Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Vissza az Akropoliszhoz

Kipróbált tanácsok Athénba indulóknak - a győri Németh Szabolcs tolmácsolásában.

Az antik emlékek legkiemelkedőbbje, egy ország jelképe, mindannak az esszenciája, amit az ókori görög kultúra adott a világnak – állítja az athéni Akropoliszról a győri Németh Szabolcs, aki már négyszer járt ott és másoknak is ajánlja: keressék fel, mert „kihagyhatatlan".

Segítségül kipróbált tanácsait osztotta meg olvasóinkkal, hogy akik követik példáját, azoknak felejthetetlen és felhőtlen élményben lehessen részük.

„A következő jelölt, az athéni Akropolisz különösen közel áll a szívemhez, szívesen beszámolok ott szerzett felejthetetlen élményeimről" – írta felhívásunkra reagálva Németh Szabolcs, aki már négyszer járt eleink építészetének ennél a ránk maradt remekénél és amikor teheti, az elkövetkezőkben is felkeresi. Meggyőződése, hogy ez a legismertebb ókori építmény Európában, sőt, talán az egész világon is. Ha az antik kultúrát említik, a legtöbb ember képzeletében a Parthenon oszlopsorának képe jelenik meg és azért is sokan kötődnek hozzá, mert például a magyar kisdiákok is mind tanulnak róla, ráadásul többnyire a történelem legendás, izgalmas korszakához kapcsolódóan.

Fenséges magasságban

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni – hívta fel a figyelmet olvasónk –, hogy akropolisz nemcsak Athénben van, hanem nagyon sok görög városban. Az ókorban ugyanis ez a szó a települések fellegvárát jelölte, amit rendre a legmagasabb részre építettek, istenek szentélyeit, kulturális létesítményeket, iskolákat kialakítva. Athénban is így van ez, ezért az egyik fontos érv, ami miatt ott járva érdemes felmenni az Akropoliszba, hogy onnan gyönyörű panoráma, páratlan kilátás nyílik a hatalmas metropolisra. Ugyanakkor magát a híres épületegyüttest a legjobban a környező dombokról lehet lefotózni, ajánlotta tapasztalatai alapján a győri férfi és hozzátette: a belépő viszonylag drága, 12 euró (mintegy 3 ezer forint) körül van, de ezért az árért komplex jegyet kap a turista, amivel az Akropolisz lábánál, környékén lévő látnivalókat mind megtekintheti. Például Dionüszosz színházát, ezért Athénnek erre a részére érdemes több időt szánni.

Korán kell kelni

– Akik mostanában jutnak el az Akropoliszba, azok közül néhányan csalódnak, ezért mondom el: arra számítani kell, hogy a renoválások miatt több épületet beállványoztak. A Parthenonnak, az athéni Akropolisz főtemplomának pedig a homlokzati domborművét a British Museumban őrzik, eddig a görögök hiába küzdöttek azért, hogy visszakerüljön eredeti helyére – fogalmazta meg Németh Szabolcs. Tanácsa alapján időben érdemes kelnie annak, aki az Akropoliszban igazán sok mindent akar látni, különben előfordulhat, hogy úgy jár, mint ő, mikor először volt ott: szinte csak japán turistákat tudott fotózni, annyira tömve volt látogatókkal a komplexum. Viszont aki korán érkezik, találhat olyan csendes részt, ahol egy kőre leülve, a város zaját a távolból hallva elmélkedhet az ókoriak hatalmas teljesítményén, amivel létrehozták a csodálatos épületeket. Átérezheti a több ezer éves görög kultúra légkörét, elképzelheti az időszámításunk előtti időkben is nyüzsgő, élettel teli települést, miközben lenéz az agorára, a korabeli piactér maradvá-
nyaira.

Reggeli kilátással

A leglenyűgözőbb Németh Szabolcs számára a kilátás mellett a Parthenon oszlopsora volt és az úgynevezett kariatidák, az oszlopokat helyettesítő női alakok az Erekhtheion épületén, amelyeket az évszázadok se tudtak teljesen elkoptatni. Azt is lenyűgözőnek tartja, ahogy az ókori épületek és a modern nagyváros összhangot alkot.

– Aki Athénba készül, annak mindenképp augusztus második felét ajánlom. Bár a hőség szinte elviselhetetlen, a fülledtség miatt viszont a város kiürül: a görögök ekkor mennek szabadságra. Különösen ajánlom a Plaka nevű városrészt, hangulatos, apró utcáival, itt olyan szállást lehet találni, ahonnan kilátás nyílik az Akropoliszra. Reggel a látványával kelhet, este azzal feküdhet le az ideérkező, reggeli közben a teraszról csodálhatja.

R. Z.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri pék a piramisoknál

„Ezt csinálja utánuk, aki tudja!" – fogalmazódott meg a gondolat Szilágyi Bélában, mikor a gízai piramisoknál járt. Az ókori világ hét csodája közül mára már csak az egyiptomi nagy piramis létezik. Az összes többi építményt elpusztították a földrengések, a háborúk vagy az idő vasfoga. Szilágyi Béla úgy véli, ma se nagyon tudnánk követni létrehozóiknak lenyűgöző teljesítményét, s ha fel is tudnánk építeni hasonlót, az nem állna eddig. Tovább olvasom