Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Papay: tehetetlenségében döntött rosszul Natália

Jó fej ez a Pápay Guszti. Elképzelem, amint a házuk mögötti padon ülve illatos szivarra gyújt, kortyolgatja a rumos kólát, ami minden felderített esetben dukál. Elképzelem, amint a szivarfüst mögött végiggondolja, a kisbéri testvér jelzésétől a szülők kétségbeesett kereséséig hányféle verziót hallott Tímár Natali eltűnéséről.
Hány magyarázatot, magyarázkodásfélét, hatósági és rendőri jelentést. A mi Gusztink azonban nem elégedett meg holmi papírokkal, jelentésekkel és persze félmagyarázatokkal. Addig ment, míg nyomára nem akadta diáklánynak.

Hogy nincsenek véletlenek, ez az eltűnt, majd megkerülő diáklány esetére sokszorosan igaz. Ugyanis a szülők hiába fordultak a hatóságokhoz, a rendőrséghez, a Rotaryhoz. Senki nem tudott pontosat, s tovább bonyolította a helyzetet, hogy Nati a kiutazása előtt nem töltötte be a 18. évét, eltűnését követően pedig mindenki a nagykorúságára hivatkozott, azaz hogy Tímárék legkisebb lánya önkényesen hagyta ott befogadó családját s egyben a diákcsereprogramot. Végső elkeseredésükben a szülők a nyilvánossághoz, így a Kisalföldhöz fordultak. A cikket, majd a Natiról szóló országos híreket Ferbert László, Pápay Gusztáv féltestvére is olvasta Kisbéren, s eldöntötte: segít a bajban a családnak, legalábbis figyelmükbe ajánlja az Államokban magánnyomozóként tevékenykedő testvérét. Innen már nem volt megállás, olvasóink velünk együtt nyomon követték, Oneontától New York Cityn keresztül Brooklynig, merre nyomozott a magándetektív. Szerencsére utolértük Pápay urat, aki készségesen mesélt a történtekről.


– Mi okozta ebben az ügyben a legnagyobb fejtörést?

– Sok félrevezető infót kaptam, többek között, hogy Nati Frank Riccával ment el. Mint kiderült, ebből semmi nem volt igaz, ahogyan félrevezető híreket kaptunk egy manhattani hotel bárjából is. Mindemellett számos segítőnk akadt használható telefonszámokkal, címekkel, kapcsolatokkal, úgyhogy ezeket is segítségül hívtuk.

A Duna TV internetes videóinterjúját a magánnyomozóval ide kattintva nézhetik meg.


– Tényleg rossz körülmények között élt Natali?


– Amerikától szinte bizonyosan jobbat, többet várt. Úgy is mondhatnám: sodródott az eseményekkel. Nem evett eleget, nagyon soványan találtunk rá. Kínai kaját, pizzát evett, megviseltnek, gondterheltnek látszott, de ezt, bízom benne, hogy kiheveri. A többit idővel talán majd elmondja, de jobb, ha nem sürgetik, lelkileg is fel kell dolgoznia a vele történteket.


– Volt több hasonló már?

– Többnyire fiatalabbak, 10–16 évesek után nyomoztam. Sajnos egy 10 éves kislány már csak holtan került elő, egy sorozatgyilkos áldozatává vált, aki öt lány ölt meg Bronxban. A fiatalok egy része meglóg otthonról, aztán később rájönnek, hogy rossz döntést hoztak. A szerencsésebbje hazakerül, visszazökken a hétköznapokba. Számomra ez az igazi siker.


– Mennyire érzett együtt a Tímár szülőkkel?

– Nagyon. Napokig a megbízásuk nélkül dolgoztam, fel akartam térképezni a lehetőségeket, hogy hol lehet a lányuk. Volt olyan időszak, amikor azt éreztem, meglehet, nem kerül elő élve. A reményt akkor sem adtam fel. A kislány megtalálása előtti napon azt mondtam Zolinak (Nati édesapja – a szerző): „Menj be a kisbéri templomba, engem ott kereszteltek. Tégy egy kis pénzt a perselybe, hátha csoda történik." Másnap megtörtént. Natali nyomára bukkantunk.

Augustine Papay a New York-i rendőrség állományában dolgozott.
Augustine Papay a New York-i rendőrség állományában dolgozott.

– Mit gondol, ki hibázott, mi történhetett?

– Ebben az ügyben még hivatalos papírokra várok, de megtaláltam azt az embert, aki többször alaptalanul megfenyegette Natit, hogy hazazavarja. A Rotarynak ugyanis van egy olyan szabálya is, hogy probléma esetén szakember, úgynevezett konzultáns felé jeleznek. Nati esetében semmi ilyen nem történt. Minden kontroll nélkül hazadobták. Tavasszal két fiút valóban drogvétség miatt küldtek haza az Államokból. Nati azonban tudomásom szerint nem használt szert. Ez a lány szorongott, valós problémáira nem kapott választ. Kétségbeesett, tehetetlenségében döntött rosszul. Támogatás helyett elzavarták. Persze ez csak az én véleményem, s ehhez – ha kell – begyűjtöm a bizonyítékokat. Mindenesetre jó, ha a cserediákos szülők alaposan tájékozódnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körzővel és ecsettel

„Ma már nincsen időm ízlést nevelni. A képzőművészetet magamnak csinálom. Igyekszem reálisan… Tovább olvasom