Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

A lélek üzenete hét generációról szól

A tudomány évtizedek óta tud a sejtmemória létezéséről. Testünk hét korábbi generáció emlékeit tárolja. Apró alkotórészecskéi rezgések formájában élnek meg minden történést.

Minél nagyobb a sokkhatás, annál mélyebb a kódolás. Hordozzuk, s anélkül, hogy tudnánk róla, tovább is adjuk utódainknak. Testi-lelki titkainkról Ligetvári Anita transzperszonális pszichológust kérdeztük.

A transzperszonális pszichológia azokra a csúcsélményekre, az élet néha fájdalmas, máskor örömteli, eksztázissá fokozódó pillanataira koncentrál, amelyek megtapasztalása révén egyre mélyebben ismerjük meg önmagunkat, miközben minden egyes megismerési aktussal meg is haladjuk régi énünket. Így találhatunk rá életünk értelmére, így élhetjük át egységünket a világgal, mindennel, ami van, ami történik.

A transzperszonális terapeuta azt szeretné elérni, hogy ebbe a folyamatba a gyógyulni vágyó is bekapcsolódjon. Ennek segítésére sokféle módszere van, de mindenekelőtt módosult tudatállapotokat, transzhelyzeteket előidéző technikákat tanít. Ahogy ezeket a páciens rendszeresen alkalmazza, felébrednek öngyógyító energiái, és a benne rejlő tudattalan bölcsességére hagyatkozva képes lesz újraépíteni magát: megint tud szeretni, önmagáért és másokért felelősséget vállalni. Az életvezetési problémái és a belőlük fakadó pszichés tünetei pedig annak arányában oldódnak és szűnnek majd meg, ahogy ezen az úton mindinkább előrehalad. Így egyre teljesebb, kreatívabb és örömtelibb életet élhet.

Problémáink nyolcvan százaléka a magzati élet kilenc hónapja alatt keletkezik. Fogantatási, fogamzási, menstruációs és orgazmusproblémáink, női szervi, fizikai betegségeink is ebben az időszakban ért
Problémáink nyolcvan százaléka a magzati élet kilenc hónapja alatt keletkezik. Fogantatási, fogamzási, menstruációs és orgazmusproblémáink, női szervi, fizikai betegségeink is ebben az időszakban ért

A titok a légzésben rejlik

– Transzállapot, tudatalatti... ez olyasmi, mint a hipnózis?

– Nem egészen. A hipnózis a mélyben lejátszódó folyamat, míg a transz inkább az elalvás előtti állapothoz hasonlítható, ébrenlét és álom határán, amikor a külvilág még érzékelhető, de már valahol máshol, sejtinformációnk szintjén járunk. Felengednek, felszabadulnak az emlékek, az érzések, az élmények. A tudat könnyedén, egyik pillanatról a másikra kerül transzba, a figyelem befelé fordul, egy pontra összpontosul, az okok és a dolgok eredete egyre tisztábbá válik. Olyan, mintha az ember kívülről, felülről látná önmagát. Transzállapotot élünk át, amikor olvasunk vagy tévézünk. Minél jobban elmélyülünk, annál inkább képesek vagyunk megérteni azt, amire koncentrálunk.

– Hogyan kerülhetünk transzállapotba?

Ligetvári Anita
Ligetvári Anita
– A titok a légzésben rejlik. A terapeuta a pácienssel együtt lélegzik, ugyanabban a ritmusban. Segít visszatérni, elmerülni a megidézett élményben és feldolgozni. Valójában ugyanabba a transzállapotba kerül. Érzi, amit a páciens, akár tisztábban is, de nem olyan mélyen. Még az is előfordul, hogy előbb, mint ahogy a tudatalatti felengedné.
Emlékező kromoszómák

– Milyen régi dolgok felidézésére vagyunk képesek?

