Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A gyerekek 60 százaléka hazudik koráról az interneten

A fiatal internetezők hatvan százaléka nem valós korát adja meg az interneten zajló ismerkedéskor, és 43 százaléknak vannak olyan online barátai, akikkel még soha nem találkozott - derült ki egy brit felmérésből, amelyet a biztonságosabb internetet szorgalmazó nemzetközi akciónap kapcsán ismertettek.
Az Európai Bizottság a gyerekek fokozottabb védelmére szólított fel.

Egy európai felmérés szerint a 9-16 éves korosztályban a gyerekek 59 százaléka rendelkezik profillal valamelyik közösségi portálon. A hollandok vezetők ezen a téren, a Benelux-államban a gyerekek 80 százaléka jelen van a közösségi hálón. A lista utolsó helyén Románia szerepel, ott csak 46 százalék ez az arány - tudatta az Európai Bizottság kedden Brüsszelben. A testület rávilágított arra, hogy a gyerekek egyre zsengébb korban kezdenek internetezni.

A fiatalok még mindig lebecsülik azokat a veszélyeket, amelyektől a szülők óvják őket, és kockázatoknak teszik ki magukat a világhálón - állapította meg a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk) idézett jelentés.

A Kidscape nevű gyermekvédő szervezet több mint 2300 fiatal - 11 és 18 év közötti - brit internethasználót kérdezett internetes szokásairól. A felmérés szerint a netezők java része hazudik koráról a világhálón, a legtöbbet azok, akik idegenekkel erednek beszélgetésbe. Közülük 60 százalék a koráról nem állít igazat, 40 százalék a személyes kapcsolatairól fogalmaz meg valótlanságokat.

Egy másik, a Kaspersky Labs internetbiztonsági cég által végzett felmérés arra világított rá, hogy a felhasználók 43 százalékának van olyan online barátja, akivel még soha nem találkozott. A 18 és 24 év közöttiek körében 54 százalék ez az arány.

Szakemberek szerint az adatok azt sugallják, hogy a fiataloknak több személyisége is megmutatkozhat a világhálón. És bár az iskolák és a szervezetek nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságos internethasználat oktatására, a fiatalok mégsem tekintik magukra érvényesnek az esetleges kockázatokat.

A Kidscape által megkérdezett fiatalok 45 százaléka állította, hogy néha boldogabb a világhálón, mint a való életben, 74 százalék mondta azt, hogy másként viselkedik az interneten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WikiLeaks: Izrael már régóta Szuleimánt várja Mubarak helyére

Izrael már régóta (a közelmúltban alelnöknek kinevezett) Omar Szuleimánt szeretné Hoszni Mubarak jelenlegi egyiptomi államfő utódjaként látni. Tovább olvasom