Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -3°C | 3°C Még több cikk.

Inter-Aktus, amikor az egó háttérbe szorul

Amikor egy építész házaspár, a 3h építésziroda vezetői felvállalták, hogy életművük egy részét bemutató kiállításuknak az Inter-Aktus címet adják, nem voltak, de nem is akartak szemérmesek lenni. Van némi szexualitás abban, ha két ember együtt dolgozik.

Ráadásul harmadikat is bevesznek a játékba, aki az építészet esetében a mindenkori megrendelő. Gunther Zsolttal, az alkotó páros egyik tagjával az építészet küldetéséről beszélgettünk. Amit mond, talán pont olyan, mintha Csillag Katalint, a másik tagot kérdeznénk. Nagyon egy húron pendülnek vagy még inkább egy táblán rajzolnak.


– Tekintsünk el attól, hogy az Inter-Aktus egy kiállítás címe, nézzük azt meg, ez a szóösszetétel alkalmazható-e valóban az építészetre?

– Más területekről hozunk át fogalmakat, például a kultúra világából, és ezek a gondolatok megtermékenyítik a munkánkat. Ráadásul nálunk egy férfi és egy nő dolgozik együtt úgy, hogy amúgy is mindent közösen csinálunk az életben. A közös gondolkodás során az egó a háttérbe szorul. Egymás ötleteinek az elfogadása rettentően fontos. A teammunka Magyarországon nem igazán terjedt el az építészeknél, pedig ez az oda-vissza játék lehet csak a biztos alapja annak, hogy jó tervek, ezek után jó épületek szülessenek. Így méltán alkalmazható a cím, hiszen a „meztelen" gondolatok ütköztetése utalhat akár az erotikára is.

Gunther Zsolt és Csillag Katalin
Gunther Zsolt és Csillag Katalin


– Izgalmasan hangzik, már bánom, hogy nem lettem építész, de azt nehezen képzelem el, hogy mindezt a gondolatiságot egy kiállítás tudná érzékeltetni. Az építésznek nem kiállítani kéne, hanem tervezni.

– Nyilván így van, de a kiállítás egy lezártnak vélt korszak összefoglalása, egyúttal lehetőség a továbblépésre. Számos olyan makettet is kiállítunk, amelyek a befejezetlenséget sugallják. Vagyis egy tág interpretációs mezőt nyitnak meg a befogadónál. Nem mindig a végeredmény a fontos, néha a munkamódszeren, a folyamaton van a hangsúly.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


– Épületek, tervek, plakátok. Nem útkeresés ez, láthatóan tudták, mit akartak, és attól nem is igazán tértek el. De ez minden építész vágya, legyen felismerhető, egyedi, különleges. Nem véletlenül kérdezik olyan sokszor: szabadon szárnyaló művészek vagy alkalmazott mesteremberek az építészek?

– Nem ülhetünk szabadon gondolkodva a vászon előtt mint egy festő, ugyanakkor távol áll tőlünk a mesteremberek unott profizmusa. A kísérletezés, az alkotás a vérünkben van, de a környezet, a program fizikai határai adottak. Pont ez a kettősség a nagyszerű, és még nem említettem a minket érő hatásokat. Ha elég erős a kezdeti koncepció, és a megbízó vágyai, álmai ezt támogatják, akkor belendülünk, végül azt vesszük észre, nem mi alakítjuk a házat, az formál minket.


– Ha már a formáknál tartunk, a vidéki építészet megújítása központi helyet kap a terveik között. De nem lehetne ezt az építészetet ott hagyni, ahol van? Nem jó az úgy, ahogyan megtervezték, megcsinálták?

– A mai kor kihívásaihoz igazítani, a mai életszemlélethez igazítani nem bűn. Fontos, hogy a tradíció ne váljon dogmává, hiszen ez a világ fejlődésének a megtorpanását is jelentené az építészetben is. A tradíció persze azért fontos, hiszen kiindulópont lehet. Akár ahhoz is, hogy egy trendet, egy márkát hozzunk létre azzal, amit elkészítünk.


– Na jó, de azért ott az autók csak fontosabbak, mint ez az épület?

– Minden bizonnyal, ám nézze meg, ha egy autót fényképeznek, azt valamilyen térben helyezik el, a legtöbb esetben épületek, gondosan kiválasztott épületek közé. Ha egy borász magáról képet csináltat, a legritkábban a szőlőjében teszi. Sokkal inkább egy pincében vagy a borászat főépülete előtt.


– Szóval értékmegőrzés vidéken, megújítás, trendteremtés. Ez lenne az építészet feladata?

– Nem tudom, másoknak mi, de nekünk igen, kiegészítve az úgynevezett CSR, vagyis közérdekű felelősségvállaláson alapuló tervezéssel.


– Hát ez azért szorul némi magyarázatra.

– Budapesten most fejeztek be egy iskolát és diákotthont, amely a mi terveink alapján készült. Figyeltünk arra, hogy használható legyen a mozgáskorlátozottak számára, hogy használható legyen iskolai oktatáson kívül közösségi térnek, tehát ne egyetlen szegmenst szolgáljon ki, hanem több közösséget is a funkcióival. Ha egy teret terveznek Szegeden vagy Győrben, annak funkciója lesz, ezt előre tudnia, látnia kell az építésznek. Ez az emberközpontú építészet lényege.


– A Deko TV riportfilmet készített önökről, beválasztva párosukat a hazai top 10 építészek közé.

– Nagyon örülünk ennek. Ám számunkra a lényeg, az építészeti hozzáállásunk nem csupán épületek tervezése, hanem az épületek által egyfajta üzenet átadása. Hiszünk abban: az építészeknek nem csupán tervezni kell, hanem időnként megszólalni. Ezért hoztunk létre egy építészeti kritikákat megjelenítő blogot (http://kozter.blog.hu/). A blog az interneten egy nagyon személyes műfaj, mely építészeti hozzáállásunkat is hűen tükrözi.


A kiállítás szeptember 5-től november 8-ig, naponta 10–18 óra között látogatható. Helyszín a győri Városi Művészeti Múzeum Pincegalériája (Győr, Király u. 17.).

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykoron testes nőre gerjedt a férfi

Miért vonzó a nagy mell? Miért tértünk át a poligámiáról a hűséges párkapcsolatokra? Tovább olvasom