Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hol vannak a sztárok a kampányban?

Miért nem hívnak a hazai pártok külföldi sztárokat választási kampányuk támogatására és milyen hozadéka van a hazai celebek szerepvállalásának? – erről kérdeztük László Róbertet, a Political Capital választási szakértőjét.– Időről időre előfordul, hogy külföldi sztárok kampányolnak politikusok mellett. Az ilyen eseményeknek van voksokban mérhető hozadéka?

– Jobban megragadja a választók figyelmét, ha nemcsak a jelölt vagy egy szélesebb körben ismert politikus jelenik meg egy rendezvényen, hanem egy úgynevezett sztár is. A külföldi nagy nevek szerepeltetése arra biztosan alkalmas, hogy sokan odafigyeljenek a kampányeseményre, de ennél csak akkor jelenthet többet, ha jól illeszkedik az egész kampányba. Egy kampány egyes elemei önmagukban nem válthatók voksokra.


– Magyarországon emlékszik ilyen esetre?

– Relatív, hogy kit tekintünk sztárnak. Ismert európai politikusok többször is megjelentek magyar kampányeseményeken, zenészek, színészek nemigen.


– Miért?

– Közepes vagy kis sztárokat nem érdemes idehívni, az igazán nagyok pedig megfizethetetlenek a hazai pártoknak. Hogy egy szélsőséges példát mondjak: mennyire valószínű, hogy a jogvédő és szegényeket támogató tevékenységéről is közismert Bono eljönne Magyarországra kampányolni, amikor lassan húsz éve nem sikerül elérni, hogy együttese, a U2 Budapesten koncertezzen? Most a külföldi sztárok szerepeltetése egyébként azért lehetne visszás, mert a válság miatt a pártok igyekeznek azt hangoztatni, hogy olcsó kampányt folytatnak.

László Róbert
László Róbert

– Ahogy említette, nagynevű politikusok viszont többször részt vettek valamelyik magyar párt kampányában. Helmut Kohl egykori német kancellár a 2002-es országgyűlési és a 2004-es európai parlamenti választások előtt egyaránt Orbán Viktor mellett korteskedett Győrött. Gyurcsány Ferencnek 2006-ban Tony Blair brit miniszterelnök segített be. Az ilyen látogatásoknak milyen hozadéka lehet?

– Két tényező meghatározó ilyenkor: az azonos pártcsaládba tartozás, illetve a vendég ismertsége, népszerűsége. A stratégák általában abban bíznak, hogy az utóbbi átsugárzik a pártra vagy annak vezetőire, valójában azonban egy nagy név megjelenése inkább csak nagyobb médiafigyelmet generálhat, illetve a már meglévő szavazóbázis elkötelezettségét erősítheti. A kampány hátralévő szakaszában pedig jó hivatkozási alap lehet a politikus sztár támogatása.


– Ha egy hazai párt tanácsadóként azt kérdezné öntől, ki lenne az a külföldi sztár, akit érdemes lenne meghívni, mert jelenléte voksokat hozna, kit javasolna?

– Nevet nem akarok mondani, mert az függ a párttól, annak politikai céljaitól, kampányának stratégiájától, illetve a kampányesemény jellegétől. Például ha egy párt a szolidaritás jelszavával kampányol és politikáját valóban a leszakadók felemelése határozza meg, akkor egy olyan sztár szerepeltetése hiteles, akiről közismert, hogy hasonló célokért küzd.


– Miként látja, az elmúlt húsz évben hogyan változott a sztárok szerepvállalása a pártok kampányaiban? Kevesebben vagy többen mártóznak meg ebben a medencében?

