Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

A Tom Waits-rajongó: Szabó Győző

Szabó Győző több mint egy évtizedig rejtegette énektudását, pedig húsz évvel ezelőtt a Quimbyben időnként a mikrofon elé lépett, főleg Tom Waits-dalokat énekelt.

Nem vállalta Bordás őrnagy szerepét a Tűzvonalban című sorozatban, és nem ő alakítja a whiskys rablót sem Dobray György filmjében. Ennek ellenére elégedett az életével.


– Majdnem olyan jól énekel, mint Tom Waits. Eddig miért rejtegette ezt a képességét?

– Amikor fiatal voltam – most már öregember, majdnem negyvenéves vagyok –, Budapesten volt egy zenekarom, egy alternatív. Azt is kevesen tudják, hogy Kiss Tibivel együtt jártunk a Képzőművészeti Főiskolára, és a Quimby eleinte főleg Tom Waits-számokat adott elő. Voltak persze saját számaik, és egy-egy dal erejéig én is beugrottam. Az egyik Tom Waits-dal, amit én énekeltem, a New Jersey Girl volt. Ezt a tudásomat egészen tavalyelőttig rejtegettem, akkor Székesfehérváron Bicska Maxi szerepét játszottam a Koldusoperában. És most itt van a darabunk Póka Angélával, aminek nagyon örülök.


– Úgy tudom, a Tiszta koszt angol nyelven is tanulják. Tényleg meg akarják hódítani ezzel a világot?

– Ha egy produkció szívvel, lélekkel, odaadással és szeretettel készül, az átjön mindenhol, Romániától Peruig. Angéláról, aki ismeri, tudja, nagyon ösztönös, a stílusából abszolút érezni, hogy a szíve mélyéről énekel.


– Nehéz a szöveget angolul tanulni?

– Mostanában nemigen használtam az angolt, de nem lenne gond megtanulni a szöveget. De csak akkor kezdek hozzá, ha lesz konkrét felkérésünk. A darab szövege jórészt improvizáció, de beszéltem annyira a nyelvet, hogy menne angolul is.

Szabó Győző
Szabó Győző

– Azok közé tartozik, akik bár nem végezték el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, mégis fürdenek a szerepekben, a felkérésekben. Soha senki nem dörgölte az orra alá, hogy ˝csak˝ a Képzőművészeti Főiskolát végezte el?

– Nem. Engem így fogadtak el. Pont olyan szerepeket kaptam, amilyeneket megérdemlek, és nem kaptam olyan szerepeket, amiket nem. Semmiféle negatív kritika amiatt nem ért, hogy nincs papírom.


– Stohl Andrásnak el kellett köszönnie a Tűzvonalban című sorozattól. Szóba került, hogy Bordás őrnagy szerepét ön kapná. Sokan úgy vélték: nem is baj, Szabó Győző mindent el tud játszani. Ön mit gondol?

– Elvileg az lenne a jó, ha olyan szélesre ki tudnánk tolni a határainkat, hogy mindent el tudjunk játszani. Úgy gondolom, én elég sok mindent el tudok játszani, sok mindent viszont biztosan nem, de ezt a szerepet nem is szerettem volna. Nem akartam ezt a karaktert továbbvinni, ezt megbeszéltem a rendezővel és a producerekkel is. Amennyiben új karakter érkezett volna a sorozatba, akkor minden további nélkül elvállaltam volna, így azonban nem.


– Szóba került néhány évvel ezelőtt, hogy ön kapja a Whiskys szerepét Dobray György filmjében. Hol tart a produkció?

– Sehol. Én kikerültem a képből. Minden évben más főszereplőről volt szó. Amikor engem felkért Dobray, akkor még sportoltam is, mert a Whiskysnek elég sportos testalkata van. De másképp alakult. Szerettem volna arról meggyőzni Dobrayt, hogy még ha nem is én játszom ezt a szerepet, mindenképpen magyar színésznek kell kapnia. De nem hallgatta meg ezt a tanácsomat, úgy tudom, egy angol vagy amerikai színészt kért fel.


– Annak idején a legendás Tilos az Á-ban volt csapos, ez elég liberális életvitelre vall. Ezzel szemben a mai napig magázza cukrász édesapját és óvónő édesanyját, ami konzervativitást feltételez.

– Mindig is tisztelettudó voltam, ismerem az etikett szabályait. Ebbe belefér egy kis szabadság is: hadd szóljon, amíg másnak ezzel nem okozunk kárt. A Tilos az Á-ban a pultban is igyekeztem odafigyelni az emberekre, tisztességesen ellátni a munkámat.


– Mindkét dobhártyája lyukas volt, néhány éve műtötték az egyik fülét. Százszázalékosan hall? Hogyan kompenzál?

– A bal fülemre még mindig nem hallok elég jól. Van egy állandó arcüreggyulladásom, amit soha nem fogok tudni kikezelni, amíg fel nem találják azt az antibiotikumot, amire lehet alkoholt inni. Időszakosan jó a hallásom, de nem százszázalékos. Megvannak a saját kis trükkjeim, megtanultam együtt élni ezzel, majd 35 éves koromig a fél világot hallottam, most nyílt ki pár éve teljesen. Boldogan le tudtam élni viszonylag félsüketen egy életet, ezért csak ajándék, hogy most már majdnem százszázalékosan hallok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezet a vérző Magyarországról

Koltay Gábor: ˝Trianon olyan nemzeti sorskérdés, amelynek következményeit mind a mai napig… Tovább olvasom