Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Túl az Óperencián

Olyan, mint egy tündérmese – mondja saját életéről Palya Bea, a Bagról útnak indult parasztlány, aki a népzene szárnyain szállva ért el „hetedhét országra" szóló sikereket.
Európai rajongói után, a világ egyik leghíresebb koncerttermében, a Carnegie Hallban New York-i közönségét igyekezett elvarázsolni.

Izgatottan készülődött indulás előtt pár nappal zenésztársaival – Szokolay-Dongó Balázzsal és Dés Andrással – a tengerentúlra Palya Bea. Úti céljuk a sok zenész álmában megjelenő, 600 fő befogadására képes világhírű koncertterem, a Carnegie Hall.

Bea gyakran hangsúlyozza, hogy manapság az énekesnő, színésznő, műsorvezetőnő szavakhoz annyi rúzs, púder és flitter tapad, ami egyáltalán nem jellemző az ő külső-belső világára. Ő egy kis faluból, Bagról, paraszti családból származik, amire máig büszke. Innen küzdötte fel magát tehetségének és szerencséjének köszönhetően a legjobb énekesek közé. De vajon felfogható-e egyáltalán ez a gyors és látványos siker?


Tündérmese

– Visszatekintve az életem valójában úgy alakult, mint egy tündérmese. Most, útban a harmincharmadik születésnapom felé, gyakran el is gondolkodom, hogy ugyan az utóbbi 3–4 évben kerültem az érdeklődés középpontjába, mégis, ezt megelőzte másik 15 év, amíg lelkileg és zeneileg is felkészítettem magam a kiugrásra. A sikert mégsem lehet megszokni. Máig meghatódom, amikor látom, mennyien jönnek el a koncertjeimre. Hogy a nézőtéren ülők olcsó szórakozás helyett magukra, a szellemi-lelki épülésükre szánják idejüket, pénzüket – fogalmaz Bea, aki úgy tartja, hogy a zene a lélek követe, azáltal, hogy hidat épít ember és ember között. Éppen ezért keresve sem találhatott volna hazánk jobb előadót a kultúra népszerűsítésére, mint Palya Bea.


A magyar kultúra nagykövete

Idén ugyanis ő kapta a megtisztelő feladatot, hogy a magyar kultúra nagyköveteként járjon és koncertezzen a világban. New York-i fellépésén még sincs könnyű dolga. Magyarul énekel az angol nyelvű közönségnek. – Azt használom ki, hogy az ember érzelmi életének főbb rítusai nem változtak az évszázadok alatt, és ugyanaz Amerikában, Magyarországon vagy az eszkimóknál. Születés, szerelem, házasság, gyermekvárás, valakinek az elvesztése vagy a saját halállal való szembenézés mindenkire ott vár. Ezekre az érzelmi helyzetekre építek, így a dal a közönség szívéig hatol, bármilyen nyelven is énekelek – vallja Bea, aki a kimerítő időszak után hosszabb pihenésre készül. Másfél hónapot tölt el az óceán partján, mielőtt belefogna, ahogy ő mondja: újabb hiperaktív időszakába. Idén két új lemezzel szeretne megjelenni, valamint egy könyvvel, mely írásait, novelláit tartalmazza, de közben már készül új műsora és turnéja is.

Nem is kellene mondania, hiszen sugárzik róla, amit aztán szavakba is önt: – Nagyon boldog korszakomat élem. Ezért pedig köszönettel tartozom azoknak, akik eljönnek a koncertjeimre, hallgatják a lemezeimet és a népzenei-világzenei kincsek földjére tett szellemi-lelki utazásokra velem tartanak. Mostanában olyan mennyiségű és minőségű szeretetet kapok vissza tőlük, amit nem tudok meghatódottság nélkül fogadni. Köszönöm nekik!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis vadlexikon: kerceréce

A kereceréce egyike a vadászható, úgynevezett bukórécefajainknak. Tovább olvasom