Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Véres merénylet: mégsem marad Togo csapata

A togói labdarúgó válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy indulnak az Afrika Kupán, de az elnök nem engedi ezt. Videókkal.

19 óra 58 perc - Mégis visszalépnek a togóiak

A játékosok nyilatkozatai alapján mégsem vesz részt a ma este rajtoló labdarúgó Afrika Kupán Togó válogatottja, mert az ország miniszterelnöke visszarendelte a csapatot a tornáról.

Emmanuel Adebayor vasárnap a francia rádióban azt mondta: ugyan szombaton még egyhangúlag úgy döntöttek, maradnak Angolában, a hazai vezetés egyértelmű utasításának engedelmeskedve pakolnak és elutaznak.

"A tegnapi megbeszélésen mi, játékosok úgy határoztunk, futballistaként megpróbálunk valami jót tenni a hazánkért, elsősorban a halottak emlékére - fogalmazott a Manchester City légiósa. - Sajnos a miniszterelnök és a hatóságok máshogy döntöttek, ezért összecsomagolunk és hazarepülünk."

Ugyanígy nyilatkozott a Bildnek a Bayer Leverkusen labdarúgója, Assimiou és az AP hírügynökségnek a csatár Thomas Dossevi.

Togóban háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a kormány vasárnap azt követően, hogy pénteken fegyveres támadás érte az ország futballválogatottját szállító buszkonvojt az angolai-kongói határvidéken, s a merényletben három ember, az angolai sofőr mellett a togóiak másodedzője és sajtószóvivője életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek.

A terrorakció nyomán a togói vezetés visszarendelte a csapatot, ám a válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza, hanem részt vesznek az Afrika Kupán. Togó miniszterelnöke, Gilbert Houngbo ugyanakkor vasárnap újfent hazatérésre szólította fel a nemzeti együttest.

13 óra 21 perc - Háromnapos nemzeti gyász Togóban

Togóban háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a kormány vasárnap azt követően, hogy pénteken fegyveres támadás érte az ország futballválogatottját szállító buszkonvojt az angolai-kongói határvidéken, s a merényletben három ember, az angolai sofőr mellett a togóiak másodedzője és sajtószóvivője életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek.

A terrorakció nyomán a togói vezetés visszarendelte a csapatot, ám a válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza, hanem részt vesznek az Angolában vasárnap este kezdődő Afrika Kupán. A csatár Tomas Dossevi elmondta, hogy megvitatták a helyzetet, és a halottak emlékére, illetve az angolai hatóságok megnyugtató nyilatkozatainak hatására a válogatott tagjai szinte egyhangúlag döntöttek a maradás mellett.

"Mindannyiunknak nagyon nehéz a szíve, nem örömünnep ez, de meg akarjuk mutatni játékunkat, értékeinket, és azt, hogy emberek vagyunk" - mondta a csatár, hozzátéve, hogy csalódottak az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) viselkedése miatt. Bár a togóiak kérték, a CAF nem engedélyezte, hogy a Ghána ellen hétfőre beütemezett mérkőzést későbbre halaszthassák.

A sérültek közül különjelentést adtak ki a tartalékkapusról, a hátlövést kapott Kodjovi Obilaléról, akit egy johannesburgi kórházban megműtöttek. A közlemény szerint a játékos állapota stabil.

Paulo Kassoma angolai miniszterelnök elszigetelt cselekménynek minősítette a véres merényletet, egyúttal hangsúlyozva, hogy garantált a résztvevő csapatok biztonsága. Joseph Blatter, a nemzetközi sportági szövetség, a FIFA elnöke újságíróknak vasárnap nyilatkozva együttérzéséről biztosított minden érintettet, s úgy fogalmazott, hogy mélységesen elszomorították a történtek.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az elmúlt három évben három nagyobb tornát is minden incidens nélkül rendeztek meg Afrikában, ezért nem szabad leállítani a mostani Afrika Kupát sem.

"Örülök, hogy Togó marad, s indul a tornán" - fogalmazott Blatter, akinek azért is főhet a feje, mert bő öt hónap múlva világbajnokságot rendeznek a Dél-afrikai Köztársaságban, s a futballcsúcsot illetően már eddig is akadtak a biztonság garantálhatóságát megkérdőjelező hangok, amelyeket tovább erősíthet a togóiak elleni terrorakció.

Az angolai kontinenstornán az eredeti menetrend szerint vasárnap 20 órakor a házigazdák csapata Mali együttese ellen lép pályára Luandában. A B-csoport, amelynek Togo is tagja, Cabindában vívja csoportmeccseit.