– Az ember tudatos logikai memóriája általában három-öt éves korban alakul ki, és attól fogva képes visszaemlékezni. Kromoszómáink azonban visszamenőleg hét generáció emlékeit tárolják. Ezek az információk tudat alatt tárolódnak és nem hívhatók elő tetszés szerint. Bizonyos életesemények azonban – házasság, halál, szülés, munkahelyváltás, anyagi veszteség – felszínre hozzák a szunnyadó emlékképeket, és nagyrészt negatívan hatnak az életvitelre. A transzperszonális pszichológia gyakorlataival ezek a negatív változások megszüntethetők. Ehhez kell belépni a megváltozott tudatállapotba, amelyben újra át lehet élni s fel lehet dolgozni a történteket.


A magzati lét hatása

– Van életünknek különösen sérülékeny pillanata, amikor fontos dolgok dőlnek el?

– A fogantatás. Saját nemi hovatartozásunk, identitástudatunk sérülhet akkor, ha szüleink nem olyan neműnek vártak, amilyennek születtünk, esetleg nem is vágytak gyermekre. Problémáink nyolcvan százaléka a magzati élet kilenc hónapja alatt keletkezik. Fogantatási, fogamzási, menstruációs és orgazmusproblémáink, női szervi, fizikai betegségeink is ebben az időszakban ért kisebb-nagyobb traumák miatt keletkeznek.

Több évvel ezelőtt jelentkezett például nálam egy fiatal hölgy, mindegyik párkapcsolata a számára is megmagyarázhatatlan féltékenysége miatt ment tönkre. Amikor a családjáról mesélt, megemlítette, hogy a nagymamája Auschwitzban gázkamrában halt meg. Transzállapotban felszínre jött a nagymama ˝életellenes˝ érzése, amely az unoka életvitelében, párkapcsolat- és családteremtésében okozott nehézségeket. Az erős érzelmek – harag, gyűlölet, imádat, szerelem – hosszú távon befolyásolják az életünket, még akkor is, ha nem érezzük már, vagy éppen nem is mi éreztük. Egy másik alkalommal hozzám fordultak egy tizenkét éves fiúval. Félt egyedül aludni, a szülei kénytelenek voltak megosztani vele az ágyukat. Egészen jól haladtunk, már hajlandó volt a saját szobájában lefeküdni, amikor arra lettem figyelmes, hogy az anyuka, aki mindig elkísérte, egyre feszültebb. Végül kiderült, hogy az édesanya az, akit kezelni kell, mert alibiként használta a fiát ahhoz, hogy elkerülhesse az együttlétet a férjével. Beállítottuk a szexuális ritmusát és minden megoldódott. Egy fiatal tanárnő nagyon erős menstruációs görcsöktől, később gyötrő fejfájástól szenvedett. Sikerült felszínre hozni, hogy mindössze háromévesen csúnya szülői veszekedések tanúja volt. Akkor úgy érezte, hogy összeomlik a világ, rettenetesen félt. Az élményt újra átélve és feldolgozva megértette, hogy nem ő okozta a konfliktust, nem hibáztathatja magát. Elsimítottuk azt a képzetét, hogy a világ rossz és veszélyes, amelyben mindig csak szenvedés, fájdalom vár rá. A fizikai, testi panaszok általános pszichoszomatikus jelentése mögött mindig egyéni okok találhatók, amelyek megismerése elengedhetetlen a javulás, a pozitív változás elérésében. A gyógyszerek a tüneteket enyhítik, de nem oldják meg a problémát. Kis idő múlva máshonnan üzen a testünk, hogy odafigyelésre, változásra van szüksége.

Magyarországon is

A Magyar Transzperszonális Egyesület 1994-ben jött létre, tevékenységének egyik fő területe: elérhetővé tenni a transzperszonális szemléletű önismereti munkát, magyar és külföldi szakemberek által vezetett sajátélmény-kiscsoportokban. Önmagunk megismerésével könnyebben megoldhatjuk életvezetési problémáinkat, konfliktusainkat, megtanulunk jobban szeretni és hatékonyabban dolgozni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oxigénpalack nélkül indult a világ legmagasabb csúcsára

Ugyan Anita nemrégiben tért vissza Ázsiából, ahol hetedik Himalája- és második Mount… Tovább olvasom