Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A fehér lószőr eddig nem sejtett előnye

A fehér színű, szakszerűen szürkének nevezett lovak jócskán megfizetnek csillogó szőrzetükért, mivel könnyebben lesznek bizonyos betegségek áldozatai.

Most azonban fény derült a világos szín előnyére is: kevésbé vonzza a vérszívókat. Egy nemzetközi kutatócsapat, a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem biofizikusa, Horváth Gábor vezetésével nagyfelbontású fényképeket készített nyáron legelésző lovakról, hogy kiderítsék, van-e haszna a lovak fehérségének.

A felvételek egyértelműen bebizonyították, hogy igen - a pej lovon 450 böglyöt, míg a szürkén csupán 110-et sikerült megszámolni. A titok nyitja az optikai hatásban rejlik. A böglyök szeme igen érzékenyen reagál a polarizált fényre. Az állatok többek közt arra használják e képességüket, hogy felderítsék a peterakáshoz alkalmas vizeket. Ezen kívül pedig a sötéten csillogó ló-utánzatok is vonzották őket, míg a fehéreket figyelmen kívül hagyták. A sötét szőrzet esetében a gyengén polarizált, szórt fény sokkal elenyészőbb mértékben van jelen, mint a polarizált hányad - írják Horváth és kollégái a Proceedings of the Royal Society B című brit tudományos folyóiratban.

A fehér szőrzet ezzel szemben sokkal kevésbé polarizál, ezáltal a böglyök nem látják olyan jól a szürke lovakat. A borzasság is előnyös - magyarázta Horváth a Der Standard című osztrák lapnak (www.derstandard.at). Míg ugyanis egy barnán csillogó anyakancát állandóan támadták a rovarok, matt csikóját megkímélték. Ugyanakkor a böglyök nem csak a látvány alapján tájékozódnak.

A gazdaállatok szaga és a kilélegzett szén-dioxid is fontos számukra. Igaz, az optikai hatás erősebb lehet - egy kísérletben a vérszívókat inkább vonzotta egy sötéten csillogó felület, mint egy matt, lóverejtékkel átitatott kendő. Ez az első alkalom, hogy sikerült kimutatni a fehér szőrzet előnyét a lovaknál. Amúgy a szürkék fogékonyabbak a bőrrákra, és gyakrabban fordul elő náluk egy genetikai eredetű látászavar is. Ezen kívül a szabad természetben könnyebben észreveszik őket a ragadozók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vírussal akarják kiirtani Stadlert

Halálosan megfenyegették Stadler Józsefet. Névtelen telefonokkal és levelekkel követelik, hogy… Tovább olvasom