Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szent Ágoston szellemében

Pintér Ferenc magánénekes, karnagy, az egykori városi tanács művészeti főelőadója, címzetes zeneiskolai igazgató 69 esztendős korában váratlanul elhunyt. Sok maradandó győri érték megteremtése fűződik nevéhez.
A segítőkészségéről ismert, örökké derűs személyiség lapunk kérésére nyolc éve, nyugalomba vonulása alkalmából tekintett vissza életének mozgalmas, aktív korszakára.

A jó hangú szombathelyi fiú győri pályafutása a vagongyárban, munka mellett zenetanulmányokkal kezdődött. Tehetségét felismerve kérték fel a városi tanács művészeti főelőadójának. Mint mondta, ezután „igazi nagy dobások" részese lehetett...

Oroszlánszerepet játszhatott a vízi színpadi opera-előadások, a Győri Nyár rendezvényei, a zenélő udvarok megszervezésében. A Spartacus-balett, a Csíksomlyói passió bemutatását külön is megemlítette.

A munka mellett a győri színházban sok szép operaszerepet énekelhetett. Tanári diplomát is szerzett és elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakát. Borsos Miklóssal Kovács Margittal, Somogyi Józseffel került baráti kapcsolatba.

– Borsos Miklóst nekem sikerült kibékítenem a várossal – említette. A művész zokon vette, hogy a hétszáz éves város emlékművére a megbízást nem ő kapta. Az engesztelés eredménye lett Győrött a Bartók Béla úti Bartók-emlékmű, a Rába szálló előtti Ölelkező formák, a Borsos-emlékkiállítás.

Somogyi József akkor a Képzőművészeti Főiskola rektora volt. A város egy építőmunkás-emlékművet akart elkészíttetni vele... Több „diplomáciai" kört futottak, míg a Nimród-szobrot emelték helyette a Cziráky-panziónál.

Büszke volt a háromévente Győrött rendezett országos zenei nevelési konferenciákra, rangjukat Bárdos Lajos, Pásztory Ditta, Rajeczky Benjámin is emelte részvételével. Abban is szerepe volt, hogy Szabó Miklós karnagy zeneakadémiai tanárként megtartsa a Győri Leánykart.

„Nem azért jöttem, hogy szolgáljanak, hanem azért, hogy szolgáljak" – idézte Szent Ágostont zeneiskolai igazgatói kinevezését követően az izgatott tanári kar előtt...

Sikereiről szólva felesége, Ernyei Mara magyartanár szerepét tartotta meghatározónak:
– A család érdekében társként mindvégig mellettem állt, miközben szerényen mindig a háttérben maradt – köszönte meg az áldozatvállalást.
– Soha egy protokollon nem volt hajlandó részt venni, a felkínált pozíciókat pedig sorra visszautasította...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az értelmiség szalonja

Különleges művészi produkciókra és izgalmas, gondolatébresztő beszélgetésekre várja vendégeit… Tovább olvasom