményesített hülyítés?

  Vitatkozzunk ezen a baromságon?!? Megint ugorjunk egymásnak acsarkodva Kanarawa vagy hogy a bánatban híjják nagyívű megállapításai alapján? Mi közünk a brit felméréshez 15.000 amerikaival alátámasztva?!? Ismerik ott azt a tetemes kármennyiséget,ami csak a tatárjárás pusztításához hasonlítható, amit itt az IQ-bajnok liberálisok okoztak? Ha egyáltalán tudják, kik voltak a tatárok....

  Gratulálok a Kisalföldnek”
 • 13. varpeter 2010. február 28. 21:51
  „Csak egy kicsi kis bibi van a dologban. A nálunk liberálisnak nevezett politikus összekeveri a gondolat SZABADSÁGÁT a cselekedet SZABADOSSÁGÁVAL! Pedig a kettő nem ugyanaz. Nagyon-nagyon nem.
  Valamelyik korábbi hozzászólótól - aki oly lelkesen fikázta a Jobbikra szavazni szándékozó fiatalokat (de örülök, hogy ismét fiatal vagyok!!!) - azért megkérdezném: jelenlegi nagy politikusaink ugyan vajon értenek-e a politikához? A gazdasághoz? A rájuk bízott ország dolgaihoz? Mert az elmúlt 20 évben ezt ügyesen palástolták; saját magukon és kedvezményezettjeik körein kívül (a minden történelmi korban jelenlévő ügyeskedőket, simlis cselekedetekből gazdagodókat nem számítva) ebben az országban a munkából élő lakosság sora évről évre csak pocsékabb, kilátástalanabb lett, míg "nagyjaink" nem győznek egymásra licitálni a luxuspaloták (szegény-szegény Oszkó "úr"), luxusjárművek (kell a helikopter a nyálasszájú Kókának!), luxusnyaralók (igaz, Demszky "úr"?), luxus életvitel terén. S ha véletlen valaki számonkéri bűneiket, máris kész a válasz: nem tudtam róla, a beosztottaim csinálták, én akkor épp külföldön (kórházban, stb) voltam... bla-bla-bla...
  Ehh...
  Abszurdisztán - 2010.”
 • 12. miracle 2010. február 28. 21:10
  „Pont ugyanazért zavar, mint amiért a nyugdíjasnak is elég az, hogy ki ígér több nyugdíjat.
  A fiatalokat is csak hülyítik, azok meg arra szavaznak, ami a "menő".
  Közben fogalmuk sincs a politikáról és a történelemről és egyáltalán nem ők azok, akik vesztesei lehetnek az elmúlt 20 évnek. Legtöbbjük él, mint hal a vízben, ráér tüntetni, terepjáróval félpályát útlezárni és kukát borogatni. Csak mennek a nyájjal.”
 • 11. soproniarc 2010. február 28. 20:54
  „miracle, egy dologban van igazad, hogy fiatalok a jobbikos szavazók, többi dolog esetén jobb lett volna, ha csendben maradsz. Ugyanis a többi párt meg a nyugdíjasokat győzködi, szavazz ránk, kapsz 13 -ik havi nyugdíjat meg nyugdíj emelést. Ez mivel jobb? Hogy akár 95 éves embereket butítanak? Mondd már meg nekem! És mi van akkor, ha a jobbikra sokan a fiatalok közül szavaznak? Miért zavar ez téged jobban, mint az hogy mondjuk egy 95 éves nénike, aki már legalább 30 éve nem nagyon foglalkozott a politikával, csak látta, hogy több lesz a nyugdíj és leadta a voksot...”
 • 10. miracle 2010. február 28. 20:03
  „Vjack
  "hogy pl. a kamaszkor a lázadozás a konzervatív értékek ellen, de aztán néhánynak kezd leesni a tantusz, hogy nem eszik olyan forrón a kását."
  Igazad van.
  A Jobbik szavazói a legfiatalabbak, amúgy...”
 • 9. Agent 2010. február 28. 18:24
  „Az életben való boldoguláshoz egyébként magában az iq édeskevés, kell oda még eq, "kurázsi" (önbizalom), józan döntési képesség, tájékozottság és gyakorlati érzék is. Pl. az autisták általban kimagasló iq-val rendelkeznek.”
 • 8. VJack 2010. február 28. 18:24
  „Tényleg. Olyankor mi van, ha valaki régebben, - a szemfelnyílás előtt - inkább az MSZP felé húzott, most meg inkább a Jobbik- mint esetemben? Elhülyülés? Vagy mi .....?

  Szerintem meg az elgondolkodtató, hogy balos-liberálisból gyakran lehet idővel nemzeti érzelmű (ráébredve a hazug hülyítésekre), viszont fordítva ez jóval ritkább. Részben ehhez kapcsolódó, hogy pl. a kamaszkor a lázadozás a konzervatív értékek ellen, de aztán néhánynak kezd leesni a tantusz, hogy nem eszik olyan forrón a kását.”
 • 7. pirosász 2010. február 28. 18:17
  „Mi a helyzet az érzelmi intelligenciával??? Ebben a helyzetben,amiben vagyunk nagyobb szükség lenne rá, mint gondolnátok!!”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonyították az evolúció egyik fő mozgatórugóját

Brit tudósok bizonyították az evolúció egyik eddig csak elméletben létező alaptételét, amely szerint… Tovább olvasom