Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Pörköletlen kávészemekből nyerhető az új rovarirtószer

Brazil kutatók első ízben számoltak be arról, hogy a kávébab rovarölő fehérjéket tartalmaz, amelyeket fel lehetne használni új mezőgazdasági rovarirtószerek kifejlesztésére.
Az egyik legfontosabb trópusi haszonnövény új használati módját Paulo Mazzafera és munkatársai a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban mutatták be.

A borsó-, és babfajok, valamint további néhány növény magja globulin nevű fehérjéket tartalmaz, amelyek távol tartják a rovarokat. A kávébab nagy mennyiségű globulint tartalmaz, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy talán a kávéfehérjék rovarirtó hatással is bírnak - írja a ScienceDaily című tudományos hírportál.

A pörkölés során keletkező magas hő tönkreteszi a globulinokat, így azok a kávéfőzetben már nem jelennek meg. Gyanújukat a négyfoltos babzsizsik (Callosobruchus maculatus) lárváján próbálták igazolni. A kísérletek során a kávéfehérje parányi mennyisége is elég volt ahhoz, hogy akár a rovarok felét elpusztítsa.

A jövőben a molekuláris biológusok előtt tehát adott a lehetőség, hogy e rovarölő fehérjéket kódoló géneket illesszenek be a haszonnövények, például gabonák genetikai állományába. A genetikailag módosított növények így saját rovarirtójukat termelhetnék - érvelnek a kutatók.

A fehérjék, úgy tűnik, ártalmatlanok az emberre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pubban felejtett Harry Potter-forgatókönyv

Majdnem kiszivárogtak a készülő új Harry Potter-film titkai, a szupertitkos forgatókönyvet ugyanis a… Tovább olvasom