Vasárnap, 7 óra 28 perc - "Meg akarjuk mutatni játékunkat, értékeinket, és azt, hogy emberek vagyunk"  

Előzőleg a togói kormány hazarendelte a válogatottat, mert a csapat buszát pénteken fegyveresek támadták meg az angolai-kongói határvidéken.

A terrorakciónak - melynek elkövetését a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) nevű szeparatista szervezet vállalta magára - három halálos áldozata volt, s további nyolcan megsérültek. A gépfegyveres támadásban a jármű sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő vesztette életét.


Felvételek a merénylet után. Forrás: CNN/YouTube.com.


A csatár Tomas Dossevi elmondta, hogy megvitatták a helyzetet, és a halottak emlékére, illetve az angolai hatóságok megnyugtató nyilatkozatainak hatására a válogatott tagjai szinte egyhangúlag döntöttek a maradás mellett.

"Mindannyiunknak nagyon nehéz a szíve, nem örömünnep ez, de meg akarjuk mutatni játékunkat, értékeinket, és azt, hogy emberek vagyunk" - mondta a csatár, hozzátéve, hogy csalódottak az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) viselkedése miatt.

A togóiak kérésének dacára a CAF nem engedélyezte a, hogy a Ghána ellen hétfőre beütemezett mérkőzést hátrább csúsztassák. A togói futballisták többsége előbb úgy foglalt állást, hogy a történtek után nem akar maradni.

Paulo Kassoma angolai miniszterelnök elszigetelt cselekménynek minősítette a véres merényletet, egyúttal hangsúlyozva, hogy garantált a részt vevő csapatok biztonsága.

A torna az eredeti menetrendnek megfelelően elkezdődik: vasárnap 20 órakor a házigazdák csapata Mali együttese ellen lép pályára Luandában. A B-csoport, amelynek Togo is tagja, Cabindában lép pályára.

19 óra 37 perc - Hazarendelték a togói válogatottat

A terrorakciónak - melynek elkövetését a Cabindai Enklávé Felszabadító Erői (FLEC) nevű szeparatista szervezet vállalta magára - a szombat esti helyzet szerint három halálos áldozata volt, s további nyolcan megsérültek az angolai-kongói határvidéken. A gépfegyveres támadásban a jármű angolai sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő vesztette életét.

"A togói kormány úgy határozott, hogy hazahívja a csapatot. Ilyen drámai körülmények között nem tudunk részt venni az Afrika Kupán. A játékosokat sokkolták az események" - közölte Pascal Bodjona kormányszóvivő.

A futballisták többsége szombaton úgy foglalt állást, hogy a történtek után nem akar maradni. A csatár Tomas Dossevi közölte, a delegáció vasárnap reggel utazik haza.

17 óra 14 perc - Togo vélhetően visszalép, Adebayor már elutazott Angliába


A három emberéletet követelő pénteki merénylet következtében Togo vélhetően visszalép az angolai labdarúgó Afrika Kupától, a csapatkapitány Emmanuel Adebayor már vissza is utazott Angliába.

"Egyikünk sem áll készen a tornára. Egy futballünnepre jöttünk, most pedig olyan, mintha hadba vonulnánk" - közölte a nemzeti együttes kapusa, Kossi Agassa.

A kongói-angolai határ közelében történt terrorakció során - amelyért egy szeparatista csoportot tettek felelőssé - a busz angolai sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő vesztette életét.

A második számú kapus súlyosan megsebesült, őt egy dél-afrikai kórházba szállították.

A togóiak csapatkapitánya, a Manchester Cityt erősítő Emmanuel Adebayor - aki nem sérült meg - biztosan nem lesz ott a vasárnap rajtoló kontinensbajnokságon. Klubja, a Manchester City ugyanis bejelentette: a légiós már úton van Angliába.

16 óra 02 perc - Adebayor: "Játékosaink többsége haza akar menni a családjához"

Az előző hírek még arról szóltak, hogy a jármű angolai sofőrje veszítette életét, s kilenc, illetve egyes jelentések szerint nyolc sérült áldozata van - közte két togói labdarúgó, Serge Akakpo és Obilale Kossi - a pénteki fegyveres attaknak, amelyet az orvtámadók akkor intéztek az angolai-kongói határvidéken a togói csapat ellen, amikor az a kontinensbajnokság csoportkörének színhelyére tartott.

Támadás a togói focicsapat ellen: képek a tragédia után. Fotók: MTI.

A francia Istres együttesénél légióskodó Agassa elmondása szerint a válogatott szövetségi kapitányának segítője, és egy sajtószóvivő is meghalt, míg a második számú kapusuk súlyosan megsebesült, őt egy dél-afrikai kórházba szállították.

A terrortámadás nyomán Afrika futballéletének irányítói, a nemzetközi szövetség, a FIFA vezérkarával egyetemben hatékony védelmi intézkedéseket sürgettek az angolai hatóságoktól.A CNN riportja a támadásról. Forrás: YouTube.com.

