Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A makói hagyma nyomában

Már csak pár hónap, s ismét rajtol az afrikai flúgos futam, a Budapest–Bamako. A szervezők még egy bemelegítő, hazai száguldással meglepték a fix indulókat, s GPS-koordinátákkal az Alföldre csalták a tereprali szerelmeseit. Riport a győri Homokdűne autójából.

A hagymás Dakarként is ismert, kétnapos tájékozódási verseny a Kiskunságon át haladt Makó irányába. „A szervezők azért döntöttek az előbbi útvonal mellett, mert itt van a szavannai és szaharai homokhoz leginkább hasonló talaj Magyarországon" – mondta Polgár András, a futam fővédnöke.

A részvételhez csak egy érvényes forgalmival rendelkező kocsira volt csupán szükség. Éppezért a drága terepjárók mellett motor, quad, Moszkvics és Lada is akadt a mezőnyben. A biztonság kedvéért azért Palik László szervizcsapata az összes induló járgányt tüzetesen átvizsgálta.

Képünk illusztráció
Képünk illusztrációMogyoródi kipufogós kalandok

A Kiskunsági futamban részt vett Dammak Jázmin és Freire Szilvia, a Miss World Hungary és a Miss Universe Hungary nyertese is. A szépségek persze nem verseny, hanem túra kategóriában indultak, vagyis véletlenül sem fenyegette őket az a veszély, hogy a makói hagymafesztiválon saját maguknak kelljen átadniuk a díjakat.

Vissza a Homokdűnéhez: bár lehetne azon fanyalogni, hogy a vénasszonyok nyara miért nem tartott még ki két napot, felesleges, elvégre a fekete kontinens negyvenfokos kánikuláját sem lehet légkondival szabályozni. Csípős hűvös ide vagy oda, ettől függetlenül jó hangulatban startoltunk el a Hungaroring Adventure Parkjából a prológon.
A kereken egy kilométeres, keskeny, meredek emelkedőkkel vastagon tarkított pályát bő három perc alatt teljesítette Tempfli Laci és Bódi Csabi, ami átlag feletti eredménynek bizonyult, más kérdés, hogy kis híján cserébe otthagytuk a kipufogónkat Mogyoródon…

Ahol indulhat a bakterház
Az első feladatokat szintén könnyen szeltük – dióhéjban a játékszabályokról: adott egy GPS-koordináta, találj oda, majd ne hagyd, hogy a versenyrendezők feladata kifogjon rajtad, így különösen nagy kár azért a „kamurejtvényért", amire közel másfél órát vesztegettünk. Azt ugyan nem tudni, mi történt pontosan, valószínűleg azonban a szervezők elírták a koordináták egyik számát, s így máris jó eséllyel két kilométerrel odébb kellett volna rájönnünk az áramkimaradás okára…
Pillanatnyi csalódottságunkat persze pillanatok alatt magunk mögött hagytuk, s célba vettük lánglelkű költőnk kedvenc magyar táját, az alföldi pusztát. Hogy vajon Petőfi napjainkban mit szólna a helyi tanyavilághoz, belegondolni is rossz: fejlettségben úgy cirka negyven évvel maradt le hazánk éléskamrája. Minden rosszindulat nélkül: annyi kísértet-vasútállomás található itt, hogy kis túlzással bármelyik megállónál le lehetne forgatni az Indul a bakterházat. Vigaszt pedig legfeljebb a minden településen fellelhető pálinkafőzdék nyújthatnak. A zamatos italokon kívül persze a táj szépsége sok mindenért kárpótolt a rali közben: a gémeskutak, a gulyák, a parányi homokos szőlők látványa.

Kicsit nagyon lókupacos
A Bamako Challenge Futamok tán legjobb része – a móka-kacagáson és a zötykölődésen kívül –, hogy olyan helyeket ismerhetsz meg Magyarországon, ahová eljutni egy élet is kevés volna.

Mindeközben egyetlen nap alatt „végigjártuk" Szolnokot, Kecskemétet és Kalocsát, sőt, olyan klasszikus, történelmi helyeken is megörvendeztettek minket egy-egy fejtörő rejtvénnyel a rendezők, mint Petőfi kiskőrösi szülőháza, a keceli fegyvermúzeum vagy a szegedi rakpart.

Végül Szakmáron egy tó mellett, a hatalmas pusztán ért minket az este. Kicsit nagyon lókupacos volt ez a legelő, de azért sikerült pár viszonylag steril földdarabot találni a sátraknak.

A verseny zárónapján pedig célba vettük Makót, s a kisváros híres hagymáját ünneplő fesztivált. Noha az egyik GPS-koordinátát elütöttük – s így legalább fél órát vesztettünk –, végül tizenhatodikként értünk célba. Közel 800 kilométer után, több mint 100 induló terepjárgány között mindez nem is olyan rossz finis.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúrós szemű szánhúzók

A földtörténet évezredeit geológiai képződményekben őrzi Alaszka délnyugati partvidéke. A… Tovább olvasom