– A rendszerváltás után 2002-ben vettek részt a legnagyobb számban sportolók, énekesek, színészek a pártok kampányaiban. Abban az időszakban korábban nem látott éles politikai ellentétek ösztönözték az ismertebb művészeket és közszereplőket az egyes pártok értékrendje melletti kiállásra. Akkoriban tűnt fel a Fidesz támogatójaként Kokó, Ákos, Demjén Ferenc, Eperjes Károly, Egerszegi Krisztina, az MSZP környékén pedig Sas József, a Benkó Dixieland Band és Dévényi Tibor. 2006 ősze, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és az utcai megmozdulások óta tartó folyamat hatására a választókra egyre inkább a politikai apátia lett jellemző és ez valamelyest távol tartja a közéleti szereplőket is a politikai állásfoglalásoktól. Nem véletlen, hogy azóta elenyésző számban tűntek fel új sztárok a két nagy párt holdudvarában.

1998-ban Vladimir Meciar szlovák miniszterelnököt Gérard Dépardieu francia színész is népszerűsítette.
1998-ban Vladimir Meciar szlovák miniszterelnököt Gérard Dépardieu francia színész is népszerűsítette.

– Attól félnek, hogy hátrányuk származik belőle?

– Igen. A művészeket könnyen beskatulyázzák a választók és a továbbiakban előadói tevékenységüket is pártszimpátia alapján ítélhetik meg.


– Van-e hozadéka egy párt szempontjából annak, ha egy hazai ismert ember nyilvánvalóvá teszi szimpátiáját?

– Másképp kedvelünk egy művészt vagy egy sportolót, mint egy politikust; a pártok tehát abban bíznak, hogy például egy színész iránt érzett rokonszenv átragadhat az általa támogatott pártra is. A kisebb pártok ismertségük növelésére is használhatják a más területen már bizonyított embereket. Erre példa mondjuk a Lehet Más a Politika 2009-es európai parlamenti listája, amelyen szerepelt Lovasi András, a Kispál és a Borz frontembere vagy a színész Cserhalmi György és Fullajtár Andrea. A másik oldalról ez kockázatot is jelenthet: egyáltalán nem biztos, hogy a művész valóban olyan népszerű, mint azt a pártvezetők hiszik, így a nem megfelelő ember kiválasztása akár még távolíthatja is a párttól a választót.


– A német választási rendszert és kampányokat nagyon jól ismeri. Van-e különbség ebből a szempontból az ottani és a magyar gyakorlat között?

– Legfeljebb annyi, hogy ott már sokkal inkább hozzászoktak ehhez s a választók jobban el tudják választani a művészek szakmai és politikai szerepvállalását.


Művészlavina Obama mellett

Az Egyesült Államokban több évtizedes hagyománya van annak, hogy ismert művészek nyíltan megvallják, melyik elnökjelöltet támogatják. Barack Obamát 2008-as kampányában rockerek és hollywoodi színészek egész lavinája biztosította támogatásáról. László Róbert szerint az USA-ban ez teljesen természetes. Mindenesetre tény, hogy a demokrata párti elnökjelölt ebben a csatában is legyőzte republikánus riválisát.

Halle Berry
Halle Berry

A fekete sztárok (Halle Berry, Jamie Foxx, Morgan Freeman, Danny Glover, Samuel L. Jackson, Eddie Murphy,  Sidney Poitier, Chris Rock, Will Smith, Chris Tucker, Denzel Washington és Forest Whitaker) egységesen mellette álltak ki. Tom Hanks saját MySpace-oldalára elhelyezett házi videóján beszélt részletesen arról, hogy szerinte Obama Franklin D. Roosevelthez, Kennedyhez vagy Reaganhez hasonlóan egyesíteni tudná a nemzetet. Nem titkolta voksát Robert de Niro, Ben Affleck, Ben Stiller, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Brad Pitt, George Clooney, Meryl Streep, Jennifer Aniston és Scarlett Johansson sem. A zenészek között is Obama volt a népszerűbb, Neil Young még dalt is írt hozzá, de Bruce Spingsteentől az R. E. M.-en át 50 Centig tartott a támogatói kör. Sőt, a leendő elnököt olyanok is segítették, akik – lévén, nem amerikai állampolgárok – nem is szavazhattak, például az ír U2 tagjai.