 

A vasárnap rajtoló kontinensbajnokság megrendezhetőségét is veszélybe sodró terrortámadás miatt szombaton különtalálkozót tart Paulo Kassoma, a vendéglátó ország miniszterelnöke és az afrikai sportági szövetség, a CAF küldöttsége, élén Issa Hayatou elnökkel.

Olyan intézkedések meghozatala a tárgyalások fő témája, amellyel garantálható a csúcseseményen jelenlevők biztonsága, az esemény lebonyolíthatósága.

Goncalves Muandumba, Angola sportminisztere ezzel együtt szombaton azt mondta: nincs veszélyben a rendezés, a futballtornát megtartják.

A togóiak csapatkapitánya, a Manchester Cityt erősítő Emmanuel Adebayor, aki nem sérült meg, azt mondta az egyik francia televíziónak, hogy ha a biztonságukat nem tudják garantálni, a csapatnak el kell hagynia Angolát.

"Játékosaink többsége haza akar menni a családjához" - fogalmazott a kiváló labdarúgó.

Korábban

Afrika Kupa: gépfegyverrel lőttek a togói játékosokra

Félkatonai csoportok tagjai tüzet nyitottak a togói labdarúgó-válogatott csapatbuszára. Az első jelentések szerint a busz vezetője meghalt, és több játékos megsérült az incidensben.

Támadás érte a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupájára tartó togói válogatott csapatbuszát a kongói-angolai határon. A csapatra angolai gerillák nyitottak tüzet gépfegyverekkel, a lövöldözésben két játékos, a válogatott segédedzője, a csapatorvos, egy, a válogatottal tartó újságíró megsérült, valamint a buszvezető meghalt. Ez utóbbit az angolaiak cáfolták. A két sebesült játékos Kodjovi Obilalé (Pontivy), illetve Serge Akakpo (Vaslui). Előbbi a veséjén, utóbbi a hátán sérült meg.

A támadás után a togói játékosok jelezték, nem akarnak pályára lépni az Angolában rendezendő tornán.

"Megtámadtak minket, annak ellenére, hogy két rendőrautó kísérte a buszt. Én rendben vagyok, de több játékos elég csúnyán megsérült. Jelenleg a kórházban vagyunk, úgy lőttek ránk, mint kóbor kutyákra. Húsz percig kellett a székek alatt hasalnunk, hogy ne sérüljünk meg a golyóktól" – nyilatkozta a Radio Monte Carlónak a Nantes csatára, Thomas Dossevi, aki közölte: nem biztos, hogy a válogatott az incidens után vállalja a szereplést.

"A csapattársaink állapota aggaszt minket, nem lennénk képesek a játékra koncentrálni" – tette hozzá.

A Manchester City labdarúgócsapata jelezte: a klub tisztségviselői elérték Emmanuel Adebayort, aki megerősítette: nem sérült meg a támadásban.

Az angolai szervezőbizottság elnöke, Virgilio Santos biztosította a résztvevőket és utazó szurkolókat: az országban biztonságban lesznek. Az angolai-kongói határon fekvő Cabinda az évtizedekig tartó angolai polgárháború után is háborús tűzfészek maradt, a térségben több, a terület függetlenségéért küzdő félkatonai csoport működik.

A togói válogatott január 11-én játszaná Ghána ellen az első meccsét az ANK-n.

MEGTARTJÁK A TORNÁT

Souleymane Hababu, az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, a támadás ellenére megtartják a tornát.

