Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

520 napos Mars-utazást szimulálnak

A Vörös Bolygó elérése valójában 20 vagy inkább 30 évet venne igénybe.

A Vörös Bolygó elérése valójában 20 vagy inkább 30 évet venne igénybe - közölte Martin Zell, az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) illetékese annak kapcsán, hogy hamarosan hattagú nemzetközi legénység kezdi meg egy 520 napos Mars-utazás szimulációját.

A három oroszból, egy olasz-kolumbiaiból, egy franciából és egy kínaiból álló legénységet június 3-án egy moszkvai kutatóintézetben zárják el hermetikusan a külvilágtól. A Mars500 elnevezésű szimuláció 2011 novemberében ér véget. "Időtartama miatt példátlan ez az 520 napos Mars-utazás" - jelentette ki Martin Zell, aki az ESA részéről vezeti a programot.

A hattagú legénység mindegyikére három-három négyzetméter "személyes körlet" jut a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetében felépített szimulált űrhajóban. A kísérlet során folyamatosan megfigyelés alatt tartják a legénységet, amely két pihenőnappal heti öt napon át dolgozik. A Mars-utazók a nemzetközi űrállomás asztronautáinak életét élik majd: gondoskodnak magukról, tudományos kísérleteket végeznek és rendszeresen tornáznak.

Kétszázötven nap után megkezdődik a "Marsra szállás": a legénység három tagja a szimulált "Mars-felszínen" kutat egy hónapig, míg a többiek "orbitális pályán maradnak az űrhajóban".

Tavaly már sikeresen végződött egy hasonló kísérlet az oroszországi intézetben. Akkor 105 napig szimulálták a Mars-expedíciót szintén hattagú legénységgel.

Ezúttal a hat Mars-utazó pszichikai és fizikai adatait is pontosan rögzítik.
A jelenlegi legénység kínai tagja az egyetlen képzett asztronauta. Vang Jüe egy sajtókonferencián arról beszélt: Kína készül rá, hogy egy nap valóban embereket küldjön a Mars felderítésére. Szerinte a Mars500 ebből a szempontból mérföldkő az űrkutatásban.

A kísérleti legénység valószínűleg sohasem indulhat el a Vörös Bolygóra, de mint a francia résztvevő megjegyezte: "az unokám talán eljut a Marsra, és akkor elmondhatom, nekem is részem volt ebben".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Depresszió juttatja sittre Stohlt?

Ismerősei, barátai szerint a színész lelki problémái, súlyos levertsége miatt nyúlt az alkoholhoz és… Tovább olvasom