Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Jelmezbál a velencei tükörvilágban

A világszerte híres téltemető turistalátványosságon, a velencei karneválon könnyen látványossággá válhat maga a turista is. Elég hagyományos maszkot öltenie. A győri Heller Csilla és párja, Perlaky Gergely ezt tette, ezért többen megállították, lefotózták őket a gondűző forgatagban.


Másodszor jártak Velencében, de először a karneválon. Tulajdonképpen egy hirtelen jött ötlettől vezérelve Csilla és Gergely egy szerda este eldöntötte, hogy Olaszországba utazik a telet búcsúztatni. Másnap befizették az utat, pénteken indultak is. Csak két napot töltöttek a híres ünnepségen, jórészt a városban sétálva.

– Szeretünk utazni és mindig kíváncsi voltam, milyen egy karnevál élőben. Velence ilyenkor népszerűsége miatt tényleg zsúfolt, a nagyobb programok, amiket mi is előre kinéztünk magunknak, rengeteg embert vonzanak, ezért azokon akkora a tömeg, hogy szinte mozdulni sem lehet. Így számunkra nem azok nyújtottak élményt. Inkább elhagyatottabb utcákat fedeztünk fel, olyan részeket, amelyeken a zaj hirtelen csendesül el, azonban ilyen helyeken is feltűnik egy-egy jelmezes és épp a kihaltság miatt egészen varázslatos hangulatot teremt. Persze épp azért, mert mindehhez különleges hátteret nyújt a velencei tükörvilág, ami nekem különösen tetszik, több helyen le is fotóztam a házak vízben megismétlődő, lágyan hullámzó képét – mondta el a győri fiatal arról, amiről már Dante is úgy írt: „Az egészhez a tengeren úszó furcsa meseváros márványkövei és palotái adják a díszletet."

A karneváli mulatság fő látványosságai azért a jelmezek, ám manapság az úti beszámoló alapján a hagyományos formák gazdag pompája mellett egészen modern maskarák is megjelennek. Ezen fanyaloghatnak Csilla szerint a tradíciókhoz, az eleganciához ragaszkodók, de már ezek a rajzfilmfigurák, hóemberek, pingvinek, Donald kacsák is hozzátartoznak a mai ünnepléshez. Viszont jellemzően a legtöbben nem ezeket a megszokásból kirívó öltözeteket fotózzák, hanem a régi dizájnra épülőket, s könnyen beolvadhat azok közé az idegen is, s erre nem is kell külön előre készülnie. Olvasóink is a helyszínen vásároltak maguknak maszkot, háromszögletű kalapot, úgy vélik, mégiscsak azok illenek bele a velencei környezetbe, s álarchoz már hét eurótól hozzá lehet jutni. Igaz, a legdrágábbak több száz euróba kerülhetnek.

Mivel Buranóban, a városhoz közeli szigeten vásároltak maszkot, erről a különleges helyről Csilla elmondta: azért festik annyira színesre és mindig frissre, feltűnően élénk árnyalatúra a házakat, mert a hagyomány szerint a halászként dolgozó férfiak feleségei így akarták abban segíteni uraikat, hogy ha italoznak, akkor is hazataláljanak.

– Számunkra mindenképp télbúcsúztató volt a velencei kiruccanás, mert ott már akkor jobb idő volt, mint nálunk. Mi pedig már eldöntöttük: amint lehet, újra visszamegyünk a karneválra – szögezte le Heller Csilla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A homo kádárikusz a Mekibe és a Humába megy

Ahogy azt sorozatunk előző részében jeleztük („Határon innen és túl") a húsz év előtti nemzeti… Tovább olvasom