Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A szó zenéje, a zene szava

Sarkady Sándor költő és T. Horváth József zeneszerző a Kisalföld támogatásával arra szövetkezett, hogy egy olyan CD-t készítenek gyermekeknek, amelyen a megye óvodásai és kisiskolásai is közreműködnek, sőt, egy Guinness-kísérletre is sor kerül Sopronban.
Sarkady Sándor: „A gyermekeknek rendkívül fejlett a ritmusérzékük."

Sarkady Sándor a Nyugat-Magyarországi Egyetem főiskolai karának nyugalmazott docense, de napjainkban is tanít. Eddig számos kötete látott napvilágot, verseit olyan kiváló szerzők zenésítették meg, mint Törzsök Béla, Soproni Horváth József, Szokolay Sándor vagy Gryllus Vilmos. A Télkergető című, gyermekverseket tartalmazó kötete 1989-ben jelent meg. Ebből válogatott és zenésített meg tizenkilencet T. Horváth József. (Kisalföld, szeptember 7., Rekordra törő gyermekdalok)

– A Télkergető című kötete nagy sikert aratott, szinte minden óvodában ismerik a gyerekek a verseit. Közülük tizenkilencet karácsonykor már megzenésítve, CD-n is hallgathatnak. Mit szólt az ötlethez?

– Kitűnő ötletnek tartom, különösen úgy, hogy sok-sok óvodás és kisiskolás is szerepelhet a lemezen. A Guinness-kísérlet pedig egy nagy vállalkozás, amit magam is izgalommal várok.

– Mi a különbség a gyermekeknek és a felnőtteknek szánt versek között?

– Csak vers van. Ugyanakkor a gyakorlatban gyermekvers is van, amely nem színvonalában, csak jellegében tér el az úgynevezett felnőttverstől. A gyermekvers olyan vers, amelynek esztétikumát már a gyermek is élvezni képes. Az „is" azért hangsúlyos, mert természetesen nemcsak a gyermek, hanem a felnőtt is élvezi. Az a gyermekvers, amit a felnőtt gügyögésként él meg, nem tartozik az irodalomba.

– A kicsiknek szóló hangja színes, változatos, akár képeit, akár költői képeit, vagy hangulat- és formavilágát vesszük szemügyre. Sikerül ezt visszaadni a zenében is?

– Igen. A zenei anyagot már ismerem, T. Horváth József megérezte, hogy mit is szeretnék mondani. A gyermekeknek rendkívül fejlett a ritmusérzékük, s erre épít a zene is. A verseket olvasva-hallva a szó zenéje jut el a gyermekekhez, megzenésítve pedig a zene szava érinti meg lelküket.

T. Horváth József: „Mindennapjaimat a gyermekek között élem."

T. Horváth József zeneszerző számos CD alkotója, közreműködője. Ismertségét még a Szélkiáltó együttesben alapozta meg.

– Miért éppen gyermekverseket zenésít meg legújabb lemezén?

– Pedagógusként mindennapjaimat a gyermekek között élem, természetes, hogy a gyermekek részére alkotott irodalommal rendszeresen találkozom. Zeneszerzőként pedig gyermekkorom óta gyűjtöm, válogatom a verseket, folyamatosan keresve azokat, amelyek zeneszerzésre hívnak.

– Ön már-már küldetésnek érzi a kortárs irodalom megismertetését a zene segítségével.

– Amikor Pécsen a Szélkiáltó együttesben muzsikáltunk, fontosnak tartottuk a pécsi irodalom, költészet megismerését, előadását. Jelentős költőkkel alakult ki baráti kapcsolatunk, például Bertók Lászlóval, Csorba Győzővel, Parti Nagy Lajossal és még sorolhatnám a neveket. A pécsi irodalom-, zeneszeretők pedig nagy örömmel fogadták megzenésített verseiket. Tíz éve Sopronban élek, ahol szinte az első dolgom volt feltérképezni a soproni irodalmi életet, és hamarosan Ez az a hely címmel meg is jelentettem Sarkady Sándor szerkesztői segítségével egy CD-t, amelyen a jelenkori soproni költészet kiemelkedő művei és szerzői hallhatók. Ekkor alakult ki közvetlen kapcsolatom Sarkady Sándorral, akit irodalmi munkássága, költészete a legnagyobb jelenkori magyar költők közé emel.

– Azóta folyamatos az együttműködés?

– Gyakorlatilag igen. 2003-ban a Sony/BMG Kiadó felkért magyar gyermekdalok írására, ekkor a Téli Mese-ház című albumra négy Sarkady-gyermekverset zenésítettem meg. Ezen a CD-n Hegyi Barbarával, Kulka Jánossal és a Kaláka együttessel szerepelhettem. Ezt követően már egyre több Sarkady-verset zenésítettem meg, felnőtteknek szóló komolyabbakat és gyermekverseket is. Tavaly ősszel Sarkady Sándor köteteit lapozgatva gondoltam arra, hogy a meglévő megzenésített gyermekversek már egy készülő album gerincét alkotják. Ezt követően tudatosan válogattam ki a versek közül 30–40-et és ezek közül 15 új dalt zenésítettem meg, remélem, a gyermekek és a verseket kedvelők örömére.

Horváth ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik a világ a Maestrótól

Szombaton temetik el szülővárosában, Modenában a 71 éves korában hasnyálmirigyrákban elhunyt… Tovább olvasom