Olvasóink írták

 • 10. Mankapunka 2010. március 21. 18:11
  „Spitfire

  Jessica Lynn és Phoenix Marie is itt lehetne kampányolni.”
 • 9. Szenyor 2010. március 21. 15:14
  „Én nem születtem varázslónak, csodát tenni nem tudok,
  És azt hiszem, már észrevetted, a jó tündér sem én vagyok.
  De ha eltűnne az arcodról ez a sötét szomorúság,
  Úgy érezném, vannak még csodák.

  Mit tehetnék érted, hogy elűzzem a bánatod,
  Hogy lelked mélyén megtörjem a gonosz varázslatot?
  Mit tehetnék érted, hogy a szívedben öröm legyen?
  Mit tehetnék, áruld el nekem.

  Nincsen varázspálcám, mellyel bármit eltüntethetek
  És annyi minden van jelen, mit megszüntetni nem lehet
  De ha eltűnne az arcodról ez a sötét szomorúság,
  Úgy érezném, vannak még csodák.

  Mit tehetnék érted, hogy elűzzem a bánatod,
  Hogy lelked mélyén megtörjem a gonosz varázslatot?
  Mit tehetnék érted, hogy a szívedben öröm legyen?
  Mit tehetnék, áruld el nekem.

  Nincsen hétmérföldes csizmám, nincsen varázsköpenyem
  Hogy holnapra már máshol leszünk, sajnos, nem ígérhetem.
  De ha eltűnne az arcodról ez a sötét szomorúság,
  Úgy érezném, vannak még csodák.

  Mit tehetnék érted, hogy elűzzem a bánatod,
  Hogy lelked mélyén megtörjem a gonosz varázslatot?
  Mit tehetnék érted, hogy a szívedben öröm legyen?
  Mit tehetnék, áruld el nekem.

  Mit tehetnék, áruld el nekem.

  Hát mit tehetnék, áruld el nekem.”
 • 8. FREDDY/S 2010. március 21. 12:45
  „Sajnos a szegénység a legnagyobb sztár, melyet a politikusok eddig összehoztak, nemde...”
 • 7. VJack 2010. március 21. 12:43
  „Lantos Benkő kinek kampányol? Csak arra fogok szavazni...”
 • 6. tricse 2010. március 21. 11:51
  „"Összegyűlt a megfelelő számú kopogtatócédulája, szombaton Debrecen 2-es választókerületében jelöltként nyilvántartásba is vették Leinemann Zsoltot, aki tavaly óta előzetes letartóztatásban van a Sciennet-ügy gyanúsítottjaként.

  A férfi ügyvédei szerint ezzel megszerezte a mentelmi jogot is, tehát azonnal fel kell függeszteni ellene a büntetőeljárást, és az ügyészségnek haladéktalanul ki kell őt engednie a börtönből. "

  többek között ezért is ízetlen az egész "választás"! ........se ér az egész!

  Gondolom a sztárok is ezért maradnak távol! Meg mert nem fizetnek nekik eleget!”
 • 5. Spitfire 2010. március 21. 11:34
  „ha már sztárok, én bármikor szívesen látnám Jenna Jameson-t vagy Alexis Love-ot akár politikusokkal :))”
 • 4. kvantum 2010. március 21. 11:17
  „Javaslom alcímnek:

  "Hol vannak a sztárok Magyarországon?"”
 • 3. gamergabor 2010. március 21. 11:11
  „Kiszel Tündét Bokros mellé!
  Kiszel Tündét Bokros mellé!
  Kiszel Tündét Bokros mellé!”
 • 2. elemér 2010. március 21. 11:03
  „"egy olyan sztár szerepeltetése hiteles, akiről közismert, hogy hasonló célokért küzd."

  Igen ez tutti, O.V. és G.W.B. Madarat tollárol és embert barátjárol lehet ismerni.”
 • 1. c7 2010. március 21. 11:00
  „Namost "merre nyalunk"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Lovasközségek˝ lovas polgármesterei is indulnak a Kisalföld Vágtán

Két ˝lovastelepülés˝ – Máriakálnok és Kópháza – vállalkozó kedvű polgármestere, Széles… Tovább olvasom