Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Anne Frank rokona

˝Egyszer talán ismét emberek leszünk és nem csak zsidók˝ – erről álmodott nem sokkal halála előtt világhírűvé vált naplójában Anne Frank, aki 80 éves lehetne.

Az évforduló alkalmából Anne Frank egyetlen élő rokonával, apai ágú unokatestvérével, Bernhard Eliasszal készített interjút a Die Welt. Elias szintén Frankfurtban született, 1925-ben. A család 1931-ben Svájcba települt át, s ott élte túl a nemzetiszocializmust. Anne naplójában Bernd néven többször tett említést róla. 1996 óta ő a naplóval kapcsolatos szerzői jogokat igazgató baseli Anne Frank Alapítvány elnöke.

Az interjúban elmondta, hogy unokatestvérével röviddel a háború kitörése előtt találkozott utoljára. „Anne nem volt csodagyerek, hanem egy okos, kedves, vidám és fantáziadús kislány, akinek számtalan ötlete volt arra, hogy mit játsszunk" – emlékezett Bernhard Elias, aki szerint az akkor kilencéves kislány szinte „megőrült" a színházért.

„Akkoriban egyszerűen csak a kis unokatestvérem volt, akit nagyon szerettem. De azáltal, hogy ő volt Anne Frank, a háború után döntően befolyásolta életem alakulását, egészen a mai napig" – mondta el Elias, szomorúan téve hozzá, hogy Annéval ellentétben ő elvégezhette a színifőiskolát.

Unokatestvérével kapcsolatban eddig több ezer interjút adott, s neki köszönheti, hogy beutazta az egész világot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrkőcfesztivál rengeteg játékkal

Mesés kalandjáték, bábszínház, koncertek, kézműves foglalkozás, reneszánsz játékok és még számos… Tovább olvasom