Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Struccpolitika a FIFA-nál - Érthetetlen maradiság

Nem múlt el súlyos bírói tévedések nélkül az idei dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság sem: gólokat vettek el és adtak meg válogatottaknak a játékvezetők azért, mert rosszul helyezkedtek, mert nem látták egyértelműen a szituációt.

Pedig lenne, sőt, van megoldás az ilyen helyzetekre. Az amerikai sportokban, de a teniszben is bevált a videobíró, amire nem is lenne szükség a focipályákon, ha elfogadnák és megvalósítanák végre egy magyar feltaláló újítását.

Bírói tévedések

A dél-afrikai foci-vb eddigi legsúlyosabb hibái a vasárnapi két nyolcaddöntőn történtek. A Németország–Anglia mérkőzésen 2–1-es német vezetésnél Frank Lampard lövése után a felső lécről közel egy méterrel a gólvonal mögé pattant a labda, Jorge Larrionda játékvezető mégis továbbot intett, s a meccset 4–1-re nyerte meg Joachim Löw együttese. Néhány órával később az Argentína–Mexikó meccsen a 26. percben az addig teljesen veszélytelen dél-amerikaiak csatára, Carlos Tévez méteres lesről fejelt a hálóba, ám sem Roberto Rosetti játékvezető, sem asszisztense nem látott okot a gól érvénytelenítésére. A találkozó végül 3–1-es argentin győzelemmel zárult.

Miközben a világsajtó ezektől a hibáktól hangos, Közben a futballszövetség első embere, Joseph Blatter bejelentette, már a jövő hónapban újra napirendre tűzik a videobíró bevezetésének kérdését az illetékes bizottságnál. Egyúttal a technikai vívmányok használatát korábban élesen elutasító elnök sajnálatát fejezte ki a súlyos bírói hibákkal sújtott csapatoknak, Angliának és Mexikónak. – Őszintén elnézést kérek a hibákért. Higgyék el, lesújtottak a nyilvánvalóan rossz döntések – mondta Blatter.

A játékvezetők nyitottak a videobíróra

Az eddigi struccpolitika azért is érthetetlen, mert a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság játékvezetői nyitottak a videobíró bevezetésére: közleményben jelezték, készen állnak a technológia használatára. Az egyik leghangosabb egyébként éppen az angol Howard Webb, aki korábban jó pár nemzetközi és angol bajnoki mérkőzésen is nagyot hibázott. – Nyitott vagyok minden olyanra, ami csökkenti a hibalehetőségeket. Bármilyen eszköz is áll majd rendelkezésünkre, a legjobb tudásom szerint fogom használni – nyilatkozta a játékvezető.

De mi ellen is tiltakozik vagy tiltakozott a ˝bakikig˝ Blatter? A videobíró ellen ugyanis jobbára két, igencsak megmosolyogtató érvet lehetett eddig hallani: a labdarúgás szabályai a kezdetek óta alig változtak, épp ez benne a szép és a jó, szólt az egyik indok. A másik szerint széttördeli a játékot az állandó kamerázás, és míg az amerikai csapatsportokban, a jégkorongban vagy az amerikai fociban ezt könnyen lehet orvosolni, addig a fociban erre nincs lehetőség.

Csakhogy a videobíró nem egészen úgy működik az említett sportágakban, hogy minden egyes alkalommal a játékvezetők a mérkőzés felvételeit nézik vissza, s közben perceket áll a játék. Maradva az amerikai focinál, a csapatok edzői mindössze kétszer kérhetik a játékvezetőket egy mérkőzésen, hogy nézzék meg a vitás szituációkat. Ezenfelül a bírók a második és a negyedik negyed végén az utolsó két percben, amikor általában a legforróbb a helyzet a mérkőzéseken, kérhetnek saját maguknak visszajátszást, egyébként nem használják a videobírót.

Maruzsi László többszörös magyar bajnok autóversenyző kifejlesztett egy intelligens asszisztensi zászlót.
Maruzsi László többszörös magyar bajnok autóversenyző kifejlesztett egy intelligens asszisztensi zászlót.

Magyar találmány

Pedig az egész videobírósdira nem is lenne szükség, lenne ugyanis más megoldás, ráadásul magyar. Maruzsi László többszörös magyar bajnok autóversenyző ugyanis kifejlesztett egy intelligens asszisztensi zászlót. A feltalálói, találmányi versenyeken aranyérmekkel díjazott találmány segíti az oldalvonalak, alapvonalak, les, gól egyértelmű megítélését. Két vagy több kamera felveszi a pályán történt eseményeket, annak adatait elemzi egy program és az eredményt rádió-adóvevőn keresztül azonnal továbbítja a helyzetet megítélő asszisztens felé egy partjelző zászló segítségével. Amikor a labda teljes terjedelmével elhagyja a játékteret, a zászló fogórésze – egy benne működő motor hatására rázó mozgással és berregő hanggal – azonnal jelez az asszisztensnek három másodpercen keresztül. Ugyanakkor a zászlórúd kontroll-lámpái közül egy piros lámpa folyamatosan világít. Amennyiben a gólvonalat hagyta el a labda teljes terjedelmével, akkor a rázó jelzés és berregő hang mellé a zöld lámpa világít. Ha a labda elrúgásának pillanatában a program leshelyzetet érzékel, rádiójelet továbbít a zászlórúd felé. Amennyiben az asszisztens megnyomja a gombot, rázó-berregő jelzést fog észlelni. Egyúttal a kontroll-lámpák közül a sárga színű is világít három másodpercig. Az asszisztensnek nem kell a játékosokkal egy vonalban lennie, a jelzés az ő helyzetétől függetlenül érkezik. Az asszisztens zászlórúdján egy villogó kék lámpa jelzi az összeköttetést az adóval, illetve a hibátlan működést.

Eddig nem kellett a FIFA-nak a magyar találmány. Mikor csapjanak le rá, ha nem most? – vetődik fel a kérdés, jogosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korsó sör minden magyarnak

Hét és fél hónapja – még a tavalyi karácsony előtt – volt az eddigi utolsó telitalálatos… Tovább olvasom