Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Súlyos aranyak Sydneyből

Súlyemelés - Aranyérmet szerzett a Sydneyben rendezett masters világjátékokon a győri Rott Attila és
Soóky Zoltán. A legnagyobb problémát számukra az akklimatizálódás, valamint a fogyasztás jelentette.
A közelmúltban rendezték Sydneyben a World Masters Games elnevezésű versenyt, melyen 27 sportágban több ezer sportoló vett részt. Súlyemelésben Győrből két versenyző szerepelt, Rott Attila és Soóky Zoltán, s mindketten aranyéremmel a nyakukban térhettek haza.

„Az időeltolódás három napig okozott problémát. Ennél is nagyobb kínszenvedés volt a fogyasztás, főleg nekem – elevenítette fel élményeit Rott Attila. – Tíz és fél kilót kellett ugyanis leadnom, hogy a 94 kg-os súlyhatárt elérjem. Mivel a verseny helyszíne messze volt a szállástól, így nem tudtam pontosan, hol is tartok. Végül 93 kilóval mérlegeltem, vagyis összesen tizenegy és fél kilót adtam le.

Soóky Zoltánnak nem kellett ennyit szenvednie, neki „csak" négy kilót kellett ledolgoznia, hogy 66-ról 62 kg legyen a mérlegeléskor.

„A verseny előtti éjszaka nem sokat aludtunk, nagyon idegesek voltunk, hiszen szerettünk volna minél jobb eredményt elérni, a terv az volt, ha lehet, nyerjük meg a viadalt" – folytatta Soóky Zoltán.

A két sportoló egyébként rutinosnak számít. Soókyt 1983-ban egy tornaórán választották ki súlyemelőnek, kilencszeres magyar bajnok, kétszeres EB-5., számos országos rekordot javított. A válogatott keret tagja volt 1986-tól egészen az 1992-es barcelonai olimpiáig.

Rottot 1981-ben fedezte fel magának a súlyemelő sportág, egy úszásórán esett rá a választás. Klubtársához hasonlóan ő is hamar kezdte szállítani az eredményeket: többszörös magyar bajnok és rekorder, valamint ő is eljutott a barcelonai olimpiai kerettagságig. Rott Attila erőemeléssel is foglalkozott, s ott sem maradtak el a sikerek, hiszen nyolcszor nyert bajnokságot, EB-n negyedik, vb-n hatodik helyezést ért el.

A két sportoló eredménylistája aztán Sydneyben tovább bővült, ráadásul nem is akárhogyan, hiszen Rott és Soóky is World Games-rekordot ért el, vagyis ekkora súlyokat ezeken a versenyeken korábban még senki sem emelt meg súlycsoportjukban.

„Az elért eredményekre még egy-egy kilogrammot rátettünk, ami világcsúcsot jelenthetett volna. Sajnos Zolinak szakításban a 106 kg, nekem a 139, lökésben pedig a 171 kg nem jött össze, de nem vagyunk szomorúak, mert elsődleges célunkat elértük: aranyéremmel térhettünk haza" – mondta Rott Attila, aki Soókyval együtt Kaiser János edzőnek és Karácsony Ádámnak, a győri Rekard SE szakosztályvezetőjének köszönhet sokat.

Ami a további terveket illeti, jövőre Ausztriában EB-t, Lengyelországban vb-t rendeznek, négy év múlva pedig Olaszországban lesz a World Masters Games.

Jó lenne ott megvédeni a címünket" – mondták egybehangzóan a versenyzők.

Olvasóink írták

  • 1. Levi104 2009. november 13. 08:16
    „Elég időben leadtáka cikket...a VB okt 10-18 között volt, laza egy hónapos csúszás...Ráadásul egy győri versenyző arannyal tért haza, aki nem más mint, ROTT ATTLIA.Gratulálok neki.
    De ha egy focistának fáj a haja, abból vezércikk lesz a következő nap.Nem csak afoci létezik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzelemmel kezdte az Európa-Kupát a Lami-Véd Győr

Első mérkőzésén ötpontos győzelmet aratott idegenben a SEAT Lami-Véd Győr a női kosárlabda… Tovább olvasom