A sportvezető elmondta, nem érti, hogy a togóiak miért busszal közelítették meg a helyszínt, ellentétben a másik 15 csapattal, amely a repülőgépet részesítette előnyben.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. elemér 2010. január 11. 13:00
  „Játszhatnának ha a menetrendet megcserélik és visszamennek, de akkor CAF az afro. foci szervezet gyengének látszana. BBC”
 • 20. elemér 2010. január 11. 12:14
  „A csapat már hazament de lehet hogy visszajönnek ha a játék menetrendet megcserélik nekik. Erröl tárgyalnak.”
 • 19. elemér 2010. január 10. 18:52
  „Ez a hir órárol órára változik. Togo már elküldte a repülöt hogy hazaviszik a csapatot. BBC”
 • 18. VargaP 2010. január 10. 13:25
  „Örülök. Győzött a SPORT!!!!!!”
 • 17. Patriot 2010. január 10. 13:07
  „Kár lenne az Afrika Kupáért,mert marha jó meccseket lehet látni.
  Ami meg a VB illeti,hát nem vagyok benne biztos,hogy Brazília sokkal biztonságosabb mint Dél Afrika.”
 • 16. elemér 2010. január 10. 12:53
  „Sokat cserélték ott a gyarmatokat, talán már magyar gyarmat is volt ott. Azért maradnak mert focizni akarnak.”
 • 15. LiamDevlin 2010. január 10. 12:27
  „Az igaz, hogy Togo francia gyarmat volt, viszont Angola (ahol a tornát rendezik) meg portugál, ahogy pl. Mozambik is, szóval nem nagyon értem az "eszmefuttatást"...
  Bár az tényleg fura, hogy most meg hirtelen "megváltoztatták" a döntésüket,úgy tudom, hogy Adebayor, a csapat legnagyobb sztárja már vissza is utazott Angliába a klubcsapatához...
  Szóval az tényleg jó kérdés, hogy a többiek minek a hatására maradnak...
  Mindegy, remélem a továbbiakban illetve a nyári VB-n senkinek nem esik baja, bár ez sajnos erősen kétséges...”
 • 14. Szilágyi_Zsolt 2010. január 10. 12:10
  „Nem tudom, miért, de valahogy biztos voltam benne, hogy végül úgyis maradni fognak.
  Ami meg a dél-afrikai rendezésű VB-t illeti, a rendezési jog odaítélését semmi más nem indokolta, csak megint az a rohadt liberális polkorrektkedés: nehogy diszkrimináljuk már a feketéket, hadd rendezzen egyszer már végre Afrika is foci-VB-t. Milyen dolog az, hogy egy ország nyíltan kijelenti: nem tudja garantálni a sportolók és a szurkolók biztonságát, ennek ellenére nem veszik el tőle a rendezési jogot? Most már látható, mire lehet majd számítani a fekete kontinensen. Remélem, azoknak, akik esetleg odautaztak volna, ez intő jel volt, épeszű ember ezek után nem megy Afrikába.”
 • 13. elemér 2010. január 10. 12:06
  „Hogy mit akar az állam és a játékosok az 2 különbözö dolog. Szerintem Togo politikai okokbol nem akart részt venni. Togo francia gyarmat volt és suliban is azt tanitják. Talán egyedüli egy angol bulin. Olyan ez mint mikor az aranycsapatnak az állam diktált hogy hol és kivel játszanak. Egyébként személyessen is ismerem az afrikai nációt. Az USA-ban nemcsak magyarok élnek.”
 • 12. LiamDevlin 2010. január 10. 11:52
  „A srác közvetlen életveszélyben van, de él!!! Johannesburgba vitték életmentő műtétre, 3 ember halt meg a sajtófőnök, a buszsofőr és az egyik segédedző... Megnéztem a CNN, a BBC, és a Reuters honlapját is, ráadásul a SKY-on is éppen az előbb mondták be..
  Bár most "vitatkozunk" de gondolom abban egyet értünk, hogy az eset megdöbbentő, a sérülteknek pedig jobbulást!!!”
 • 11. elemér 2010. január 10. 11:47
  „Togo marad és játszik mert a játékosok minden ugy döntöttek. Ha meghalt a cserekapus akkor a BBC és a világ nemtud róla. Sivatag az egyedüli a világon aki ezt tudja.”
 • 10. sivatag66 2010. január 10. 06:45
  „moderálva”
 • 9. elemér 2010. január 10. 04:09
  „Ha meghalt akkor a BBC és a világ még nemtud róla. Eurosport2 reklám és hirdetésekböl él.”
 • 8. sivatag66 2010. január 10. 01:52
  „Akkor te tévedsz ,de nagyot(sajnos) ,LiamDevlin ,mert ha nézted volna a Eurosport2-t,akkor nem ezt írnád !!!!”
 • 7. LiamDevlin 2010. január 10. 01:14
  „Tévedtek, a cserekapust Dél-Afrikába vitték életmentő műtétre!!
  Egyenlőre(...) 3 halott van....”
 • 6. vinyo 2010. január 09. 23:29
  „érdekes lesz a vb.....”
 • 5. -.- 2010. január 09. 21:19
  „Sajnos tényleg 4 halott van...:(”
 • 4. sivatag66 2010. január 09. 20:46
  „Tisztelt cikk író !
  Kérem javítsák már ki a cikket!
  Sajnos a tartalék kapus is meghalt!”
 • 3. syncreon 2010. január 09. 19:17
  „A FIFA "rátermett" vezérkarának még időben át kellene gondolni, hogy hol akarják megrendezni a VB-t...”
 • 2. dudi1977 2010. január 09. 18:00
  „sajnos már NÉGYRE emelkedett a halottak száma - szomorú eset”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnhet a BVSC

Aggodnak az ellehetetlenülés közelébe jutott, jövőre 100 esztendős BVSC-ért a klub hajdani és… Tovább olvasom