Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Radasics életre szóló emlékei

Kerékpár - Sem a nyitó-, sem a záróünnepségen nem lehetett jelen a soproni Radasics Vilmos, mégis örök élmény marad számára a pekingi olimpia, ahol a BMX-esek között állhatott rajthoz, s nem vallott szégyent.

„Már javában tartottak a versenyek, amikor kiutaztam. Sajnos a kiutazásom és a BMX-futam úgy alakult, hogy a nyitó- és a záróünnepségen sem tudtam jelen lenni, ennek ellenére hatalmas élmény volt számomra a Pekingben eltöltött tíz nap" – mesélte a Kisalföldnek Radasics Vilmos.

„Világkupán és világbajnokságon jártam már a kínai fővárosban, így szembeötlő volt a változás. Alaposan felkészültek az olimpiára. Tavaly betondzsungel volt a repülőtér mellett, mostanra kizöldült a környék. Profi volt a szervezés is. Attól a perctől kezdve, hogy leszálltunk, lesték a kívánságainkat – idézte élményeit. – A szmogtól tavaly a napot sem lehetett látni, most tiszta volt az ég. A hőmérséklet viszont megszokhatatlan, 35 fok, csaknem százszázalékos páratartalommal. Alig ültem fel a bringára, máris folyt rólam a víz, naponta többször kellett átöltözöm."

Ám ezt leszámítva remek volt minden. Az olimpiai falu hangulata, ahol tízemeletes épületekben nemzetenként voltak elszállásolva a versenyzők. A magyarok házán zászlók lobogtak, az épület előtti park tele volt beszélgető sportolókkal. A falun belül buszjárat közlekedett, egymás meccseire pedig ingyen kaphattak jegyet a versenyzők.

A soproni BMX-es úgy véli, szereplésével nem vallott szégyent a pekingi olimpián.
A soproni BMX-es úgy véli, szereplésével nem vallott szégyent a pekingi olimpián.

 

„Ebben sajnos nekem nem volt szerencsém. Amikor próbálkoztam, akkor éppen nem volt belépő. Nem vagyok rá büszke, de egyszer megpróbáltam belógni a pólósok mérkőzésére, ám sajnos nem sikerült. Csak egy pályakerékpáros-versenyt tudtam megnézni" – folytatta.

Radasics Vilmos a világ legjobb 32 BMX-esével állhatott rajthoz. Sajnos a 16 közé nem jutott be, a 23. helyen végzett, amit semmiképpen nem tart kudarcnak.

„Szerencsére nem éreztünk semmit azokból a negatív kritikákból, amelyeket itthon harsogott a média. Bennünket az olimpiai faluban folyamatosan biztattak, mindenkit megdicsértek, azt hangsúlyozták vezetőink, szép siker az is, hogy kvalifikáltuk magunkat. Nekem az a legfontosabb, hogy mindig kihozzam magamból a maximumot, és ez most is sikerült. Nem szeretnék magyarázkodni, de tény, hogy ellenfeleim többségének megépítették ugyanazt a pályát otthon, amelyen az olimpián versenyeztünk. Abszolút esélyestől kikapni pedig nem szégyen, az aranyérmes az a srác lett, aki idén az Európa- és a világbajnokságon is felállhatott a dobogó legfelső fokára" – tette hozzá a kerékpáros.

A fiatal olimpikon még nem tudja, indul-e majd a londoni ötkarikás játékokon.

„Addigra 28 éves leszek. A kondícióm megőrzéséhez rengeteg edzés és verseny kell, ez utóbbiakat pedig többnyire a BMX-nagyhatalmak rendezik, jórészt a tengerentúlon. Oda eljutni szponzor nélkül szinte lehetetlen. Boldog vagyok, hogy kint lehettem Pekingben. Most pihenek, s majd kiderül, mit hoz a jövő" – mondta végezetül Radasics Vilmos.

Nemzetközi ízek

Fiatal olimpikonunkat meglepte a pekingi étterem látványa is. Amikor belépett, nem látta a végét, szerinte legalább nyolc hipermarket nagyságú volt az étkezde, ahol a nemzetek megtalálták a hazai ízeiket. Mindig minden friss volt, és finom, soha nem történt meg az, hogy valamit megkívánt volna, s ne lett volna ott az asztalokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai támogatta Baloghot

Kézilabda - Borkai Zsolt győri polgármester is reagált a női kézilabdázók győri csapatorvosát, dr.… Tovább olvasom