Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Páratlan páros a szelek szárnyán

Győri fölény jellemzi a magyar ralirepülést, hiszen az idei bajnokságot és a ralikupát is a Mayer Béla–Havlin Péter páros nyerte, míg utóbbiban a Kocsi H. Krisztián–Bende Zoltán páros végzett a második helyen.
Nagyszerűen szerepelnek a győri ralirepülősök a hazai versenyeken. A sportágról és az idei versenyeredményekről a nemzeti bajnokságot, valamint a ralikupát megnyert páros egyik tagja, Havlin Péter beszélt lapunknak.

„A sportágat úgy lehetne a legjobban jellemezni: pontossági navigációs feladat teljesítése repülés közben. Egy borítékban megkapjuk a feladatot, azt tizenöt-húsz perc alatt ki kell dolgozni egy térképen, majd azt le kell repülni. A fordulópontoknál két másodperc tűréshatáron belül kell megérkezni, máskülönben hibapontot kapunk. Azzal is nehezítik a feladatot, hogy általában húsz fényképet kapunk, melyen a táj egy-egy részlete szerepel, ez lehet egy magasles, egy szénakazal, egy templomtorony. A jegyzőkönyvbe ezt is be kell írni, s ha pontos, akkor nincs pontlevonás. A végén a leszállást is hajszálpontosan kell végrehajtani, a nulla vonala két méter széles, majd ötméterenként vannak a jelölések, s ha elvéti valaki, akkor ez alapján számítják az újabb hibapontokat" – foglalta össze a nem egyszerű feladatsort Havlin Péter, aki társával, Mayer Bélával – egy 172-es Cessnával – idén a két legrangosabb hazai viadalt megnyerte, s a világbajnokságon is képviselte hazánkat.


Havlin Péter (balra) és Mayer Béla tizennégy éve repül együtt, ennek is köszönhetők az összeszokott páros sikerei.
Havlin Péter (balra) és Mayer Béla tizennégy éve repül együtt, ennek is köszönhetők az összeszokott páros sikerei.


„A nemzeti bajnokságot Jakabszálláson rendezték, itt három nap alatt kell három versenyt teljesíteni. A hibapontokat összeadják, s aki a legkevesebbet gyűjtötte össze, ő lesz a bajnok. Idén a mi párosunk bizonyult a legjobbnak. A ralikupában nyolc helyszínen rendeznek futamot az év során, s a Forma–1-hez hasonlóan pontokat kapnak a helyezettek, az első helyezett húszat kap. Az öt legjobb számít bele a végeredménybe. Idén mi hetet nyertünk, egyszer másodikak lettünk, így akárcsak tavaly, most is maximális, száz ponttal nyertük meg a sorozatot" – folytatta a repülős, aki civilben is kötődik a repüléshez, hiszen taxirepüléssel és oktatással foglalkozik, míg társa autószerelő.

„Nem ma kezdtem a repülést, még nyolcvanötben vitorlással indítottam, majd kilencvennégyben ültem át motoros repülőre. A ralirepüléssel két évvel később kezdtem el foglalkozni, míg Bélával kilencvennyolc óta repülünk együtt. Ebben a sportban sokat számít a rutin, a tapasztalat, s az, hogy a pilóta és a navigátor összhangban legyen egymással. Lehet, hogy külön-
külön valaki jobb, de ez nem jelenti azt, hogy párban is azok" – tette hozzá Havlin Péter.

Érdekesség, hogy a ralikupában a második helyen is győri páros végzett, Kocsi H. Krisztián és Bende Zoltán.

Havlinék idén a spanyolországi vb-t is megjárták, s a középmezőnyben végeztek.

„Nem lehetünk elégedetlenek, mert ez egy nehéz hegyvidéki terep volt, mi viszont sík vidékhez vagyunk szokva. Volt már azért ennél jobb helyezésünk nemzetközi színtéren, a tavalyi dunakiliti EB-n például tizenharmadikak lettünk. Célunk, hogy hazai fronton megőrizzük vezető pozíciónkat, míg nemzetközileg előbbre lépjünk" – mondta végezetül a győri ralirepülős.

Olvasóink írták

  • 1. Győréskörnyékemotorossárkány 2012. október 12. 13:20
    „Béla "bá" és Peti fogadjátok őszinte elismerésünket! Gratula érte és további sok sikert még.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy poszton még gondolkodik Egervári

Egervári Sándor csütörtök esti, tallinni sajtótájékoztatóján azt mondta, tíz helyen eldőlt, kik lesznek a kezdőcsapatban az észtek elleni világbajnoki selejtezőn. Tovább olvasom